«Ονειρική» χρονιά ενισχυμένων οικονομικών επιδόσεων αποδεικνύεται το 2021 για τις εισηγμένες από τον κλάδο της Πληροφορικής, όπως προκύπτει από τα μεγέθη που ανακοίνωσαν στα οικονομικά τους αποτελέσματα για το ενεάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το NetFAX ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου το ενεάμηνο του 2021 ήταν αυξημένος κατά περίπου 41,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ ενισχυμένο ήταν και το EBITDA. Οι εταιρείες εκμεταλλεύονται στο έπακρο το μομέντουμ των τεχνολογικών εξελίξεων (cloud computing, 5G, Τεχνητή Νοημοσύνη), που οδηγούν στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, έχοντας παράλληλα το βλέμμα τους στραμμένο στους μεγάλους διαγωνισμούς του δημοσίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι θετικές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022, εκτίμηση η οποία πηγάζει από τα παρακάτω:

Ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών παρουσιάζει αυξανόμενη ζήτηση για αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, κάτι που φάνηκε ιδιαιτέρως πέρσι και συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και τη φετινή χρονιά, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας.
Οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί με φόντο τα εξαγγελθέντα έργα που θα χρηματοδοτηθούν το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχέδιο προβλέπει κονδύλια ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν σε ψηφιακά έργα. Το συνολικό ποσό αυξάνεται έτι περαιτέρω αν σε αυτό προστεθούν και οι υπόλοιπες χρηματοδοτικές δυνατότητες (ΕΣΠΑ, νέο ΕΣΠΑ, εθνικά κονδύλια και προσεγγίσεις έργων ΣΔΙΤ), δημιουργώντας μια άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική πηγή.
Μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την υποχρεωτικότητα τήρησης των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ αλλά και με την προώθηση των ψηφιακών υπογραφών. Οι παρεμβάσεις αυτές αυξάνουν τη ζήτηση εφαρμογών πληροφορικής και από τον ιδιωτικό τομέα.
Πώς κύλησε το εννεάμηνο για τις εισηγμένες

Byte: Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 27,9 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27,04%.

H Space Hellas είδε τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται σε 62,4 εκατ. ευρώ, έναντι 47,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Entersoft: Τα έσοδα έκλεισαν στα 17,39 εκατ. ευρώ έναντι 11,61 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 50%.

Epsilon Net: Κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν τα προϊόντα, οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες του ομίλου. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το ενιάμηνο  της τρέχουσας χρήσης ανήλθε σε € 28,56  εκ. έναντι € 11,50 εκ.  το εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 148%.

Quest: Ο όμιλος ενίσχυσε κατά 39% τον κύκλο εργασιών, στα 669 εκατ. ευρώ και κατά 35%, στα 58 εκατ. ευρώ το EBITDA

Performance: Τα έσοδα της εταιρείας κατά το εννεάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 25,69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 30,24%.

Βελτίωση των οικονομικών  μεγεθών του πέτυχε στο φετινό εννεάμηνο ο ομιλος Ideal. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου υπερδιπλασιάστηκαν (+133%) και ανήλθαν σε 36,20 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Αύξηση 13% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της Real Consulting, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο εταιρείας.

Profile: Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 12,8 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 01.01-30.09.2021 έναντι 9,7 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι Q&R και Ίλυδα Πληροφορική, με μόνη εξαίρεση τη Logismos που εμφάνισε οριακά μειωμένα έσοδα.

Οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνο (τα ποσά σε χιλιάδες ευρω)