Μπορεί τούτες τις μέρες να έχουμε εδώ εκλογές, αλλά -προφανώς- δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ρου του κόσμου, όσο οι αμερικανικές, που θα γίνουν στα τέλη του 2024. Κι αν εκείνες του 2008 και του 2012 ήταν οι εκλογές του Facebook (και γενικότερα των κοινωνικών δικτύων), όπως σωστά θύμισε, πριν από λίγες ημέρες, το έγκυρο Axios, αυτές του επόμενου χρόνου θα είναι σίγουρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που με τις μύριες δυνατότητές της για καλό και για κακό, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Η ιστορία της Cambridge Analytica είναι νωπή ακόμα και -κατά σύμπτωση- αυτός που κίνησε τότε τα νήματα, θα είναι πάλι υποψήφιος.
Ο «παλιός» μπορεί να έζησε τις εποχές του χαρτοβασιλείου στις εκλογές (που, πολλά απομεινάρια του ακόμα επιβιώνουν), όμως, τα σύγχρονα πολιτικά κόμματα στρέφονται ολοένα περισσότερο στην ψηφιακή τεχνολογία και τα δίκτυα για να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους. Αυτό, ως ένα βαθμό είναι θεμιτό, αρκεί να προστατεύεται η ιδιωτικότητά τους (αυτονόητο, αλλά δεν συμβαίνει πάντα), όμως ο πειρασμός για υπέρβαση των εσκαμμένων είναι ισχυρός. Πολύ περισσότερο, όταν υπάρχουν πλέον οι τεχνολογικές δυνατότητες – όλο και κάτι θα «σκάσει» λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, λένε από τώρα οι αμερικανοί ειδήμονες. Στην πραγματικότητα, ήδη «έσκασε»: όπως γράφει το Axios, αμέσως μετά τη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν περί διεκδίκησης νέας θητείας, η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο (που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ΑΙ) το οποίο βρίθει από δυστοπικές σκηνές χάους, μετά την υποτιθέμενη δεύτερη νίκη του νυν προέδρου.
Κι ίσως να μην είδαμε ακόμα τίποτα: από το «μακρινό» 2016 ως σήμερα, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα – η Μηχανική Μάθηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να διαμορφώσουν μοτίβα και προφίλ, να γράψουν πολιτικά μανιφέστα, να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικές εκστρατείες και εράνους για την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, να πείσουν -με αλήθειες και ψέματα- τους ψηφοφόρους ότι «η μία και μόνη αλήθεια» είναι αυτή του «δικού τους» πολιτικού ηγέτη. Η παρα-πληροφόρηση πολλοί φοβούνται ότι θα χτυπήσει κόκκινο στις ΗΠΑ, τον επόμενο χρόνο, αφού δύσκολα θα ξεχωρίζεις το fake από το true. Προσδεθείτε κι έχετε τα μάτια σας ανοικτά!