Οι cyber απειλές σήμερα για τον ναυτιλιακό κλάδο είναι πολλές και ποικίλες - επιθέσεις phishing, απόπειρες εξαπάτησης, προσβολές από ιούς, απόκτηση του ελέγχου στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα ενός πλοίου κ.λπ.- με το ανθρώπινο παράγοντα να αποτελεί συχνά την κερκόπορτα για το ξεδίπλωμά τους.

Το τοπίο του cyber security για τις ναυτιλιακές εταιρείες θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα του Maritime Cyber Resilience Forum, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 7 Μάιου, με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από την ελληνική κοινότητα IT Managers ναυτιλιακών εταιρειών, όπως και αναγνωρισμένων διεθνών ομιλητών.  Mεταξύ αυτών οι Αχιλλέας Χούρσογλου (IT Advisor, AMMITEC), Κώστας Γρίβας (Ιnformation Security Officer, Όμιλος Αγγελικούση), Φώτης Τσιτσιρίγκος (Fleet IT Manager, Euronav), Mατθαίος Μαχαίρας (IT Manager, Metrostar Management Corp), Θάνος Σέρβος (IT Manager, Seaven Tanker & Dry Management), Κωνσταντίνος Σακελλάκος (IT Manager, Navarone) και πολλοί ακόμα.

Δομημένο σε τέσσερις κεντρικές ενότητες  – σχεδιασμός βασικών δομών ασφάλειας, βελτίωση ασφάλειας στα πλοίο, ανθρωποκεντρική προσέγγιση στο cyber security και  μεγιστοποίηση του input από τις τεχνολογικές εταιρείες για τη βελτίωση της ασφάλειας στα πλοία – το συνέδριο θα επιχειρήσει να δώσει στους συμμετέχοντες μια εικόνα για το πού βρίσκονται σήμερα οι cyber απειλές στο ναυτιλιακό κλάδο, και πώς μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς. Το Maritime Cyber Resilience Forum θα διεξαχθεί στο Novotel Athens στις 7 Μαΐου. Το NetFAX περιλαμβάνεται στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης.