Η PolyModels Hub, εταιρεία που ψηφιοποιεί τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση γύρου αρχικής χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Marathon Venture Capital. «Η ανάπτυξη φαρμάκων παραμένει πολύ ακριβή και χρονοβόρα. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι διαδικασίες αυτές βασίζονται σε πολλαπλά πειράματα με ελάχιστη μεταφορά γνώσης, καθοδηγούμενες κυρίως από την εμπειρική τεχνογνωσία των επιστημόνων.

Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα αυτά, εργαζόμενοι σε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και την ανάγκη επίλυσής τους. Έτσι, ξεκινήσαμε την PolyModels Hub με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που οι επιστήμονες συνεργάζονται για να παράξουν πρωτοποριακές θεραπείες ταχύτερα από ποτέ», δήλωσε ο Antonio Benedetti, συνιδρυτής και CEO. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για την ψηφιοποίηση διαδικασιών ανάπτυξης και την εκτέλεση προσομοιώσεων για νέα και υπάρχοντα προϊόντα.

Οι προσομοιώσεις αυτές επηρεάζουν βασικές αποφάσεις σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων, επιταχύνοντας το χρόνο διάθεσης στην αγορά και εξοικονομώντας εκατομμύρια σε κόστος ανάπτυξης. Ο Χάρης Χριστοδούλου, συνιδρυτής και Director of Modelling & Science, συμπλήρωσε: «Η ψηφιοποίηση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων με προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος μας με την PolyModels Hub είναι να δημιουργήσουμε αυτό το σημείο αναφοράς για την αγορά».