Θεωρώντας πως «το μέλλον μας είναι ηλεκτρικό» και με την εξαρχής παραδοχή πως οι πόροι στον πλανήτη μας είναι πεπερασμένοι, άρα πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε, η Schneider Electric (της οποίας η πρόσφατη μετακόμιση σε νέες εγκαταστάσεις, στο Μαρούσι, συνάδει ολοφάνερα με τα θετικά αποτελέσματα και τον αέρα ανανέωσης που πνέει τα δυο τελευταία χρόνια στην εταιρεία) προωθεί σταθερά τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Διαχείρισης Ενέργειας και του Αυτοματισμού.

Αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα και κατά τη χθεσινή εκδήλωση Innovation Day Athens, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (θα ακολουθήσει, στις 29 Μαΐου, ανάλογη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη), κατά την οποία παρουσιάστηκαν νέα καινοτόμα προϊόντα, λογισμικό και υπηρεσίες κάτω από την «ομπρέλα» της πλατφόρμας και αρχιτεκτονικής EcoStruxure τα οποία δίνουν λύσεις στις αγορές του κτιρίου και της κατοικίας, της βιομηχανίας («είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των smart factories», απάντησαν στo ερώτημα του NetFAX, πριν μας δείξουν εφαρμογή με χρήση AR), των data centers, της ενέργειας και των έργων υποδομών.

Το νέο πλαίσιο έχει πλέον τεθεί: ο ψηφιακός μετασχηματισμός -ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της επικαιρότητας- αναπτύσσεται ραγδαία και αποτελεί βασικό μοχλό της μετάβασης των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καθώς οδεύουμε προς έναν περισσότερο συνδεδεμένο κόσμο – ήδη, μετράμε 5 εκατ. συνδεδεμένους ανθρώπους και περίπου 30 εκατ. αισθητήρες, αν και αξιοποιούμε μονάχα των 10% των δεδομένων που λαμβάνουμε.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση προσφέρει στις επιχειρήσεις νέες ευκαιρίες για να αναπτυχθούν, να γίνουν αποδοτικότερες και πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Η απάντηση της Schneider Electric είναι η δική της (αλλά ανοικτή σε όλους) ΙοΤ αρχιτεκτονική και η πλατφόρμα EcoStruxure, που βοηθά τις επιχειρήσεις παγκοσμίως και στην Ελλάδα να αξιοποιούν τα δεδομένα από τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους, προκειμένου να βελτιστοποιούν τη λειτουργία τους και να προετοιμάζουν ένα ενεργειακά αποδοτικότερο μέλλον.

Ο Σπύρος Ράπτης, Γενικός Διευθυντής της Schneider Electric Ελλάδας & Κύπρου, τόνισε ότι «από το 2017 παρατηρούμε μία επιτάχυνση στην επιχειρησιακή δραστηριότητα, με προσανατολισμό την ψηφιοποίηση. Η οικονομία μετατρέπεται σε ψηφιακή, χάρη στις δραστικές αλλαγές στην τεχνολογία που σχετίζονται με το cloud, την αξιοποίηση των δεδομένων, το ΑΙ, τάση που παρατηρούμε και στην Ελλάδα όπου πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται μαζί μας για την εφαρμογή λύσεων EcoStruxure, με στόχο τη βελτιστοποίηση των ενεργειακών τους καταναλώσεων, την απομακρυσμένη παρακολούθηση, τη μείωση του χρόνου διακοπής λειτουργίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα και την αξιοποίηση των δεδομένων για προληπτική συντήρηση».