Στην Ελληνική Τηλεόραση και δη κατά την διάρκεια των απογευματινών δελτίων ειδήσεων, προβάλλονται μίνι χρονικής διάρκειας ένθετα με τον “καιρό για τους αγρότες”. Εάν θεωρείτε πως η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών εξαντλείται σε αυτή την κατεύθυνση, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας…

Το κλίμα αποτελεί έναν από τους πλέον καταλυτικούς παράγοντες στην καθημερινότητά μας και δη σε κάθε της έκφανση. Η σωστή, όσο και έγκαιρη, πρόβλεψή του ξεπερνά τα “στενά” όρια της προληπτικής κίνησης… να θυμηθεί να πάρει κάποιος ομπρέλα φεύγοντας το πρωί από το σπίτι, αλλά αγγίζει και επιδρά σε μια σειρά από επιχειρηματικές πτυχές και τομείς δραστηριοποίησης, ενώ δύναται να σώσει και ζωές! Κάπως έτσι σκέφτηκαν και τα στελέχη της ClimaCell αξιοποιώντας τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας προκειμένου να παράσχουν πρόβλεψη καιρικών συνθηκών σε επίπεδο… οδού.

Σήμερα, ο τρόπος της σύγχρονης ζωής και του επιχειρείν στηρίζεται εν πολλοίς στο χρόνο και στην “έξυπνη” αξιοποίησή του. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη επισήμανση κινδύνων, ρίσκων ή γεγονότων τα οποία δύναται να θέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη της καθημερινότητας, παίζει καθοριστικό ρόλο για την διατήρηση της ακεραιότητας ανθρώπινων ζωών, επιχειρήσεων και κατοικιών. Πλέον, η γνώση που οδηγεί απλά και μόνο τον πολίτη να παίρνει μια ομπρέλα μαζί φεύγοντας το πρωϊ από το σπίτι του, όχι μόνο δεν είναι επαρκής, αλλά ουσιαστικά δεν προσθέτει κάποια αξία στην συνολικότερη κίνησή του. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία τα δεδομένα περί των καιρικών συνθηκών θεωρούνται ως παραπάνω από κρίσιμα για το σύνολο των πτυχών της ζωής και του επιχειρείν.

Βελτιωμένη ακρίβεια πρόβλεψης κατά 60%
Μια αμερικανική τεχνολογική startup που επικεντρώνεται γύρω από τις καιρικές συνθήκες, η ClimaCell, επιδιώκει να πραγματοποιεί σχετικές προβλέψεις οι οποίες θα βασίζονται σε σήματα κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, η εταιρεία που εδρεύει στη Βοστώνη υποστηρίζει πως η υπηρεσία της, που συνδέεται με εκατομμύρια ασύρματες συσκευές, είναι κατά 60% περισσότερο ακριβής εν συγκρίσει με τις παραδοσιακές μεθόδους πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών. Χάρη στο εξειδικευμένο λογισμικό που έχει αναπτύξει η ClimaCell, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει στη διάθεσή του τα πλέον ακριβή μετεωρολογικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό, καθώς όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της, το λογισμικό της ελέγχει με εξαιρετική ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες σε κάθε πιθανή (ή μη) περιοχή. Φτάνει να υπάρχει ασύρματο δίκτυο! Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες ανεξάρτητες μετρήσεις, η ClimaCell αποδεικνύεται κατά πολύ πιο ακριβής εν συγκρίσει με κάθε άλλο εξειδικευμένο αισθητήρα, επιτυγχάνοντας ποσοστό συσχέτισης των δεδομένων που παράσχει και των ισχυόντων συνθηκών στο έδαφος, που υπερβαίνει ελαφρώς τα επίπεδα του 90%! Αρκεί να υπογραμμιστεί πως, τα αντίστοιχα ποσοστά που επιτυγχάνουν τα πλέον εξελιγμένα ραντάρ, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 50%… μόλις!

Βέβαια, η ClimaCell συγκεντρώνει στοιχεία και δεδομένα ανά λεπτό, τη στιγμή κατά την οποία τα ραντάρ το κάνουν πράξη μεταξύ 5 και 30 λεπτά. Επιπροσθέτως, η ανάλυση εδάφους που διασφαλίζει φτάνει στα 300 μέτρα στις αστικές περιοχές έναντι 2.000 έως και 4.000 μέτρων που εξασφαλίζουν τα παραδοσιακά εργαλεία μετρήσεων. Επιπροσθέτως, η λύση της Βοστωνέζικης startup αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβής όταν καλείται να μετρήσει το ποσοστό των βροχοπτώσεων και την ταξινόμησή τους.

