Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για τα διοικητικά στελέχη στην Ελλάδα και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ειδικότερα, ο μετασχηματισμός των πληροφοριακών συστημάτων των επιχειρήσεων παραμένει στην κορυφή της ατζέντας για τα ανώτατα στελέχη στην Ελλάδα, με το ένα τρίτο (32%) να τον χαρακτηρίζει ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση «C-suite Barometer» της εταιρείας Mazars, συνολικά η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού θα επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο δηλώνουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένες. Για παράδειγμα, αν και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ωστόσο το 87% των στελεχών δηλώνει ότι έχει προετοιμάσει κατάλληλα τους ανθρώπους του.

Όσον αφορά τα θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, το 95% των στελεχών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ή σημαντικό να υπάρχει αυξημένη εποπτεία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης και των υπηρεσιών που βασίζονται σε αυτή.

Αυτή η απαίτηση για περισσότερη ρύθμιση και έλεγχο, δε φαίνεται να επηρεάζει τη θετική στάση των διοικητικών στελεχών απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Το 85% πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει αντίκτυπο στον οργανισμό τους και τρεις στους τέσσερις αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ήδη υπηρεσίες και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα όσων χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη εκφράζουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία. Οι μισοί αναμένουν ότι θα αντικαταστήσει ορισμένες θέσεις εργασίας στον οργανισμό τους και το 57% από αυτούς δηλώνουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί ή θα συμβεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ρεκόρ αισιοδοξίας
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση δείχνει ότι η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών βρίσκεται, πλέον, σε επίπεδο-ρεκόρ με την αισιοδοξία για το μέλλον των επιχειρήσεων φτάνει σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 89% αναφέρει αύξηση εσόδων και το 94% αναφέρει θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη το 2024, οκτώ μονάδες πάνω από το προηγούμενο έτος.