Σε νέα εξαγορά με συμπληρωματικότητα δραστηριότητας στον τομέα του banking, προσβλέπει έως το τέλος της φετινής χρονιάς η Profile Software, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπάμπη Στασινόπουλο. Σε αυτό το πεδίο οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Σημειώνεται ότι στο πλάνο των εξαγορών του ομίλου είναι ώριμες εταιρείες στην Ευρώπη, χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείει την ελληνική αγορά από το κάδρο.

H εταιρεία διαθέτει την δυνατότητα να υλοποιήσει το σχέδιο με δικούς της πόρους και με ορισμένα δανειακά κεφάλαια, ενώ όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βαγγέλης Αγγελίδης, δεν υφίσταται στο πλάνο το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις πραγματοποιούνται με την λελογισμένη χρήση leverage κι έτσι το 50% των προς επένδυση χρημάτων προέρχονται από τα διαθέσιμα της εταιρείας και το 50% από λελογισμένη αύξηση δανεισμού. Σε ό,τι αφορά το καθαρό κεφάλαιο παραμένει θετικό, με μικρή μείωση λόγω επενδύσεων αλλά στα επόμενα δύο χρόνια θα αρχίσει να αυξάνεται.

«Διεκδικήσαμε τη Singular αλλά η τιμή δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε»

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Singular Logic και το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει η Profile, ο κύριος Στασινόπουλος τόνισε ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε λόγω της δραστηριότητάς του ομίλου στα χρηματοοικονομικά. «Την διεκδικήσαμε, δεν θεωρούσαμε ότι η τιμή ήταν αυτή που θα θέλαμε, ο πωλητής δεν ανταποκρίθηκε στην τιμή που δώσαμε και δεν προχώρησε. Σήμερα δεν υπάρχει κάποια ελληνική εταιρεία για την οποία να διαπραγματευόμαστε, υπάρχουν κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ελληνική εταιρεία, ωστόσο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μία ξεκάθαρη στρατηγική σε κάθε τομέα που συζητάμε».

«Όραμα να αποτελέσει η Profile μία ελληνική πολυεθνική»

Σημειώνεται ότι η Profile απέκτησε δύο νέα γραφεία σε Νορβηγία και Σουηδία μετά την πρόσφατη εξαγορά της Centevo, ενώ διατηρεί παρουσία σε 45 χώρες. «Το όραμα από τα πρώτα χρόνια ήταν η Profile να αποτελέσει μία ελληνική πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής κάτι που με υποστήριξη πελατών, επενδυτών και στελεχών το αυξάνει και το πολλαπλασιάζει. Εξυπηρετεί περισσότερους από 300 εταιρικούς πελάτες, με ποσοστό διατήρησης πελατών 98%», σημείωσε ο κύριος Στασινόπουλος.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της Centevo, ο πρόεδρος της εταιρείας, επισήμανε ότι το μήνυμα είναι να αγοράσει κανείς μία εταιρεία που καταλαβαίνει πώς λειτουργεί, σε μικρότερη τιμή από αυτήν που πραγματικά αξίζει και να πολλαπλασιάσει την αξία της για τους μετόχους κάτι που έγινε ήδη στην περίπτωση της προηγούμενης εξαγοράς, αυτής της Login.

H Centevo προέρχεται από δύο εταιρείες και συγκεκριμένα από την πρώην VPS ASA με ειδίκευση σε υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων και από την Εvolution Software με ειδίκευση στο Asset Management. Η Εuronext αποφάσισε να αποεπενδύσει και ξεκίνησε μία διαδικασία πώλησης, στην οποία συμμετείχε η Profile. Η Centevo προσθέτει 35% σε τζίρο στην Profile. Ο κύκλος εργασιών της ήταν 5,5 εκατ. ευρώ το 2020, φέτος θα ανέλθει στα 6 εκατ. ευρώ και σε τρία χρόνια, το 2023, θα αγγίξει τα 7,5 εκατ. ευρώ με 25% ebitda.

Το σκεπτικό της εξαγοράς βασίστηκε στη επιθυμία επέκτασης της Profile στις σκανδιναβικές χώρες με παράδοση στο investmenet management και στον τραπεζικό τομέα. Η Centevο εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τη Nordea Bank με 500 δισ. περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό της τη Danske Bank καθώς και funds μικρότερου βεληνεκούς.

Οι στόχοι της εξαγοράς:

  • Σε δύο χρόνια από τώρα η Centevo εκτιμάται θα αυξήσει το ebitda της Profile κατά 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος ήταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης και αύξησης των μεγεθών της Profile.
  • H εταιρεία διαθέτει έμπειρη ομάδα διοίκησης με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο και πολυετή σχέση με όλους τους σημαντικούς παίκτες της αγοράς στην περιοχή.
  • Η Profile ποντάρει σε συνέργειες και συμπληρωματικότητα με ενδυνάμωση των λύσεων διαχείρισης επενδύσεων που διαθέτει. Ποντάρει επίσης σε native multitenancy clouds και έτοιμα ΑPI’s σε μεγάλους οργανισμούς. Επιπλέον η εξαγορά παρέχει ευκαιρίες πώλησης για άλλες λύσεις του ομίλου στην περιοχή. Η Centevo θα χρησιμοποιήσει έτοιμα modules του Axia όπως on boarding, portal, robo-advisor κλπ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη δημιουργία λύσεων και λειτουργικές συνέργειες.
  • Επιτυγχάνεται η συνεργασία με την πρώην ιδιοκτήτρια της Centevo, Εuronext Group.

Να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα της Centevo επικεντρώνουν σε fund και asset managers και απευθύνονται συγκεκριμένα σε fund managers, fund platforms, διανομείς, τράπεζες και επενδυτές. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις είχε αρνητικό ebitda κατά 300 χιλ. ευρώ το 2020, προβλέπεται να γυρίσει ελαφρώς θετικά φέτος, αρκετά πιο θετικό του χρόνου, να ανέλθει σε 1,4 εκατ. ευρώ το 2022 και σχεδόν σε 2 εκατ. ευρώ το 2023.

To investment management και η τραπεζική δεδομένης της ανάπτυξης του ψηφιακού τομέα και της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης το treasury θα ακολουθήσει και σε ό,τι αφορά το Δημόσιο αναμένονται σημαντικά έργα προσεχώς. Αναμένονται έργα από το φετινό καλοκαίρι στο δημόσιο και σε 1,5 με 2 χρόνια θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα από τα έργα του Δημοσίου.