Ρίσκο που… σώζει φήμη, πελατεία και χρήματα!
Ο πλέον πρόσφατος χειμώνας ήταν εξόχως σκληρός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, στα μέσα του περασμένου Απριλίου το Σικάγο “βίωσε” μια πρωτόγνωρα έντονη χιονόπτωση, που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες! Στην συγκεκριμένη περίσταση, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες απέτυχαν να προβλέψουν την βαρύτητα και την έντασή της, καθώς καθησύχαζαν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αμερικανικής μεγαλούπολης με αναφορές για χιονόπτωση τριών-τεσσάρων εκατοστών στην χειρότερη περίπτωση. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε κομματάκι διαφορετική: Χάος στις συγκοινωνίες και τις εν γένει μετακινήσεις, σε σημείο τέτοιο ώστε κάτι παραπάνω από 700 αεροπορικές πτήσεις να ακυρωθούν στο σύνολο των αεροδρομίων της πόλης!

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αεροπορική εταιρεία κατάφερε να… επιπλεύσει στο ναυάγιο των πτήσεων, καθώς αντί να επιλέξει την συνήθη πεπατημένη και να βασιστεί στις μετεωρολογικές προβλέψεις, ρισκάρισε και αποφάσισε να πρωτοτυπήσει ποντάροντας στην καινοτόμο προσέγγιση που επιχειρεί να εισάγει στο διεθνές προσκήνιο η ClimaCell.

Κίνηση, η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς η τελευταία κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια την σοβαρότητα και το μέγεθος της επερχόμενης κακοκαιρίας, γεγονός που επέτρεψε στην αεροπορική εταιρεία να διαχειριστεί με περισσότερη ευελιξία τον προγραμματισμό των πτήσεών της, περιορίζοντας κάτι παραπάνω από αισθητά τις απώλειες που σχετίζονταν με καθυστερήσεις, αναβολές και εκτροπές σε άλλους προορισμούς.

Μετεωρολογία πέρα από τα συνήθη
Η σχεδόν τεσσάρων ετών ClimaCell έχει στρέψει το σύνολο των προσπαθειών της στην ανάπτυξη τόσο της απαιτούμενης τεχνολογίας όσο και της σύναψης των ανάλογων επιχειρηματικών σχέσεων που θα της επιτρέψουν να συνδεθούν με εκατομμύρια σήματα που θα προέρχονται από κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές σε ολόκληρο τον κόσμο! Για την ακρίβεια, αξιοποιεί την ποιότητα των εν λόγω σημάτων ως σημείο αναφοράς για την καταγραφή των επιμέρους καιρικών συνθηκών σε τοπικό επίπεδο, όπως λ.χ. το ποσοστό υγρασίας, καθώς επίσης και την ποιότητα του αέρα. Την ίδια στιγμή, αναλύει εικόνες που προέρχονται από κάμερες που με τη σειρά τους βρίσκονται τοποθετημένες σε λεωφόρους και οδούς.

Εκ προοιμίου, η προσέγγιση που ακολουθεί και εφαρμόζει η ClimaCell κινείται σε απολύτως λογικά πλαίσια. Κι αυτό, καθώς άλλοι οργανισμοί που εμπλέκονται ενεργά στον τομέα των καιρικών προβλέψεων χρησιμοποιούν ποικίλα σημεία αναφοράς, λ.χ. σήματα ραντάρ. Ωστόσο, μέσω της αξιοποίησης πληροφοριών και δεδομένων που προέρχονται από εκατομμύρια καθημερινές ασύρματες συσκευές, η startup από την Βοστώνη ισχυρίζεται πως εξασφαλίζει μια περισσότερο εκτενή όσο και ξεκάθαρη εικόνα του συνόλου παγκοσμίως, έναντι των υπολοίπων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα οι οποίοι και λαμβάνουν την πληροφόρησή τους αποκλειστικά από μετεωρολογικούς αισθητήρες. Αυτοί, εκτείνονται από επίγειες συσκευές μέχρι και δορυφόρους. Εξυπακούεται πως και η ClimaCell συνδέεται, επίσης, με αυτά…


Φροντίζοντας την μελλοντική εξέλιξη της εφαρμογής
Μάλιστα, η τελευταία εγκαινίασε πρόσφατα τη λειτουργία ενός ερευνητικού κέντρου στο Κολοράντο, όπου και επιχειρεί να αναπτύξει ένα καινούριο μαθηματικό μοντέλο το οποίο μετατρέπει τις επισημάνσεις μέσω κινητών τηλεφώνων σε δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες που με τη σειρά τους δύναται να ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης. Αποτέλεσμα; Όσο πιο ενδελεχής είναι η περιγραφή της εικόνας περί των καιρικών συνθηκών σήμερα, τόσο πιο ακριβής θα είναι η πρόβλεψη για αύριο!

