Σημαντική συμβολή στον σχετικό δημόσιο διάλογο (που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ευδοκιμήσει, βεβαίως, παρά τις πολύχρονες προσπάθειες) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κλειστή συνάντηση εργασίας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, που οργάνωσε την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, η διαΝΕΟσις στην «Αίγλη» Ζαππείου.

Αφορμή ήταν η επίσημη παρουσίαση της νέας έρευνας του γνωστού οργανισμού έρευνας / ανάλυσης σημαντικών θεμάτων της ελληνικής καθημερινότητας, πάνω σ’ αυτό το πάντα επίκαιρο αντικείμενο, την οποία πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα (Νάνσυ Πουλούδη, αναπλ. καθηγήτρια ΟΠΑ, Νίκος Βασιλάκης, ερευνητής στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΟΠΑ και Νίκη Τσούμα, στέλεχος του δημ. Τομέα, Πληροφορικός και απόφοιτος ΕΣΔΔ) υπό τον συντονισμό του καθηγητή του ΟΠΑ, Διομήδη Σπινέλλη.

Στόχος τους ήταν η λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της δημόσιας διοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σήμερα, στην Ελλάδα η εξέταση βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες και, τέλος, η υποβολή σειράς ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων για αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με εφαρμογή των επιταγών του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του γεν. διευθυντή της διαΝΕΟσις, Διονύση Νικολάου, και την παρουσίαση των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας από τους συγγραφείς της, ακολούθησαν παρεμβάσεις εκ μέρους της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτή / τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, και του αρμόδιου τομεάρχη Ψηφ. Οικονομίας του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού, Παντελή Τζωρτζάκη. Από την κυβέρνηση δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν ο καθηγητής του ΕΜΠ, πρώην ΓΓ Βιομηχανίας και Ειδ. Γραμματέας για την ΚτΠ, Γιάννης Καλογήρου, και ο επίκ. Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Βασίλειος Περιστέρας. Aκολούθησε μακρά ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έκκληση εκ μέρους του διευθυντή Ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους παρόντες να κρατήσουν με τη συνεργασία τους ζωντανό τον διάλογο.