Η Performance Technologies μεγιστοποιεί τις επιδόσεις αύξησης της εταιρικής αξίας των πελατών της, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, μέσα από την ίδρυση νέου Cloud Business Unit. Τα στελέχη της Ομάδας χαρτογραφούν για εμάς τη διαδρομή επιτυχίας.

Η Performance Technologies μεγιστοποιεί τις επιδόσεις αύξησης της εταιρικής αξίας των πελατών της, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, μέσα από την ίδρυση νέου Cloud Business Unit. Τα στελέχη της Ομάδας χαρτογραφούν για εμάς τη διαδρομή επιτυχίας.

Η Performance Technologies είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιστορικές εταιρείες της πληροφορικής στην Ελλάδα, καθώς ήδη καταγράφει 30 χρόνια δραστηριοποίησης στον κλάδο. Διακρινόμενη για τον επαγγελματισμό των στελεχών της σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για την αξιοπιστία των λύσεων και των υπηρεσιών που παρέχει, η εταιρεία βασίζεται στο ισχυρό παρελθόν της και χτίζει το δικό της μέλλον, όπως και των συνεργατών της, παρακολουθώντας στενά και επενδύοντας αδιάλειπτα στις νέες τεχνολογίες και στα trend που αναδύονται.
Οι επιδόσεις της, την κατατάσσουν ανάμεσα στις κορυφαίες στην ελληνική αγορά, γεγονός που προέρχεται, εν πολλοίς, από τις ικανότητες, την εμπειρία, αλλά και το προσωπικό στοίχημα για συνεχή ανάπτυξη καθενός από τα στελέχη της.

Στην παρούσα συνέντευξη, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μερικούς από τους βασικούς συντελεστές της εταιρείας που ασχολούνται με μια από τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής μας, αυτής του cloud computing. Αφορμή είναι οι νέοι συνεργάτες σε επίπεδο technology vendor (Microsoft, DataIku, SAS, ServiceNow) και, φυσικά, η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των λύσεων που προσφέρει, μέσα από τη δημιουργία του Cloud Business Unit. Οι συντελεστές αυτοί είναι, ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Cloud Business Unit Director, ο Γρηγόρης Παπαγγελής, Cloud Innovation Manager, ο Χάρης Τσέβης, Cloud Success Manager και ο Παναγιώτης Τσαμουράς, Cloud Advisory Manager, Performance Technologies.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, τόσο με την πρόσληψη νέων ταλαντούχων μηχανικών, όσο και με την υλοποίηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Το πρόσφατο Performance Academy που πραγματοποιήθηκε, είχε μεγάλη συμμετοχή και, με την ολοκλήρωσή του, έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία να εντάξει στο δυναμικό της 13 νέους, αποφοίτους Πανεπιστημίων. Η δράση είναι προγραμματισμένο να επαναληφθεί τον Μάρτιο 2022.
Πέρα από τον μετασχηματισμό μέσα από το Public /Hybrid Cloud, η Performance εστιάζει τη δραστηριότητά της σε 3 ακόμη ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής: Business Analytics for Making Decisions, Business Workflows & Digital Processes for Automation, Cyber Security for Continuity.

netweek: Δίχως αμφιβολία, το Cloud Computing είναι το trend της εποχής. Ποιες υπηρεσίες Cloud προσφέρει η Performance Technologies συνολικά; Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;

Γρηγόρης Παπαγγελής: Είναι γεγονός πως η πανδημία, καθώς και οι εξαγγελίες της Microsoft και της AWS για δημιουργία υποδομών cloud στην ελληνική επικράτεια, έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης για την υιοθέτηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Οι περισσότεροι πελάτες μας ήδη κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο public cloud. Το ταξίδι αυτό είναι διαφορετικό για κάθε οργανισμό, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφορμές και το σημείο εκκίνησης, όσο και τους τελικούς στόχους. Για τους περισσότερους, η μετάβαση γίνεται αρχικά σε περιβάλλον hybrid cloud, για το οποίο πιστεύουμε ότι αφενός μεν θα εξελιχθεί σε multi-cloud -ιδίως για τους μεγαλύτερους εξ αυτών-, αφετέρου δε, θα είναι αμφίδρομη προς και από το cloud.