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο μπορεί να παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάζει σε επίπεδο περιοχής, στο είδος του καιρού, ακόμη και την συχνότητα των updates που επιθυμεί ένας συνδρομητής. Στοιχεία, τα οποία λ.χ. θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γνωρίζουν επακριβώς αναφορικά με την ποσότητα της ηλιοφάνειας που θα… βρει τον δρόμο της για τα ηλιακά τους πάνελ ή την ποσότητα του αέρα που θα κατευθυνθεί προς τις τουρμπίνες και τις ανεμογεννήτριές τους. Όπως ισχυρίζονται στελέχη της αγοράς, η κατά το δυνατόν πιο ακριβής πρόβλεψη επιτρέπει στους παρόχους ενέργειας να ισορροπήσουν αποτελεσματικά την παραγωγή με την ζήτηση.

Καλύπτοντας το κενό μεταξύ του αδύνατου και της τελειότητας!
Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετεωρολογίας, ουδέποτε ικανοποιήθηκε η αναγκαιότητα καλύτερης όσο και αποτελεσματικότερης πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών. Μπορεί η επίτευξη απόλυτα άρτιων προβλέψεων να κινείται στην σφαίρα του αδύνατου, εντούτοις όμως το ζητούμενο είναι ο περιορισμός του κενού μεταξύ του αδύνατου και της τελειότητας!

Όπως επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία, η ClimaCell επιδιώκει να φέρει τα… πάνω-κάτω στις μετεωρολογικές προβλέψεις διεισδύοντας ακόμη και σε επίπεδου οδού, παρέχοντας κάλυψη οπουδήποτε υφίσταται ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας! Ήδη, η εταιρεία έχει ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες τις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, ενώ σύντομα αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της και στην Αφρικανική ήπειρο. Βλέπετε, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τα εκεί χωριά που προσπερνούν τα ακριβά ενσύρματα δίκτυα internet, επιλέγοντας την εναλλακτική λύση του δορυφορικού internet, έτσι και η τεχνολογία της ClimaCell αποφεύγει τους «παραδοσιακούς» μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και τους δορυφόρους για χάρη μιας πιο οικονομικής όσο και ευρείας διαθεσιμότητας λύση.

Βλέπετε, οι δορυφόροι παρέχουν εξ’ αποστάσεως δυνατότητες αίσθησης διασφαλίζοντας συντριπτικά ποσοστά κάλυψης, ωστόσο αποτυγχάνουν να προσδώσουν την απαιτούμενη ακρίβεια που απαιτούν όσοι στηρίζονται, εν πολλοίς, στις καιρικές συνθήκες προκειμένου να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Αντιθέτως, μικρότεροι αισθητήρες δύναται να παρέχουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις συγκεκριμένων παραμέτρων, ωστόσο περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύονται και ως αρκούντως δαπανηροί για την συντήρησή τους.

«Σύμμαχος» (έστω και στην αντίθεσή της) στην προσπάθεια της startup εταιρείας από την Βοστόνη είναι και το γεγονός πως εδώ και ορισμένες δεκαετίες η τεχνολογία σχετικά με τους μετεωρολογικούς αισθητήρες δεν έχει εξελιχθεί δραστικά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η «κλασσική» τεχνολογία να μην είναι σε θέση να παράσχει ακρίβεια και πλήρη κάλυψη την ίδια στιγμή!

Απόλυτη λύση μέσω καινοτόμου πλατφόρμας μετεωρολογικής πρόβλεψης
Προ ημερών, η ClimaCell λανσάρισε την HyperCast 2.0, η οποία και λογίζεται ως μια απόλυτη όσο και εξαιρετικής ακρίβειας πλατφόρμα πρόβλεψης καιρού. Μάλιστα, ήδη αξιοποιείται κατά μήκος ποικίλων τομέων που σχετίζονται και επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, όπως λ.χ. οι αεροπορικές εταιρείες, οι κατασκευαστικές, οι εταιρείες διοργάνωσης outdoor events, επιχειρήσεις που λειτουργούν στην έντονα απαιτητική αγορά του on-demand, ενεργειακές εταιρείες, μεταφορικές κ.ά. Απώτερος σκοπός του HyperCast είναι να παράσχει στους πελάτες τις απαντήσεις και την πληροφόρηση που χρειάζονται σε πλήρως εξειδικευμένες ερωτήσεις, επιτρέποντάς του να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους, να ενισχύσουν την ασφάλεια της παρουσίας τους, να προστατεύσουν πολύτιμα περιουσιακά δεδομένα, να μειώσουν τυχόν απώλειες, καθώς επίσης και να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικές ευκαιρίες που εμφανίζονται καθ’ οδόν.

