Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο καλείται σήμερα να λειτουργήσει η Διοίκηση Έργων, η αποτελεσματική ηγεσία, η ευέλικτη σκέψη και οι adaptive τρόποι εργασίας είναι είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία στον 21ο αιώνα. Ποιες είναι οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτείται να έχει ο Project Manager σήμερα ώστε να θριαμβεύσει; Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα έδωσε απαντήσεις το 14ο Project Management Conference – το μεγαλύτερο συνέδριο για τη Διοίκηση Έργων στην Ελλάδα.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το 14ο Project Management Conference, που πραγματοποιήθηκε από την BOUSSIAS στην κατάμεστη αίθουσα του OTE Academy φιλοξενώντας διεθνείς ομιλητές οι οποίοι προσέφεραν απλόχερα την γνώση και την εμπειρία τους.
Οι επιχειρήσεις πλέον καλούνται να επιβιώσουν και να εξελιχτούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ένα θέμα κρίσιμο ειδικά αυτήν την εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά χαμηλή θέση κατάταξης παγκοσμίως όσον αφορά την επιτυχή εφαρμογή του management, ανέφερε ο Πάνος Χατζηπάνος, Πρόεδρος του PMI Greece, ο οποίος άνοιξε με το χαιρετισμό του τις εργασίες του συνεδρίου.
«Ενώ ξεκινήσαμε δυναμικά την δεκαετία του 80, τα πράγματα πλέον είναι απογοητευτικά» είπε χαρακτηριστικά. «Οι managers έχουν περισσότερη ανάγκη την ομάδα τους από ότι το ανάποδο» συμπλήρωσε ο Γιώργος Διακονικολάου, Project Management Coach, παίρνοντας το λόγο.
The Power of Project Leadership
Η Susanne Madsen, Project leadership coach και συγγραφέας, επισήμανε τις διαφορές ανάμεσα στους managers και στους leaders, τονίζοντας ακολούθως την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης. Με τη χρήση της ενσυναίσθησης (ήτοι τη συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και την κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του), αλλά και του αποτελεσματικού coaching μπορεί να μετατραπεί και ένας diminisher ηγέτης σε multiplier – diminisher ορίζεται αυτός που προσπαθώντας να αναδείξει την αυθεντία του, κάνει τα μέλη της ομάδας του να νιώθουν ανεπαρκείς. Εν αντιθέσει multiplier είναι αυτός που θα ενδυναμώσει τα μέλη της ομάδας του και θα τα βοηθήσει να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους.
Η S. Madsen, έδωσε, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση στη ζωτική σημασία της επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων που απαρτίζουν την εκάστοτε ομάδα. Τρόπους με τους οποίους μπορεί να διευκολυνθεί η επικοινωνία, αλλά και να αυξηθεί η επιρροή με τη χρήση των visuals, παρουσίασε η Dr. Penny Pullan, συγγραφέας, Project Management Mentor & Consultant. Μια εξαιρετικά δημιουργική προσέγγιση, ειδικά σε μια εποχή όπου τα οπτικά ερεθίσματα παίζουν βασικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Η παρουσίαση της Dr. Pullan ήταν ιδιαίτερα διαδραστική και πολύ διαφορετική από τις συνήθεις παρουσιάσεις (όπως είχε υποσχεθεί και η ίδια).
Project sponsorship
Η κατανόηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Project Sponsorship έχει μια αξιοσημείωτη βαρύτητα για τον Project Manager, διότι οφείλει να είναι σε θέση να κατανοήσει την οπτική του σπόνσορα του για να μπορεί να αλληλεπιδράσει και πιο αποτελεσματικά μαζί του. Σε αυτό το ζήτημα λοιπόν επικεντρώθηκε ο Ron Rosenhead, Project management consultant, Expert in project management training και συγγραφέας. Ανέδειξε τις 5 αμετάβλητες αρχές του Project Sponsor και αναφέρθηκε σε μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα, κυρίως από τον PMI.
Ο Δρ. Χάρης Αποστολόπουλος, Head of Strategy, Project Portfolio και PMO, ανέλυσε σε βάθος τις έννοιες του transformation PMO και εξήγησε το πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο corporate excellence και sustainability. «Ας μάθουμε μαζί από το παρελθόν για να δημιουργήσουμε το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. Με τον ιδιαίτερα γλαφυρό λόγο που τον χαρακτηρίζει, ο Stephen Carver, Senior Lecturer στο Cranfield School of Management, διευκρίνισε τις διαφορές ανάμεσα στις complex και τις complicated διαδικασίες.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ηγετών είναι πως μπορούν να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα, καθώς και την αβεβαιότητα που περιέχεται εντός αυτού. Όπως είχε πει και ο Δαρβίνος, αυτός που τελικά επιβιώνει είναι αυτός που καταφέρνει να προσαρμοστεί καλύτερα. Πολύτιμη είναι λοιπόν η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, όπως εξίσου πολύτιμη είναι και η επίδειξη ψυχραιμίας όταν παρουσιάζονται απρόσμενα προβλήματα και δυσκολίες.
Εxecutive support for project success
To συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα πάνελ από εκπροσώπους επιχειρήσεων, οι οποίοι δέχτηκαν πλήθος ερωτήσεων από το κοινό τις οποίες και απάντησαν διεξοδικότατα. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Νατάσσα Ευαγγελάτου (Head of Services της Nokia Hellas), Φώτης Σάλλας (PgMP, PMP, PMI-ACP, CFA στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), Πέτρος Σταυρίδης (Head of PMO της Ericsson Hellas) και Μιχάλης Χριστοδούλου (COO της Christodoulou Bros SA -Vitom SA), ενώ συντονιστής ήταν ο Θεοφάνης Γιώτης (Διευθύνων Σύμβουλος της 12PM Consulting & Training | PMI Greece).
Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πάνελ ήταν τα παρακάτω. Ποιο ποσοστό των εξόδων του οργανισμού καταλήγει σε εσωτερικά και ποιο σε εξωτερικά έργα; Όπως επίσης και ποιο από τα δύο έχει τις μεγαλύτερες προκλήσεις; Ποιο είναι το βασικότερο παράπονο στους οργανισμούς για τους project managers; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για την επιλογή ενός Project Manager, τα soft skills ή τα technical skills;
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας των έργων; Και αυτές ήταν μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από το κοινό όσο και από τον συντονιστή του πάνελ, δίνοντας έτσι μια ξεκάθαρη εικόνα της οπτική των διευθυντικών στελεχών για τις διαδικασίες του Project Management. Το συνέδριο λοιπόν ολοκληρώθηκε με μια ανασκόπηση από τον Γ. Διακονικολάου, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.
Χορηγός Φιλοξενίας του συνεδρίου ήταν η OTE Academy. Με την Τιμητική Υποστήριξη του PMI Greece Chapter. Τέλος Conference Experience Sponsor, όπως πάντα, το Conferience.