Επομένως, έχουν ανάγκη από συνεργάτες που με την τεχνογνωσία τους θα τους συνοδεύουν σε αυτό τo “συνεχές ταξίδι”, προσφέροντάς τους επιλογές και λύσεις όσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργούν στο νέο περιβάλλον διατηρώντας τον έλεγχο του κόστους και μεγιστοποιώντας τα οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύσαμε στη δημιουργία του Cloud Business Unit, ώστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων. Αυτές οι υπηρεσίες και λύσεις δεν περιορίζονται μόνο στην απλή μετάπτωση παραγωγικών φορτίων, αλλά στοχεύουν στην εξασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας σε περιβάλλον Hybrid/Multi Cloud, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του περιβάλλοντος, καθώς και τη συνεχή προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.

Η μεγάλη εμπειρία μας σε τομείς όπως Disaster Recovery, Backup, IT Service Management, Application Performance Monitoring, Testing Automation, DevSecOps & Business Analytics, συνδυάζεται με νέες υπηρεσίες όπως Cloud Adoption Readiness, Landing Zone Design, Well Architected Assessment, Cloud Migration & Managed services, ώστε να προσφέρουμε τη δυνατότητα ενιαίας, αυτοματοποιημένης λειτουργίας end-to-end, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι υποδομές και οι πόροι που χρησιμοποιούνται. Θεωρούμε ότι είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα τώρα με τις νέες συνθήκες και το εύρος των επιλογών και των προκλήσεων που εισάγει το cloud.

Τι σημαίνει για την Performance Technologies και για τους πελάτες σας η δημιουργία του νέου Cloud Business Unit;

Κωνσταντίνος Χρονόπουλος: Το Cloud Business Unit εκφράζει καταρχήν τη δέσμευση της Performance να επενδύει στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της ικανότητάς της για να βοηθήσει τους πελάτες της να πετύχουν τη μετάβαση τους σε περιβάλλον hybrid / multi cloud. Το Cloud Business Unit της Performance Technologies έχει δύο βασικούς στόχους: αφενός μεν την δημιουργία ενός advisory practice που καλύπτει όλο το φάσμα αναγκών των πελατών που σχετίζονται με τον κύκλο plan – design – migrate – operate – manage – govern – innovate @ cloud -σε συνεργασία με global leaders όπως η Microsoft και η AWS- και αφετέρου να οδηγήσει τον μετασχηματισμό της ίδιας της Performance με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και λύσεων cloud native.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως το Well Architected Assessment στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως, μεταφέρουμε στο cloud λύσεις όπως το Service Management και το Monitoring as a Service χρησιμοποιώντας cloud native Infrastructure as Code εργαλεία, και παράλληλα αναπτύσσουμε ένα ευρύ portfolio managed services όπως DR, Backup, Kubernetes as a Service, κλπ.

Η ανάγκη για managed services στο cloud φαίνεται να είναι έντονη και η Performance έχει να επιδείξει ήδη σημαντική εμπειρία σε μεγάλο εύρος λύσεων και τεχνολογιών.
Επιγραμματικά, θα έλεγα ότι για εμάς το cloud είναι κυρίως ένας επιταχυντής καινοτομίας μέσα από τα εργαλεία που προσφέρει και για αυτόν τον λόγο δίνουμε προτεραιότητα και εστιάζουμε στη συνεχή διεύρυνση των δυνατότητων μας στις περιοχές των DevSecOps & Business Analytics. Η δημιουργία του Cloud Business Unit έρχεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες στους τομείς που προαναφέρθηκαν, με στόχο να μετασχηματίσει και την ίδια την Performance Technologies, σε έναν premium cloud integrator και service provider.

Πρόσφατα, ξεκινήσατε συνεργασία με τη Microsoft για το Azure, μια ευρέως γνωστή πλατφόρμα που δίνει πολλές διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα με το configuration και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Πώς συνδυάζετε τις Signature υπηρεσίες σας με το Azure;

Γρηγόρης Παπαγγελής: Η συνεργασία μας με τη Microsoft, με έμφαση το Azure, είναι μια στρατηγική επιλογή για την Performance Technologies στην οποία επενδύουμε με ιδιαίτερη ένταση. Η Performance είναι Azure Gold Cloud Partner, με περισσότερες από 200 πιστοποιήσεις σε μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων και με αρκετές από τις λύσεις της να είναι ήδη διαθέσιμες στο Azure Marketplace.