Η νέα εφαρμογή HyperCast βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Weather Operating System (Weather OS) της ClimaCell, το οποίο με τη σειρά του συνδυάζει Weather-of-Things data, όπου συμπεριλαμβάνει τα πάντα: Από σήματα που προέχονται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέχρι δεδομένα από συνδεδεμένα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, drones και IoT συσκευές, με τεχνητής νοημοσύνης μοντέλα που αναλύουν τα δεδομένα σε πρωτοφανείς αναλύσεις μιας και επιτυγχάνει αποτελέσματα σε εκατοντάδες μέτρα έναντι χιλιομέτρων και λεπτά αντί για ώρες, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Αποτέλεσμα;

Η εταιρεία να διασφαλίζει μετεωρολογικές προβλέψεις με ανάλυση λεπτό προς λεπτό και οδό προς οδό, υποστηρίζοντας στην πράξη τις αποφάσεις των επιχειρήσεων-πελατών σε καθημερινή βάση. Με τη νέα έκδοση της HyperCast, η εν λόγω πλατφόρμα ωθείται σε νέα επίπεδα σε ότι αφορά στην πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών. Κι αυτό, καθώς διατηρώντας τα ίδια επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας, η HyperCast 2.0 προσφέρει βελτιστοποιημένη εμπειρία χρήστη, αναβαθμισμένη υποδομή που επιτρέπει ταχεία εγκατάσταση νέων χαρακτηριστικών, όπως λ.χ. ανάλυση επίδρασης, νέα επίπεδα, map views, timeline κ.ά.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ClimaCell, οι αξιόπιστες μετεωρολογικές προβλέψεις είναι καίριας σημασίας, όχι απλά κάτι που είναι χρήσιμο να έχεις… Κατ’ επέκταση, η επίγνωση του πότε θα πλήξει μια περιοχή αστραπές, που θα προκύψουν έντονοι άνεμοι, βροχοπτώσεις, καύσωνας ή χιονοπτώσεις αποδεικνύεται κρίσιμη για τον επιχειρηματικό κόσμο. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία επιδρά σε κάτι παραπάνω από πολλές πτυχές της καθημερινής λειτουργίας, από την ασφάλεια και την ικανοποίηση των επιπέδων ικανοποίησης των πελατών μέχρι την απαιτούμενη στελέχωση και τις ανάγκες συντηρήσεων των υφιστάμενων υποδομών.

Η ClimaCell δεν… ξεχνά και τους τελικούς χρήστες
Η Βοστωνέζικη εταιρεία δεν εξαντλεί το ενδιαφέρον της στις επιχειρήσεις, αλλά αυτό επεκτείνεται και στους τελικούς χρήστες, καθώς προ ημερών λανσάρισε ένα μετεωρολογικό app, που δίνει στους μεμονωμένους χρήστες σύντομης χρονικής διάρκειας αναλύσεις σε επίπεδο οδό προς οδό και λεπτό προς λεπτό, μέσω των οποίων έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν καλύτερα την ημέρα τους. Κι αυτό, αποφεύγοντας… βρεγμένες ή οποιασδήποτε άλλης μορφής και περιεχομένου εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα, το app της ClimaCell προσφέρει υπερ-ακριβείς όσο και συγκεκριμένες προβλέψεις σχετικά με τις βροχοπτώσεις, τις υψηλές ή τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα επίπεδα της υγρασίας, το επίπεδο της νέφωσης, την ταχύτητα των ανέμων, καθώς επίσης και την «αισθητή» θερμοκρασία.

Μάλιστα, η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να αναζητήσουν για καιρικές προβλέψεις σε ποικίλες περιοχές ενδιαφέροντος, να λαμβάνουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις έναρξης και λήξης των φαινομένων, ακόμη και να λάβουν μια απόλυτη προσωποποιημένη προϊστορία προβλέψεων. Στα προσεχή σχέδια των στελεχών της ClimaCell είναι να προσθέσουν και μια άλλη σειρά από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως είναι λ.χ. η ποιότητα του αέρα. Χρήσιμο δε, αναμένεται να αποδειχτεί και το στοιχείο του “forecast tracker”, το οποίο θα ενημερώνει τους χρήστες πότε λαμβάνει χώρα μια αλλαγή σε μια πρόβλεψη υψηλού ενδιαφέροντος του ίδιου του χρήστη.