Είθισται τα κάθε λογής συνέδρια και ημερίδες να αποτελούν (ως προβεβλημένες εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν συγκεκριμένο και σχετικό με ένα θέμα κοινό) την πρώτη επιλογή για αναγγελίες και αποκαλύψεις εκ μέρους επιχειρήσεων, αλλά και μελών της κυβέρνησης. Κι αυτός ο κανόνας επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά προχθές, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου «Advanced Telecoms & IoT Summit» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και τον υφυπουργό, Κώστα Κυρανάκη, να «δίνουν ειδήσεις», από το βήμα της κατάμεστης από ανθρώπους της αγοράς τηλεπικοινωνιών αίθουσας. Ο υπουργός τόνισε -απαντώντας στις ερωτήσεις του συντονιστή, δημοσιογράφου Δημ. Μαλλά- πως η (νέα, κοινή) εκκίνηση των δυο vouchers (Smart Readiness και Gigabit) είναι πλέον θέμα ημερών, εκφράζοντας την ευχή να ενεργοποιηθεί ο ανταγωνισμός και να τονωθεί η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών-χρηστών, γιατί η 100η θέση στην κατάταξη, στην οποία βρισκόμαστε, «δεν συνάδει με την ψηφιακή πρόοδο της χώρας μας». Σε άλλη ερώτηση, αποκάλυψε ότι, μέσα στον μήνα, θα ολοκληρωθεί ένας χάρτης με τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα να λειτουργήσουν τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα data center, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του τοπικού κορεσμού (όπως ήδη συμβαίνει σε Αττική και Κρήτη), σε συνάρτηση και με το μείζον θέμα της ενεργειακής επάρκειας, ανά περιοχή.

Πολλά σε διαπραγμάτευση
Από την πλευρά του, ο κ. Κυρανάκης υπερθεμάτισε για την αναγκαιότητα πρόσβασης σε Internet υψηλών ταχυτήτων (είτε με χρήση Fixed Wireless Access, είτε μέσω δορυφορικής σύνδεσης, προσθέτοντας ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με τη Starlink) σε ακριτικά χωριά και απομακρυσμένα νησιά, φέρνοντας το παράδειγμα της Τήλου, όπου τα τοπικά σχολεία όχι μόνο δεν έκλεισαν όπως αλλού, αλλά έχουν πιά 80 μαθητές. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν, επίσης, οι επισημάνσεις του για τις επιτυχείς επαφές με τη Σαουδική Αραβία, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση και τις επενδύσεις σε υποβρύχια καλώδια, συμφωνία που «θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας».

Υπογράμμισε, επίσης, πως στην προσπάθεια να διευκολυνθεί το πρόγραμμα Smart Readiness καταβάλλονται προσπάθειες (‘θα δώσουμε λύσεις’, τόνισε) για να παταχθεί η υφιστάμενη ‘πολεοδομική γραφειοκρατία’, η οποία φρενάρει την έναρξη των απαραίτητων εργασιών στις πολυκατοικίες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες. Τέλος, έκανε μια σύντομη αναφορά και στο θέμα της σύμπτωσης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων καθώς -ιδιαίτερα στο Ανατ. Αιγαίο- οι τουρκικοί σταθμοί «σκεπάζουν’ τους ελληνικούς, με το υπουργείο να προωθεί πλέον λύση μετάβασης σε δευτερεύουσες συχνότητες.

Φιλόδοξα σχέδια
Στα highlights του ίδιου συνεδρίου αξίζει να αναφερθούν η επισήμανση του γεν διευθυντή της ΕΕΚΤ, Γιώργου Στεφανόπουλου, για τη σχετική στασιμότητα σε έσοδα της αγοράς κινητής που ίσως βρει λύση με τη μαζική ψηφιοποίηση, η αποκάλυψη του Γιώργου Τσώνη, Chief Officer τεχνολογίας Ομίλου ΟΤΕ, ότι ‘έρχεται το UHD streaming’, ενώ ετοιμάζονται επίσης εφαρμογές AR/VR, όπως και η παραδοχή εκ μέρους του Αντώνη Τζωρτζακάκη, CEO της 5G Ventures, ότι υπάρχει θέμα με τη ζήτηση προηγμένων υπηρεσιών και οι πάροχοι πρέπει να πάρουν το ρίσκο που τους αναλογεί, αν θέλουν να προχωρήσουν.