Ο Κώστας Καλδάνης, ΙΤ Μanager Corinth Pipeworks SA., αναλύει τις αλλαγές, εξελίξεις και μεταμορφώσεις στον τρόπο εργασίας μιας σύγχρονης Διεύθυνσης Πληροφορικής.

Ξεκινώντας από τον σκοτεινό τύπο πίσω από την οθόνη στο …υπόγειο, εξελιχθήκαμε στον εκκεντρικό που περνοδιαβαίνει στο διάδρομο, τον κακοντυμένο nerd με τις ακαταλαβίστικες λέξεις και οργανωθήκαμε σε τμήμα τεχνοκρατών που «καλογρασάρει» τις μηχανές του μαγαζιού, για να αναβαθμιστούμε, τελικά, στη Διεύθυνση Πληροφορικής, με λύσεις και απόψεις (όχι πάντα τεχνοκρατικές) για προβλήματα και προκλήσεις επιχειρησιακές, αγγίζοντας σχεδόν όλα τα τμήματα μιας εταιρείας.

Ακόμα και αυτή η ίδια η εξέλιξή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτέλεσε μια ακόμη πρόκληση, από αυτές που τόσο αρέσουν, σε όλους όσους ασχολούνται, πλέον, στη Διεύθυνση Πληροφορικής. Βαθιά μέσα μας τεχνοκράτες (η τεχνολογία είναι η αμβροσία μας), μάθαμε να αξιοποιούμε για εμάς τα εργαλεία που δημιουργούσαμε τόσο απλόχερα για τους άλλους, μέχρι χτες. Όχι για να γίνουμε καλύτεροι «Πληροφορικάριοι», αλλά καλύτεροι επιχειρηματίες (business).

Η βιομηχανία επενδύει στο ΙΤ
Η βιομηχανία μας, όσο βαριά και δυσκίνητη φαντάζει ως έννοια, είναι αναγκασμένη να κινείται ευέλικτα και να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς για να μπορέσει να διατηρήσει και να βελτιώσει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της και τη διεθνή παρουσία της. Στο πλαίσιο αυτό, η εγκατάσταση και λειτουργία καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης παραγωγικής διαδικασίας, συστημάτων πρόβλεψης και αποφυγής λαθών και βλαβών βελτιώνουν συνεχώς τις μονάδες παραγωγής προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της.

Επιπλέον, τα συστήματα συνεχούς απογραφής και ιχνηλασιμότητας του παραγόμενου προϊόντος διανθίζουν το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας, ώστε τα εργοστάσια στο σύνολό τους να δίνουν την εικόνα ενός καλοκουρδισμένου ρολογιού. Έτσι, αφού έχει συμπληρωθεί ο τρίτος χρόνος ωρίμανσης της μετάβασης σε SAP ERP και έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία το σύνολο των προκλήσεων που προέκυψαν, η εταιρεία μας προχωρά στην ανάπτυξη έξυπνου επιχειρησιακού reporting και επικεντρώνεται στη διαχείριση και εύκολη διάχυση της πληροφορίας, που συγκεντρώνεται.

Τα μεγάλα έργα σήμανσης και παρακολούθησης των προϊόντων της εταιρείας με συστήματα γραμμωτού κώδικα, κυρίως λόγω της δυσκολίας της φύσης του προϊόντος, ανέδειξαν τη Διεύθυνση Πληροφορικής στον κυρίαρχο παίκτη ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων ιδεών, εντάσσοντας στα άμεσα πλάνα της το στοίχημα της εγκατάστασης συστημάτων ιχνηλασιμότητας με RFID.

Καινοτομία και …οικολογία
Η γειτονιά της Πληροφορικής βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από καινοτόμες ιδέες και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης. Έννοιες, όπως είναι τα virtualization, cloud computing, MPS, BYOD, mobility, green IT και Big Data μάς κατακλύζουν καθημερινά, αναλύονται διεξοδικά και αφομοιώνονται ή παροχετεύονται, πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής τους, ως απλά «μοδάτα» λογότυπα ζωής λίγων μηνών. Αξιοποιώντας οτιδήποτε μας προσφέρει πραγματικά ευελιξία στην επιχείρηση, εντάξαμε με γοργούς ρυθμούς τεχνολογίες virtualization, ξεκινώντας από το back-end και συνεχίζοντας στις μονάδες παραγωγής των εργοστασίων.

Στόχος μας να ολοκληρώσουμε με desktop virtualization μέσα στην επόμενη διετία. Αν και στον ωκεανό του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης το ΙΤ παραμένει αμελητέα ποσότητα, όλα τα έργα μας συμπλέουν με τις επιταγές της εποχής και γινόμαστε όλο και πιο «πράσινοι», είτε ενσωματώνοντας τεχνολογίες managed print services, είτε υλοποιώντας δίκτυα χαμηλού ενεργειακού κόστους, χρησιμοποιώντας φυσικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας με ηλιακά πάνελ ή επιλέγοντας συσκευές με πιστοποιήσεις χαμηλής κατανάλωσης και ρύπων. Στο σύγχρονο περιβάλλον της επιχειρηματικότητας, η σύγκλιση και η συνεργασία των άλλοτε δύο παράλληλων δρόμων του business και του IT αναδεικνύεται απαραίτητη.

Η πρώτη αποζητά καινοτόμες ιδέες για τη συνεχή μείωση των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση των νεκρών χρόνων και την εν γένει βιωσιμότητά της. Από την άλλη, το ΙΤ καλείται να πραγματώσει μία ιδέα, όπως και να προήλθε αυτή. Η πρόκληση είναι αυτό που έχουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας, αφού δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι όλα είναι εφικτά στον κόσμο μας, που όλοι τον χρειάζονται, αλλά κανένας δεν θέλει να εντρυφήσει ή να αναγνωρίσει…