Οι Signature υπηρεσίες μας, όπως το Enterprise Service Management as a Service, το Digital Experience Monitoring, το Application Testing as a Service είναι υπηρεσίες που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων με σύνθετες ανάγκες και απαιτήσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον. Οι υπηρεσίες αυτές είναι πλέον διαθέσιμες τόσο on-prem, όσο και στο Azure, ακριβώς για να προσφέρουν στους πελάτες μας την δυνατότητα επιλογής που αναφέραμε προηγουμένως, συνδυάζοντάς την με την εμπειρία ολοκληρωμένης και ενιαίας λειτουργίας σε περιβάλλον hybrid cloud. Ταυτόχρονα, διερευνούμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες της συνεργασίας μας με τη Microsoft, έτσι ώστε να αναπτύξουμε Signature υπηρεσίες και σε νέες περιοχές, που πιστεύουμε ότι θα δώσουν πρόσθετη αξία στο υφιστάμενο portfolio της Performance.

Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος περί την ασφάλεια στο Cloud, καθώς έχουν γίνει γνωστά διάφορα περιστατικά. Σύμφωνα με την εμπειρία σας, από τι εξαρτάται η ασφάλεια στο Cloud Computing και πιο συγκεκριμένα ποιος είναι ο ρόλος του integrator στον τομέα;

Χάρης Τσέβης: Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι η δυνατότητα υψηλού επιπέδου ασφάλειας που παρέχουν οι Global Cloud Providers συγκαταλέγεται σε έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις επιλέγουν να μεταβούν στο Cloud. Προφανώς, για να απολαύσουν αυτές τις δυνατότητες, είναι προϋπόθεση ο συνεργάτης με τον οποίο θα υλοποιήσουν τη μετάβαση στο cloud να τις αξιοποιήσει λειτουργικά μέσω του αντίστοιχου σχεδιασμού του Landing Zone, της υιοθέτησης των κατάλληλων εργαλείων, πολιτικών πρόσβασης, διακυβέρνησης και ασφαλείας, καθώς και την παρακολούθηση της πλήρους εφαρμογής αυτών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως το μοντέλο ασφαλείας του cloud βασίζεται στο “shared responsibility model”, δηλαδή υπάρχει διάκριση των περιοχών για τις οποίες εγγυάται ο cloud provider, σε σχέση με αυτές για τις οποίες είναι υπεύθυνος ο πελάτης. Κατά τη μετακίνηση από IaaS σε PaaS και SaaS υπηρεσίες, μεταφέρεται προοδευτικά η ευθύνη για την ασφάλεια στον cloud provider, μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεση του τελικού πελάτη σε κενά ασφαλείας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο το ισχυρό πλαίσιο ασφαλείας του cloud. Παρόλα αυτά, είναι πολλές φορές δύσκολο για κάποιον να κατανοήσει αυτά τα μοντέλα, πώς λειτουργούν και πώς μπορεί να προσαρμόσει σε αυτά τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες του. Συνήθως, τα περισσότερα περιστατικά ασφαλείας που αναφέρατε, οφείλονται σε αυτή την έλλειψη κατανόησης. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός πιστοποιημένου και έμπειρου integrator σε θέματα cloud security και κυβερνοασφάλειας.

Η Performance Technologies δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνοασφάλεια και τις λύσεις που εξασφαλίζουν την επιχειρησιακή συνέχεια των πελατών της, τομέας που αποτελεί άλλωστε έναν από τους 5 τομείς δραστηριότητας της. Η εμπειρία μας σε λύσεις SIEM, Identity & Access Management, Data Anonymization, Application Security Testing σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός εξελιγμένου κέντρου ελέγχου που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης ασφάλειας και δικτύου (NOC/SOC) θεωρούμε ότι μας διαφοροποιεί σημαντικά και μας καθιστά ιδανικό συνεργάτη και για την ασφαλή μετάβαση και λειτουργία στο cloud.

Ποια είναι η οπτική σας για τις τάσεις που θα μας απασχολήσουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, με άξονα την τεχνολογία;

Παναγιώτης Τσαμουράς: Πιστεύουμε ότι αυτό που απασχολεί κυρίως τους πελάτες μας είναι η δυνατότητα αφομοίωσης της τεχνολογίας και η ταχύτητα υλοποίησης αλλαγών, όπως επιβάλλεται από τις ανάγκες του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Αυτό που προβληματίζει τους περισσότερους οργανισμούς είναι η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων, που συνεχώς διευρύνεται, καθώς και η δυνατότητα προσέλκυσης του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού που θα υλοποιήσει αυτές τις δράσεις.

