Local Normalcy … «Hellas without the Hell» … Όλος ο κόσμος είναι «βαθιά χωμένος»… Γινόμαστε μάρτυρες της παρακμής και της κατάρρευσης του πολιτισμού και της δημιουργίας μιας φρικτής βαρβαρότητας με φρικιαστικές, δικτατορικές έως εγκληματικές διαστάσεις.

ΤΗΣ ΑΛΒΙΝΑΣ K. ΑΡΔΟΥΝΗ, (fοrmer) BIT-CIO @KARELIA, SA (Sunrise: 03 Oct 1993 – Sunset: 21 Feb 2021)

Δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν και παρότι η φυσική παρουσία δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Αν πιστεύεις ότι θα σκοτωθείς από καθαρό αέρα, φως του ηλίου και αγκαλιές, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε χωρίς εσένα.
To Business Intelligence Technologies, όπως πολλές φόρες έχουμε συζητήσει με κάθε τρόπο, σε κάθε είδος επικοινωνία και αναφορά, δεν αφορά απλά την υποστήριξη της επιχείρησης. Η απρόσκοπτη εφαρμογή της επιστήμης των τεχνολογιών ευφυΐας είναι η ασφαλιστική δικλίδα της.

Μπαίνοντας στη «νέα» κοινωνικό-επιχειρηματική-τεχνολογική «ομαλότητα»
Καρδιά πάνω από το μυαλό. Δυο αντίθετα πράγματα που συμβιβάζονται σπάνια μεταξύ τους. Όποιο και να διαλέξουμε, θα πληρώσουμε το αντίστοιχο τίμημα των πράξεων μας. Παρά ταύτα και αναμφίβολα, ευτυχισμένη καρδιά, παρά τις επιβαλλόμενες λογικές διασφαλίσεις, είναι χίλιες φορές προτιμότερη από μια ζωή πνιγμένη στην επιβαλλόμενη ως «νέα κανονικότητα», κατευθυνόμενη «λογική»! Εισάγοντας πρωτόκολλα διαχείρισης στη νέα επιχειρηματική ομαλότητα, μυαλό-καρδιά για συνεχιζόμενη ύλη. Για το πώς να επιστρέψει το εργατικό δυναμικό σε ένα ενιαίο περιβάλλον με ασφάλεια.
Αναδιάρθρωση, διαχείριση του φυσικού χώρου που θα επιστρέψει με κλιμακωτή επιστροφή, ώστε να διασφαλίσει την εταιρική διαβίωση.
Παγκόσμια, οργανισμοί παλεύουν με μια κοινή και δύσκολη απόφαση, πώς και πότε να επιτρέψουν την ομαλή επιστροφή στους χώρους εργασίας. Η «παγκοσμιοποιημένη πανδημία υγείας» όντως διαθέτει οριστική αρχή, αλλά δεν έχει ορίσει οριστικό «τέλος» που να σηματοδοτεί ότι είναι ασφαλές για επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να απαιτούν με κατ΄ οίκον εργασίες και κοινωνικές αποστάσεις, να ξεκινήσουν κανονικές λειτουργίες. Οι περιφέρειες μεταβαίνουν μεταξύ «παγκοσμιοποιημένων εντολών» σχετικά με το πότε μπορούν να ανοίξουν εκ νέου οι επιχειρήσεις.
Όταν πρόκειται για την πραγματική διαδικασία επιστροφής εργατικού δυναμικού στο χώρο εργασίας, κάθε οργανισμός και η τοποθεσία του, θα είναι αναμφισβήτητα «παγκόσμια» ανυπεράσπιστος, αλλά θα είναι αναμφισβήτητα αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξισορρόπηση του πελατολογίου, την ασφάλεια των εργαζομένων, τις επιχειρηματικές ανάγκες και τη διατήρηση της κερδοφορίας του.
Στο μεσοδιάστημα… η Γη δεν είναι επίπεδη για όσο η ατζέντα των «παγκοσμιοποιητών» δεν είναι δικτυωμένη και οι διεθνείς φιλάνθρωποι… δεν εμβολιάζουν την κα Ευθαλία από την Αμφιάλη.

Μπαίνοντας στη νέα ομαλότητα τεχνολογικής επιχειρηματικής ευφυΐας των επιχειρήσεων
Put your money where your mouth is. Oι BIT CIOs με υπόβαθρο και αξιοπρέπεια, δε λειτουργούν ως επιμελητές υποδομών και παγίων που πράττoυν κατ΄ εντολή άλλων, αλλά ως στρατηγικοί και προνοητικοί υποστηρικτές της επιχειρηματικής αξίας, διασφαλίζοντας ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τους στόχους των BOD και Γενικών Δ/νσεων BIT, εφαρμόζοντας το πλαίσιο άνθρωποι- διαδικασίες-εργαλεία. Στη δύσκολη, μα κρίσιμη μετάβαση, η αστραπιαία υλοποίηση αλλαγής κουλτούρας με κατανοητή γνωστοποίηση διαδικασιών, είναι τόσο εφικτή, όσο κριθεί αναγκαία. Βοηθήματα ανάπτυξης, πρωτόκολλα διαχείρισης. Πρώτο σύνολο πρωτοκόλλων, οι οδηγίες για το πώς να επαναφέρουμε το δυναμικό σε κοινό περιβάλλον. Δεύτερο, οι οδηγίες για την αναδιάρθρωση και διαχείριση του φυσικού χώρου, καθώς το δυναμικό επιστρέφει σταδιακά στη δουλειά.
Walk the walk, talk the talk. Όσοι BIT CIOs έχουν επιτύχει παραδοτέα των Strategic Intelligence Technology Business Plans το έχουν κάνει μέσα από αλλαγή κουλτούρας.

Δημιουργώντας εταιρική στρατηγική για εργασία-οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας «εμπειρίες» του 2020
Υπάρχει το ρητό, «οι βροχές του Απριλίου φέρνουν τα λουλούδια του Μαΐου». Πλησιάζει η ώρα για τους Business Intelligence Technologies (BIT) Leaders να προετοιμαστούν στρατηγικά για την επιστροφή στο χώρο εργασίας. Για να ευδοκιμήσουν στο μέλλον της εργασίας, όσοι παίρνουν αποφάσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των εξελισσόμενων διαδικασιών, όπως είναι η αλλαγή τρόπου διαχείρισης και ενημέρωση της κουλτούρας με βάση τα φυσικά γραφεία. Για να υποστηριχθεί ο εκάστοτε σχεδιασμός, πρέπει να ακολουθηθούν μερικοί βασικοί πόροι:
• Το μέλλον της εργασίας απαιτεί αλλαγές στην κουλτούρα διαχείρισης.
• Προσαρμοστικό εργατικό δυναμικό που θα το οδηγήσει.
• Περισσότερη ανάμειξη εργαζομένων για να επιτρέψει βελτιωμένες εμπειρίες πελατών.
Προτάσεις προστιθέμενης αξίας όλο και περισσότερο μετατοπίζονται από παραδοσιακές πωλήσεις προϊόντων στην παροχή υπηρεσιών πραγματικής ουσίας και εξαιρετικών εμπειριών. Φυσικά, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη θα αποφέρει σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά οι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον κεντρικό ρόλο στο εάν αυτή η τεχνολογία λειτουργεί καλά.
Γιατί; (εάν πρέπει να τεθεί το ερώτημα, τότε… «Χιούστον, ξανά μανά, έχουμε μεγάλο πρόβλημα»). Ως εκ τούτου, η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή κατάλληλα καταρτισμένων εργαζομένων σε γνώσεις και ήθος γίνεται κρίσιμη.
Διότι, υψηλότερη συμμετοχή καταρτισμένων εργαζομένων με παιδεία και ήθος εξασφαλίζει θετικές εμπειρίες στο πελατολόγιο και στην Αχίλλειο πτέρνα κάθε επιχείρησης: Στον τζίρο, στα έσοδα, στο revenue!
Ταυτόχρονα, στη «μετά-πανδημική» εποχή, θα δούμε την εμφάνιση του γραφείου- oπουδήποτε, του υβριδικού εργατικού δυναμικού που μπορεί να υπονομεύσει την παραδοσιακή διαχείριση από πάνω προς τα κάτω και την κουλτούρα που βασίζεται στη λειτουργικότητα γραφείων με φυσική παρουσία.
Ο βαθμός απασχόλησης των εργαζομένων, εν τω μεταξύ, επηρεάζεται από την ποιότητα και τον τύπο της επιχειρησιακής κουλτούρας.
The Vibe Affects The Tribe, δηλαδή, η Αύρα Επηρεάζει την Ομάδα,η κουλτούρα της διοίκησης διαμορφώνει την κουλτούρα της εταιρείας.
Μια καινοτόμος κουλτούρα διαχείρισης δημιουργεί διαφορετικές και ισχυρές διαλειτουργικές ομάδες, εστιάζει στον πελάτη ως το επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αγκαλιάζει διαφανή επικοινωνία με την επιχείρηση.
Ο πολιτισμός, επίσης, επηρεάζει τον αγώνα για ταλέντο. Η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και του πάθους για δουλειά απαιτεί εταιρική κουλτούρα και μόνο οι decision leaders που τον εκτιμούν, κάνουν τη διαφορά.
Με άλλα λόγια, η κουλτούρα στο στιλ καθοδήγησης και διαχείρισης είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα κανονικότητα όσον αφορά, τη σκέψη και το σπάσιμο με τα συμβατικά δόγματα, για την προώθηση διαφορετικής σκέψης, την ενσωμάτωση διαφορετικών απόψεων και την ενίσχυση της πολιτιστικής νοημοσύνης.
Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από τον επαναπροσδιορισμό του BIT CIO Management Leadership.
Οι ΒΙΤ CIOs θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, την οργάνωση, το προσωπικό και την καθοδήγηση, όμως θα πρέπει, επίσης, να επικοινωνούν με σαφήνεια γιατί και πώς ο μετασχηματισμός επηρεάζει το μέλλον της εργασίας εντός της επιχείρησης, να ενσωματώσουν περισσότερα διεπιστημονικά σύνολα δεξιοτήτων στον υπάρχων συνδυασμό και να διευρύνουν τον ορίζοντα πρόσληψης-επιλογής δεξιοτήτων πέρα ​​από τους παραδοσιακούς βαθμούς διαχείρισης και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Ένα διαλειτουργικό BIT οργανόγραμμα με δυνατότητες δημιουργίας ομάδων είναι βιώσιμη πτυχή στη διαδικασία πολιτιστικού μετασχηματισμού, γιατί οι BIT CIOs θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης, εξειδίκευσης, στόχους, απόψεις και νοοτροπίες. Δηλαδή, όλα τα σενάρια πιθανών συγκρούσεων επιφορτισμένων χαρακτήρων που εξαιτίας των προσθέτων δυσβάστακτων δυσκολιών που έχουμε όλοι υποστεί, καλούμεθα να τα αντιμετωπίσουμε με σύνεση και παιδεία, ή αλλιώς, με πολιτιστική ευφυΐα. H κουλτούρα διαχείρισης είναι ένα σημαντικό πλέγμα που θα καθορίσει το μέλλον της εργασίας. Σε κορυφαίους οργανισμούς, ο ρόλος του BIT CIO εάν δεν έχει ήδη γίνει, το να μετατραπεί σταδιακά από ένα κλασικό στιλ διαχείρισης εντολών και ελέγχου βασισμένο σε οδηγίες, σε στιλ καθοδήγησης (coaching style) είναι το απόλυτο must.
Εποικοδομητικό θα γίνει όταν, οι διοικήσεις αντιληφθούν ακριβώς το γιατί είναι προς όφελος τους, να δίνουν στον ΒΙΤ CIO ψήφο εμπιστοσύνης, αυτονομία και να τον ενδυναμώνουν.

Εισάγοντας τον τρόπο επιτάχυνσης μιας νέας προσαρμοστικότητας πολιτιστικής κανονικότητας (new cultural coaching normalcy)
Η εμπειρία στη γνώση αντικειμένου ήταν ήδη βασικός παράγοντας της απόδοσης. Η τρέχουσα κρίση αποδεικνύει ότι η τεράστια εμπειρία του δυναμικού με υγιή κουλτούρα, είναι κρίσιμη στο λογότυπό και στο BIT CIO leadership.
Υπ’ αριθμό ένα έγνοια των BIT CIOs ως προϋπόθεση παραδοτέων με πάσης φύσεως κερδοφορίας είναι η εφαρμογή κουλτούρας-απόδοσης-αξίας και η προσέλκυση-διάτρηση-ανάπτυξη, ικανού δυναμικού. Στο εξής, για την οργανωτική προσαρμοστικότητα με κουλτούρα μάθησης μελλοντικής προσαρμογής, απαιτείται από τις επωνυμίες να προσελκύουν ουσιαστικά τους υπαλλήλους ακόμη περισσότερο. Σε κάθε βήμα, θυμηθείτε, ο άνθρωπος είναι το θεμέλιο των πάντων, προσλάβετε, εκτιμήσετε σοφά!

Προς τους συναδέλφους – συνεργάτες – επαγγελματικούς φίλους πλέον, για περισσότερα από τριάντα έτη
Επιβαίνοντας στο Super ΒΙΤ&T Express Προκλήσεων, αναφερθήκαμε, τοποθετηθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις, θέσεις, εποικοδομήσαμε επικοινωνίες και -ναι!- επιβάλλαμε τεκμηριωμένες θέσεις πολλάκις στις μεγαλύτερες cross-corporate platforms, cross-BOD διαδρομές, με brutally negotiated παραδοτέα όπως: έργα ρουτίνας, επιστημονικές μελέτες, computer science υποδομές, εργολαβίες τεχνολογιών, ERPs, τηλεπικοινωνιών, καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων, καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δια βίου επιμόρφωσης, τα οποία ενσωμάτωναν τα παρακάτω highlights, ως Πρότυπο Στρατηγικού Επιστημονικού Σχεδίου Επιχειρηματικής Ευφυΐας:
• Εκτελεστική περίληψη
• Κλιμάκωση
• Δήλωση αποστολής εταιρείας
• SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, threats)
• Ανάλυση στρατηγικού πλάνου (δυνατοτήτων, αδυναμιών, ευκαιριών, απειλών)
• Στόχοι – Παραδοτέα – Απρόσκοπτη Λειτουργία
• Βασικοί δείκτες απόδοσης-[KPI (Key Performance Indicators)
• Στόχευση πελατολογίων-προμηθευτών
• Ανάλυση βιομηχανίας – Enterprise Resource Planning (ERP)
• Ανταγωνιστική ανάλυση & πλεονέκτημα
• Σχέδιο μάρκετινγκ
• Ομάδα – Εκπαίδευση (0,45%) – Δια βίου επιμόρφωση
• Επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας με leading διαγράμματα
• Μακροπρόθεσμες τέχνο-οικονομικές και χρηματό-οικονομικές προβλέψεις
Έρευνες δείχνουν ότι σπάνια επιτυγχάνονται στόχοι που καθορίζονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο. Πλησιάζονται πολύ πιο κοντά, σε σχέση με την περίπτωση που δεν έχει ληφθεί υπόψιν καθόλου το πλάνο.
Έτσι, αναπτύξαμε και λειτουργήσαμε το BIT&T στρατηγικό σχέδιο και επιτύχαμε στόχους και παραδοτέα.
Με συγκίνηση σας ευχαριστώ από βάθος καρδίας, για τα περιπετειώδη ταξίδια τύπου Γκιούλιβερ, πλησιάζοντας τα τριάντα έτη πιστά στον συγκεκριμένο τομέα όπου, μέσα από τα σκληρά, τα τραχιά, τα visionary, τα υπέροχα δημιουργικά αποτελέσματα επικεντρωμένα στην κουλτούρα της Scientific Business Intelligence βιωσιμότητας και κερδοφορίας, με καταρτισμένες ενέργειες ρουτίνας, έως τα κλιμακούμενα καινοτόμα, στον μοναδικό επιστημονικό τομέα στον οποίο 1+1, πάντοτε, κάνουν μόνο 2.
Παραταύτα, πολλάκις το παραπάνω σχέδιο παραμένει δυσνόητο αφήνοντας δυνατότητες ανερεύνητες προς ίδιον όφελος απέναντι σε στάσιμες killer-revenue στρατηγικές, σε αρκετά ΔΣ της Ελλάδος, και την εκάστοτε επιχείρηση ευάλωτη στις αποφάσεις περιορισμένων πόρων think tank.

Dear KARELIA BOD (RIEP) GAK – KIK, VGK, AGK, SGK και Συνοδοιπόροι του οράματος, ευχαριστώ θερμά για την κατάκτησή της διαδρομής, με κάνατε περήφανη, τιμή μου το αντίστροφο. Καλή Υγεία, Καλή Πορεία Παντού, με την ελευθέρια της συνέπειας, τη συνείδηση στο δίκιο, μα πρωτίστως με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στη θεραπευτική ιδιότητα της αγάπης σε ό,τι αναμειγνυόμεθα.