Υπάρχουν δύο τρόποι να κάνουμε πράγματα στην ζωή μας: Η «plan driven» προσέγγιση που βασίζεται σε αναλυτικά πλάνα και η «change driven» προσέγγιση που απαιτεί τα ελάχιστα πλάνα.
Η «plan driven» προσέγγιση είναι ιδανική για έργα όπου η απαιτήσεις (requirements) είναι γνωστά εκ των προτέρων και δεν αλλάζουν εύκολα. Εάν οι απαιτήσεις αλλάξουν τότε έχουμε «change request» Η «change driven» προσέγγιση (Agile ή Scrum ή Ευέλικτη) όπως είναι γνωστή, είναι ιδανική για έργα που οι αλλαγές είναι καθημερινότητα και οι απαιτήσεις δεν είναι γνωστές εκ των προτέρων. Σε αυτή την προσέγγιση ο πελάτης είναι συνεχώς κοντά στην ομάδα έργου η οποία λειτουργεί κάτω από τις εντολές του.
Η Agile προσέγγιση περιλαμβάνει διαφορετικά methodologies και frameworks. Παγκοσμίως σύμφωνα με τις έρευνες, πάνω από το 80% των εταιρειών που αναπτύσσουν software χρησιμοποιούν Agile προσεγγίσεις. Από αυτές τις εταιρείες, το 73% χρησιμοποιούν SCRUM, KANBAN, ή SCRUM with KANBAN. Η Scrum είναι η ποιο απλή ιδέα στον πλανήτη για το πώς να κάνεις manage οτιδήποτε: «βρες τι πρέπει να κάνεις και κάντο γρήγορα (fast delivery!)». Οι μικροί κύκλοι στους οποίους δημιουργούμε παραδοτέα (deliverables) στην Scrum, έχουν διάρκεια από 1 έως 4 βδομάδες και ονομάζονται Sprints (οι Agile προσεγγίσεις τα ονομάζουν Iterations)
Όσοι οργανισμοί ξεκινάνε να υλοποιούν Scrum, στην αρχή νομίζουν θα καταργήσουν το παραδοσιακό Project Management. Όμως το Scrum και το Project Management είναι συμπληρωματικά. Το project management ασχολείται κυρίως με το τι θα παραδώσουμε, τα χρονοδιαγράμματα, το κόστος (scope, time, cost, quality). Αντίθετα το Scrum ασχολείται κυρίως με το πώς θα γίνει η παραγωγή των παραδοτέων (how) σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση (μέσα στα sprints δηλαδή) αυξάνοντας δραματικά την παραγωγικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο βιβλίο του Jeff Sutherland (co-author της Scrum) τιτλοφορείται: «Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time». Αυτοί οι λόγοι πιθανώς να οδήγησαν τον Stephen Denning, συγγραφέα των «The Leaders Guide to Radical Management» και «The Leader’s Guide to Storytelling» να δηλώσει: «Εάν υπήρχε βραβείο Nobel για το Management, αυτό θα έπρεπε να δοθεί στους Jeff Sutherland, Ken Schwaber, και Mike Cohn για την συνεισφορά τους στην ανακάλυψη της Scrum!»
Η Scrum βασίζεται σε 3 πυλώνες: 1) Transparency (Διαφάνεια), 2) Inspection (Επιθεώρηση) και 3) Adaptation (Προσαρμογή). Στην Scrum λέμε ότι η «η διαφάνεια έχει ουδέτερη αξία». Αυτό που έχει τεράστια αξία είναι το τι κάνεις για αυτά που αποκαλύπτει η διαφάνεια. Πολλές όμως εταιρείες παραπαίουν όταν η Scrum ακουμπάει θέματα όπως η κουλτούρα, η στρατηγική, το management και αποφασίζουν να τροποποιήσουν την Scrum ή το χειρότερο να αγνοήσουν αυτά που αποκαλύπτει η Scrum. H Scrum μοιάζει με έναν καθρέπτη μπροστά τον οποίο καθόμαστε με όλα τα φώτα ανάμενα. Όταν δούμε «θέματα» στον καθρέπτη, δεν μας φταίει ο καθρέφτης… Αυτό που προσθέτει αξία είναι το «λύσουμε» τα θέματα του καθρέφτη και όχι να κρύψουμε τον καθρέπτη… Άραγε πότε τελειώνει η υλοποίηση αλλαγών σε έναν οργανισμό με την Scrum; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: το «continuous improvement» δεν τελειώνει ποτέ!!! Έτσι, η απάντηση της ερώτησης «τι κάνει ο Scrum Master σε έναν οργανισμό» είναι εξαιρετικά απλή: «O Scrum Master ή Agile Coach όπως ονομάζεται είναι change agent και βοηθάει στην βελτίωση του οργανισμού».