Η Κίνα είναι πολύ μπροστά από άλλες χώρες σε παραγωγικές εφευρέσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως τα chatbot, καταθέτοντας έξι φορές περισσότερες πατέντες από τον πλησιέστερο αντίπαλό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Το Generative AI, το οποίο παράγει κείμενο, εικόνες, κώδικα υπολογιστή και ακόμη και μουσική από υπάρχουσες πληροφορίες, εκρήγνυται με περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ο οποίος επιβλέπει ένα σύστημα για τις χώρες μερίδιο αναγνώρισης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Σημειώνεται ότι το ένα τέταρτο από αυτά κατατέθηκαν το 2023. Περισσότερες από 38.000 εφευρέσεις GenAI κατατέθηκαν από την Κίνα μεταξύ 2014-2023 έναντι 6.276 που κατατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια περίοδο.

Οι κινεζικές αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κάλυπταν μια ευρεία περιοχή τομέων από την αυτόνομη οδήγηση έως τη δημοσίευση και τη διαχείριση εγγράφων. Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία κατατάχθηκαν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με την Ινδία να αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό. Μεταξύ των εταιρειών που ξεχώρισαν συναντάμε την κινεζική ByteDance της Κίνας -ιδιοκτήτρια του ΤikTok – ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και η Microsoft, υποστηρικτής της startup OpenAI που δημιούργησε το ChatGPT.