Έτοιμη προς υπογραφή – από την υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή - είναι η απόφαση που προβλέπει την καθιέρωση από το 2019 των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απόφαση καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές (διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και διαδικασία των φορολογικών ελέγχων επί των τιμολογίων που θα εκδίδονται), όπως και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν οι επιτηδευματίες να εκδίδουν χειρόγραφα τιμολόγια. Στόχος της υποχρεωτικής έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι η πάταξη του φαινομένου διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους φοροδιαφυγής.

Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, οι απαιτούμενες εφαρμογές για την πλήρη υλοποίηση του μέτρου θα έχουν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία έως τις 31/12/2019, ενώ μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.