Αν κάναμε αφιέρωμα στις αρχές του 2020 για το Identity Acess Management θα είχαμε μπροστά μας ένα πολύ σοβαρό θέμα να διαχειριστούμε: Η Διαχείριση Ταυτοποίησης & Πρόσβασης αντιμετωπιζόταν τότε ως commodity, ως ένα θέμα που είχε λυθεί προ πολλού από την κοινότητα του IT και έτσι δεν θα είχε νόημα να ασχοληθεί κανείς περαιτέρω, πόσω μάλλον να κάνει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για αυτό.

Όμως, η κατακόρυφη αύξηση των online χρηστών, και μάλιστα με πολλαπλούς ρόλους, έφερε ξανά το θέμα στο προσκήνιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε τόσο από ομώνυμο αφιέρωμα, όσο και από τις συνεντεύξεις που φιλοξενούνται στο τεύχος, η καλύτερη διαχείριση της πρόσβασης -και μάλιστα απομακρυσμένης, σε πολλές περιπτώσεις- είναι ένας τομέας που απασχόλησε και απασχολεί έντονα τις επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον διευρυμένης περιμέτρου ασφαλείας μηδενικής εμπιστοσύνης απέναντί στους πάντες.

Αντίστοιχα, πριν από ελάχιστους μήνες είχε διατυπωθεί η άποψη ότι και το Cloud Computing είναι μια τεχνολογία που μπορεί να θεωρείται commodity. Έλα ντε όμως που και εδώ τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο γραμμικά -και προβλέψιμα- όσο θα περίμενε κανείς: Ένα μικρό ανθρώπινο λάθος, μία εσφαλμένη παραμετροποίηση σε μια υπηρεσία Cloud Computing, στo CDN της Fastly, που σκοπό έχει να «σερβίρει» ταχύτερα ιστοσελίδες, είχε ως αποτέλεσμα να «πέσει», σχεδόν κυριολεκτικά, το παγκόσμιο Internet στις αρχές Ιουνίου -τουλάχιστον μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες, σε παγκόσμιο επίπεδο, που το χρησιμοποιούν (BBC, Bloomberg, κ.α.). Αλλά, πέρα και από τη «στραβή», το να ισχυριστεί κάποιος ότι κατέχει τα ηνία του Cloud Computing είναι μεγάλη υπόθεση. Για να πειστείτε, αναμένετε μέχρι το επόμενο τεύχος όπου θα έχουμε έχουμε μεγάλο αφιέρωμα στα Cloud Computing Awards, όπου οι διακριθέντες εκπλήσσουν σε πολλές περιπτώσεις με την πρωτοτυπία των έργων τους και τις καινοτομίες που αυτά εισάγουν.

Τέλος, πριν μερικά τεύχη, στο τεύχος Μαρτίου συγκεκριμένα, ο κ. Δάφνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CBS, έκανε λόγο για την «κοσμογονία» που θα επακολουθήσει. Για λεπτομέρειες σχετικά με την «κοσμογονία», ανατρέξτε στο άρθρο «Ελλάδα 2.0», στη σελίδα 52 του παρόντος τεύχους (446) του netweek.