Τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου στοχεύουν να καταστήσουν τη Σύρο η Cisco, η ΟΝΕΧ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας που δημιουργούν στο νησί των Κυκλάδων, το μνημόνιο συνεργασίας για το οποίο υπέγραψαν από κοινού τα τρία εμπλεκόμενα μέρη.
Σχετικά με το νέο Κέντρο Καινοτομίας στη Σύρο ο γενικός διευθυντής της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνης Τσιμπούκης ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία «θα βοηθήσουμε σημαντικά στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη ναυτιλία αλλά και στη νησιωτική χώρα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας της Σύρου, θα αποτελέσουν φορείς καινοτόμων χαρακτηριστικών που θα προκύψουν για την Ελλάδα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και πιστοποιήσεις για ψηφιακές δεξιότητες
«Στο Κέντρο Καινοτομίας της Σύρου υλοποιήσουμε κέντρο εκπαίδευσης στις ψηφιακές δεξιότητες. Μιλάμε για ανάπτυξη αλλά θα πρέπει να μπορούμε να χειριστούμε την τεχνολογία. Συμμετέχοντας με το πρόγραμμα NetACad, θα παρέχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες με πιστοποιήσεις διεθνώς αναγνωρισμένες». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αυτή τη στιγμή υφίστανται επαγγελματικές ειδικότητες που είναι πλέον παρωχημένες, καθότι δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στο σήμερα και άνεργοι που βάσει γνωστικού αντικειμένου δεν θα έχουν την δυνατότητα αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους κατά τα επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX, η ψηφιακή ενοποίηση των πλοίων με τις ακτές και τα λιμάνια και κατ’ επέκταση με τις υπόλοιπες υποδομές, δημιουργούν νησιά και κοινωνίες του μέλλοντος. «Καταργούν τις αποστάσεις, βελτιώνουν το περιβάλλον και δημιουργούν επιλογές ζωής, διασκέδασης, εργασίας για τους πολίτες του κόσμου. Η Σύρος γίνεται η τεχνολογική πρωτεύουσα του Αιγαίου και το Νότιο Αιγαίο ηγέτης μίας νέας κοινωνίας πολιτών και της κοινωνίας του κόσμου». Το Κέντρο Καινοτομίας γίνεται σύμφωνα με τον κύριο Ξενοκώστα ο χώρος που οι πλοιοκτήτες θα μπορούν να βλέπουν τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες τόσο για τον υφιστάμενο στόλο τους όσο και για τον υπό παραγγελία. «Φορείς και οργανισμοί θα έρχονται σε επαφή με τεχνολογίες που αφορούν στην διασύνδεση και την ψηφιακή μετάβαση του συνόλου των υποδομών των νησιών μας», ανέφερε ο ίδιος. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει διασύνδεση με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, με στόχο η σύνδεσή τους να δημιουργεί αξία, απόσβεση της επένδυσης και θέσεις εργασίας μέσα από ανάπτυξη και εξωστρέφεια.
«Επιδίωξη είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα παρουσιάζουν ειδικά προσόντα καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων με πρόσβαση στις Cisco και ONEX αναφορικά με το αρχικό κεφάλαιο και τις απαιτούμενες υποδομές. Στόχευση είναι το κέντρο να αποτελέσει χώρο επιλογής αριστείας τεχνολογικών συμβούλων και καινοτομίας για σειρά ιδιωτικών και δημόσιων φορέων θεσμικού χαρακτήρα», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας.