Επιστροφή σε θετικά πρόσημα για την ευρωπαϊκή αγορά smartphones (χωρίς σε αυτήν να συμπεριλαμβάνεται η Ρωσία), καθώς οι αποστολές αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση, ύστερα από 12 συνεχή πτωτικά τρίμηνα. Σημειώνεται ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ευρωπαϊκή αγορά απορρόφησε 33,1 εκατ. συσκευές smartphones.

Μία εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys αποδίδεται στη χαλάρωση των μακροοικονομικών συνθηκών και την έναρξη ενός κύκλου ανανέωσης Android για συσκευές, που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα μερίδια της αγοράς
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, στη πρώτη θέση της αγοράς, για το 1ο τρίμηνο του 2024, βρέθηκε η Samsung, με μερίδιο αγοράς 37%, λαμβάνοντας εξαιρετική ώθηση από τη σειρά Galaxy S24 αλλά και τις νέες προτάσεις της εταιρείας σε συσκευές στη χαμηλή κατηγορία τιμών.

Στη δεύτερη θέση, με σημαντική απόσταση, βρέθηκε η Apple, με μερίδιο αγοράς 22%, ενώ στη πρώτη πεντάδα συναντάμε ακόμα τη Xiaomi (16%), τη Motorola (6%) και τη HONOR (3%). Συμπερασματικά, η Canalys προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή αγορά smartphones (εξαιρουμένης της Ρωσίας) θα αυξηθεί κατά 1% το 2024, καθώς η ζήτηση παραμένει μέτρια εν μέσω ενός μεγαλύτερου κύκλου ζωής των συσκευών.