Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε η Pfizer. «Η επένδυση αναδεικνύει τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, ως κέντρων επιστήμης και τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Επικαλούμενος σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ ο κ. Μπουρλά είπε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, προσφέροντας παράλληλα, πάνω από 1.100 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer απασχολούνται πάνω από 500 άτομα, με το 15% εξ αυτών να είναι Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι επέστρεψαν στη χώρα τους για να εργαστούν στη Θεσσαλονίκη.  Ο ίδιος σημείωσε ότι «η πρώτη μας απόφαση για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη ελήφθη πριν 2 χρόνια» και πρόσθεσε ότι «φέτος διευρύναμε το αποτύπωμα μας, φέρνοντας εδώ το κέντρο επιχειρησιακών υπηρεσιών».

Οι ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο κ. Μπουρλά, δήλωσε πως «η πατρίδα μας έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο για μια οικονομία βασισμένη στην γνώση», υπογραμμίζοντας ότι οι προτεραιότητες της Pfizer είναι ευθυγραμμισμένες με την μεταρρυθμιστική πολιτική της χώρας, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Σημείωσε, επίσης, ότι με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προωθηθεί η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η βιώσιμη ανάπτυξη ενώ τόνισε, παράλληλα, πως για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται επενδύσεις και συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το οικοσύστημα που θέλει να δημιουργήσει η Pfizer αφορά στη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας, στον τομέα τεχνολογίας και επιχειρήσεων, στο σύστημα υγείας και στους ασθενείς, ενώ περιλαμβάνει και την κυβέρνηση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη με νοσοκομεία και ενώσεις ασθενών.

Στρατηγικός στόχος και όραμα της Pfizer για τη συμπρωτεύουσα

  • Δημιουργία ενός κέντρου πλήρων ικανοτήτων ανάλογες με αυτές που διαθέτει η Pfizer στη Νέα Υόρκη αλλά και παγκοσμίως
  • Ανάπτυξη χώρου για την καινοτομία
  • Δημιουργία δεξαμενής ταλέντων