Μια φορά κι έναν καιρό όχι πολύ μακριά από σήμερα, η Ελλάδα συγκαταλεγόταν σταθερά στους βασικούς υποψήφιους για τον τίτλο του «μαύρου πρόβατου», όσον αφορά στην τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της ΕΕ, και συχνά-πυκνά υποχρεωνόταν να καθίσει στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πότε για το ένα και πότε για το άλλο.

Κοιτάζοντας, πριν από λίγες ημέρες, τον πιο πρόσφατο κύκλο παραπομπών ειδικά σε θέματα που έχουν σχέση με το μέγα θέμα της εποχής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της καθημερινότητάς μας, ο «παλιός» ανακάλυψε με χαρά (και περηφάνια, να το λέμε κι αυτό) πως ως Ελλάδα «δεν χρωστάμε κάτι», σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που «δεν συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις» των Βρυξελλών. Έτσι, η Επιτροπή παραπέμπει τις Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία και Πορτογαλία γιατί δεν ενσωμάτωσαν στην εθνική νομοθεσία τους τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων της Digital Single Market, και τις ίδιες -πλην Δανίας- γιατί δεν έκαναν το ίδιο για τις online εκπομπές, καθυστερώντας την παν-ευρωπαϊκή εφαρμογή των νέων μέτρων, κάτι που αποβαίνει εις βάρος των καταναλωτών.

Εμείς, προφανώς ανήκουμε στα «καλά παιδιά»… Κι ο «παλιός», μοιραία, σκέφτεται πώς αλλάζουν οι καιροί – ιδιαίτερα αν αυτή η «καλή διαγωγή» συνδυαστεί με τα (πολύ) καλά λόγια στο βίντεο-μήνυμα της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βερστάγκερ, το οποίο μεταδόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα τρία χρόνια του gov.gr, της κυβερνητικής πύλης που ομολόγησε πως την έχει εντυπωσιάσει με τις 1500 και πλέον υπηρεσίες της. «Inspiring performance» χαρακτήρισε την ως τώρα ψηφιακή πορεία της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για απτές βελτιώσεις σε όλα τα πεδία και διαβεβαιώνοντας ότι «εμείς είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πόρων.

Κάτι φαίνεται να κινείται και μάλιστα γρήγορα: στα 1,2 δις έφτασαν οι ψηφιακές συναλλαγές των Ελλήνων μέσα στο ’22 και αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο φέτος, στα 4,8 εκατ. θα πάνε οι FTTH συνδέσεις ως το ’27, θεαματική η ανάπτυξη και στο 5G, όμως πολύ περισσότερα μένει ακόμα να γίνουν. Αγώνας αντοχής και sprint, μαζί…