To “πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας & καινοτομίας μέχρι σήμερα», χαρακτήρισε το «Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027», το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε. Ε. για την Έρευνα και Καινοτομία - διάδοχο του Horizon 2020, ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Eric Paquet, ο οποίος παρουσίασε -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- τις βασικές συνιστώσες του, σε ειδική ανοικτή εκδήλωση στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Το NetFAX ήταν, βεβαίως, εκεί. Την εκδήλωση, που διοργάνωσε η ΓΓΕΤ και συντόνισε η ίδια η Γενική Γραμματέας, Πατρίτσια Κυπριανίδου. άνοιξε ο αναπλ. υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, επιλέγοντας να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες με πρόσθετους πόρους, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία.
Υπογράμμισε πως οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ και φθάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, γεγονός που επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή μας σε ακόμα περισσότερα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα και χαιρέτισε την ομοφωνία απόψεων με τον κ. Paquet για τις μελλοντικές εξελίξεις εν όψει του νέου προγράμματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του με τη δήλωση «είμαστε έτοιμοι!»
Στα 94 δισ. ευρώ η «προίκα» του
Καλά λόγια -που δεν έδειχναν απλώς αβροφροσύνη- επεφύλαξε για την Ελλάδα και ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας & Καινοτομίας της Επιτροπής, μνημονεύοντας τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προώθηση της αριστείας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας της έρευνας, στη κοινωνία. Άλλωστε, η συνοχή της κοινωνίας και η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του «Ορίζοντα Ευρώπη», που θα καλύψει την περίοδο 2021-2027 και θα λάβει τη μερίδα του λέοντος, 94 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. που η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν στην έρευνα και την καινοτομία στην επταετία.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος -που συνοδευόταν στην επίσκεψή του στην Αθήνα από την Ελληνίδα διευθύντρια του κομβικού για την υλοποίηση του τεράστιου προγράμματος Common Support Center, Άννα Παναγοπούλου- περιέγραψε τις βασικές αρχές του «Ορίζοντα Ευρώπη», τονίζοντας ότι έχει αυξημένο προϋπολογισμό επειδή εστιάζει στις μεγάλες και πολλαπλές προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγεία, τα τρόφιμα, τους φυσικούς πόρους κ.ά.
Έκανε λόγο για καλύτερη (με πλήρη συμμετοχή και της Ελλάδας) αξιοποίηση της υπάρχουσας «εργαλειοθήκης» και ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα προγράμματα, ενώ παρουσίασε κι ένα νέο σχήμα “Hop-on”, που προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες ενσωμάτωσης σε κονσόρτσια, ακόμα και στη μέση της πορείας ενός έργου, αν παραστεί ανάγκη. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) το οποίο, στο πλαίσιο του «Ορίζοντα Ευρώπη», θα ενισχύσει σε ρόλο «one-stop-shop» την καινοτομία που δημιουργεί νέες αγορές, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και τη χρηματοδότηση ταχέως εξελισσόμενων καινοτομιών υψηλού κινδύνου, ειδικότερα στη φάση του scale-up, που θεωρείται η δυσκολότερη να χρηματοδοτηθεί.
Μάλιστα, απαντώντας στην τάση φυγής των ευρωπαϊκών startup, κυρίως προς τις ΗΠΑ, ο κ. Paquet τόνισε χαρακτηριστικά… “we give you money to stay in Europe!”, με την παρατήρηση πως πρέπει να μείνουμε οι καλύτεροι στην επιστήμη και την καινοτομία.Ολοκλήρωσε λέγοντας πως όλα βαίνουν καλώς και βάσει προγράμματος, δίνοντας στα εμπλεκόμενα μέρη σχεδόν ενάμιση χρόνο (ως την 01/01/2021) καιρό, για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις διαδοχικές φάσης διαβούλευσης. Απηύθυνε δε πρόσκληση για τις πρώτες ανοικτές ενημερωτικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν στις Βρυξέλλες, από 24 ως 26 Σεπτεμβρίου.