Για τον λόγο αυτό, επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών βασισμένων σε managed services οι οποίες, σε συνδυασμό με το cloud, θα δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες μας να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη χρήσης της τεχνολογίας με ταχύτητα, έλεγχο του κόστους και περιορισμό του ρίσκου. Με τον τρόπο αυτό θα ελευθερώσουν σημαντικούς πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, ώστε να τους ανακατευθύνουν προς την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων. Από πλευράς τεχνολογίας, η βασική κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι η υιοθέτηση data-driven business & operation models με αξιοποίηση των big data, AI/ML, IoT και την αυτοματοποίηση, τόσο των διαδικασιών, όσο και του τρόπου λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

Μια επίσης πολύ σημαντική τάση είναι ο εκμοντερνισμός των επιχειρησιακών εφαρμογών μέσω εργαλείων όπως είναι το containerization, καθώς και η αξιοποίηση τεχνολογιών PaaS, που επιτρέπουν στους οργανισμούς την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το public cloud όπως είναι η άμεση επεκτασιμότητα. Επιπλέον, είναι συνεχής η επαύξηση της δυνατότητας των χρηστών να προσωποποιήσουν την τεχνολογία και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν μέσω εργαλείων No Code / Low Code. Σε όλες αυτές τις περιοχές το cloud μπορεί να είναι ένας σημαντικός επιταχυντής, προσφέροντας δυνατότητες και εργαλεία στα οποία μέχρι πρότινος η πρόσβαση ήταν είτε περιορισμένη, είτε πρακτικά αδύνατη. Τέλος, όπως και με τις κρίσεις που βιώσαμε πρόσφατα (οικονομική κρίση, πανδημία), οι οποίες έφεραν σημαντικές αλλαγές και έδωσαν ισχυρή ώθηση στο cloud, αντίστοιχα αναμένουμε ότι και η ενεργειακή κρίση, που είναι σε εξέλιξη, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την τάση αυτή, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του.

H ίδια η Performance Technologies είναι μια εταιρεία που συνεχώς εξελίσσεται. Θα ήταν ενδιαφέρον να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του netweek κάποια από αυτά που μπορούν να περιμένουν από εσάς στο κοντινό μέλλον.

Κωνσταντίνος Χρονόπουλος: Η Performance Technologies μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς. Πέραν της σημαντικής και σταθερής αύξησης των μεγεθών της, με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 20%, που οδήγησαν σε υπερ-διπλασιασμό όλων των δεικτών της (έσοδα, κερδοφορία, ανθρώπινο δυναμικό) την τελευταία 5ετία, μόλις πρόσφατα είχαμε την επιτυχή ολοκλήρωση αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ και την είσοδο σημαντικών θεσμικών επενδυτών, γεγονός που αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης στην ισχυρή προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας. Ενισχυμένη με τα νέα κεφάλαια, η Performance θα εντείνει τις επενδύσεις της, τόσο με στόχο την συνέχιση της οργανικής ανάπτυξης, όσο και εξετάζοντας περιπτώσεις εξαγορών, όπου ελπίζουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Θεωρούμε ότι τόσο η ελληνική οικονομία συνολικά, όσο και ο κλάδος της τεχνολογίας και της πληροφορικής ειδικότερα, έχουν για τα επόμενα χρόνια ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας με την αξιοποίηση πρωτοφανούς ύψους χρηματοδοτικών πόρων από το RRF, το ΕΣΠΑ κλπ, που μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται είναι μια νέα περιοχή ευκαιρίας για την Performance, καθώς επιτρέπει λύσεις και τεχνογνωσία, που χρόνια τώρα αξιοποιούν μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, να ενσωματωθούν στο νέο ψηφιακό κράτος που δημιουργείται.

Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται, διευρύνοντας συνεχώς το πεδίο δραστηριότητάς μας, με γνώμονα πάντα την αξία για τους πελάτες μας και το όφελος για την ίδια την εταιρεία και τους εργαζομένους μας.