Προς υπογραφή σύμβασης βρίσκεται το έργο για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων για την παρατήρηση γης, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργο το οποίο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ο σχετικός διαγωνισμός, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, έχει κατακυρωθεί στην εταιρεία Open Cosmos και αναμένεται σύντομα να συμβασιοποιθεί. Mέσω του σμήνους των μικροδορυφόρων θα παρέχονται δεδομένα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας οριζόντια σε πολλαπλούς φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως παραδείγματος χάριν τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας για συνεχή παρακολούθηση του περιβάλλοντος, καταγραφή των διαχρονικών μεταβολών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε φάση αξιολόγησης, παράλληλα, βρίσκονται και οι δυο διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ. Πρόθεση του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι όλα τα παραπάνω έργα να έχουν συμβασιοποιηθεί ως το τέλος του καλοκαιριού.