Λένε πως όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο σε πιάνουν οι φιλοσοφικές ανησυχίες σου. Να διευκρινίσουμε, κατ’ αρχάς, πως ο «παλιός» δεν μεγαλώνει, απλώς ωριμάζει – όμως, φαίνεται πως οι φιλοσοφικές ανησυχίες επεκτείνονται και εκεί. Ιδίως, όταν οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα στη λήψη (και την υλοποίηση) δραστικών αποφάσεων και μέτρων σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνουν και παίρνουν, γύρω μας. Προφανώς, μιλάμε για το θέμα της βιωσιμότητας (sustainability, σε απλά ελληνικά…) για την οποία πολλοί μεν κόπτονται, όμως -τις περισσότερες φορές- για τους άλλους κι όχι τους ίδιους. Αλλιώς δεν θα είχαμε το φαινόμενο του green-washing, που «ξεπλένει» παρεκκλίσεις και αβελτηρίες (με την έννοια της ατασθαλίας) σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι καταφέρνουν και παρουσιάζουν άψογο ESG report (άρα διατηρούν την χρήσιμη για την πορεία και την τιμή της μετοχής τους, έξωθεν καλή μαρτυρία σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα), κουνώντας το δάκτυλο σ’ όλους τους άλλους εκεί έξω, για ασήμαντα παραπτώματα.

Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις -όχι πολλές, για την ώρα, αλλά ο «παλιός» ελπίζει να ‘αυγατέψουν’- που όχι μόνο δίνουν το καλό παράδειγμα, αλλά φροντίζουν να επιβάλουν τέτοιες συμπεριφορές και σε όσους άλλους μπορούν, τουλάχιστον στο δικό τους οικοσύστημα. Διάβασα τις προάλλες, πως η Telenor, η νορβηγική κρατική μεν, αλλά με διεθνή δραστηριότητα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, ειδοποίησε τους κάθε λογής εταίρους και προμηθευτές της ανά τον κόσμο ότι, αν δεν μπορούν να πετύχουν (αποδεδειγμένα, εφαρμόζοντας Science-Based Targets) αντίστοιχους με τους δικούς της στόχους βιωσιμότητας, θα διακόψει τη συνεργασία μαζί τους και θα τους αντικαταστήσει με άλλους, που μπορούν. Τόσο απλά και όμορφα…

Ψάχνοντας το θέμα λίγο περισσότερο, ο «παλιός» βρήκε πως οι Νορβηγοί «τα πήραν» με όσους προμηθευτές δεν παίρνουν στα σοβαρά το θέμα της βιωσιμότητας, επηρεάζοντας αρνητικά με τις μέτριες επιδόσεις τους τα νούμερα και της δικής τους αλυσίδας τροφοδοσίας. Το επιχείρημά τους ατράνταχτο: «η συνδεσιμότητα αποτελεί τη ‘ραχοκοκαλιά’ της ψηφιακής κοινωνίας – αν όσοι αγοράζουν τις υπηρεσίες μας τις θέλουν carbon free, τότε τόσο εμείς όσο και η αλυσίδα τροφοδοσίας μας πρέπει να είμαστε carbon free. Επομένως, είτε προσαρμόζεστε, είτε σας αλλάζουμε».

Κάτι τέτοια διαβάζει ο «παλιός» και εξακολουθεί να ελπίζει…