Το Υπερταμείο υποστηρίζει την εντατική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι θυγατρικές εταιρείες του προς τους πολίτες.

Με πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη το Κέντρο Έρευνας (ΚΕ) στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», αξιοποιεί τους μεγάλους όγκους δεδομένων που παράγονται από τις ψηφιακές υπηρεσίες, αναφέρει ανακοίνωση. Στην πρώτη φάση της συνεργασίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε με χορηγία από την «Επιτροπή Ελλάδα 2021», σημαντικά σύνολα δεδομένων μεταφορών με αστικά λεωφορεία των Συγκοινωνιών Αθηνών και διελεύσεων σκαφών από τη Διώρυγα της Κορίνθου αξιοποιήθηκαν για τη μελέτη των επιχειρησιακών συνθηκών. H συνεργασία αξιοποίησε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες (μοντέλα μηχανικής μάθησης, γενετικούς αλγόριθμους, νευρωνικά δίκτυα κ.α.) με στόχο το «κοινωνικό καλό», κατ’ αναλογία των παρόμοιων διεθνών δράσεων «Data for Social Good».

Εφαρμογές που αναπτύχθηκαν με τις Συγκοινωνίες Αθηνών:

  • Το RideInsight υπό την επίβλεψη της κας Χριστίνας – Ουρανίας Τζε (ΕΜΠ) μπορεί να παρέχει πληροφορίες υψηλότατης ακρίβειας -άνω του 90%- σε πραγματικό χρόνο της επιβάτες για την πληρότητα των λεωφορείων και λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη διαδρομή, τη διαθεσιμότητα σταθμών ταξί ή μετρό και την εγγύτητα σε προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Έχει δε τη δυνατότητα να καταγράφει της προτιμήσεις των επιβατών για τη βελτιστοποίηση του μεταφορικού έργου (34 εκατ. εγγραφές δεδομένων μετακινήσεων για 370 δρομολόγια, 528 οχήματα, 5.899 στάσεις).
  • Το CustomerSuccess, υπό τον συντονισμό του κ. Δημήτρη-Βασίλειου Πανταζάτου (ΕΜΠ), είναι ένα έξυπνο σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών και επιβατών που αντιμετωπίζει και αναλύει αποτελεσματικά τα παράπονα των πελατών, αφού τα ταξινομήσει με ακρίβεια.

Εφαρμογή σε συνεργασία με τη Διώρυγα της Κορίνθου:

  • Το MarinerMuse, με συντονιστή τον κ. Ανδρέα Τριτσαρώλη, (Παν. Πειραιώς), είναι μια έξυπνη εφαρμογή διαχείρισης τιμολόγησης και χρονοπρογραμματισμού διελεύσεων που βελτιστοποιεί την εξυπηρέτηση των διερχόμενων από τη Διώρυγα. Η εφαρμογή μπορεί να μειώσει έως και 60% το χρόνο αναμονής για διέλευση από τη Διώρυγα και να αξιοποιήσει τη διακύμανση στις τιμές καυσίμων και άλλες παραμέτρους προκειμένου να αναδείξει την διέλευση από τη Διώρυγα ως συμφερότερη και περιβαλλοντικά καλύτερη επιλογή από τον περίπλου της Πελοποννήσου. (δεδομένα 19.000 διελεύσεων από τη Διώρυγα, σύνολα ανοιχτών δεδομένων όπως ο δείκτης ναυτιλιακού καυσίμου, δεδομένα καιρικών συνθηκών κ.α.).

Τα αποτελέσματα οδήγησαν το Υπερταμείο, σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας με το ΚΕ «Αρχιμήδης», να συνυπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜoU), ώστε να ανανεωθεί και να επεκταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στην αξιολόγηση, ανάπτυξη και λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών στηριγμένων στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, στην Επιστήμη Δεδομένων και στους Αλγόριθμους.