Σε πολλά «μέτωπα» επεκτείνεται πλέον η διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αναδόχους και στο Κτηματολόγιο, με «φόντο» το μεγάλο έργο των 309,8 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων στα 390 υποθηκοφυλακεία της επικράτειας. Τα «γκρίζα σύννεφα» αρχίσαν να εμφανίζονται, απειλητικά, πάνω από το έργο περί τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν το Κτηματολόγιο, με μια κίνηση που αιφνιδίασε τους αναδόχους, αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους σε ό,τι αφορά το σκανάρισμα των εγγράφων και τον όγκο των αρχείων που πρέπει να ψηφιοποιηθούν.

Η αντιλεγόμενη απόφαση προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα παραδοτέα δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μεταδεδομένα, οι ανάδοχοι θα πληρωθούν λιγότερο ανά σελίδα – η απόφαση κόβει το 17% από την αμοιβή των εταιρειών που ανέλαβαν και υλοποιούν ήδη το συγκεκριμένο έργο. Οι ανάδοχοι, σε μια πρώτη αντίδραση, άσκησαν προσφυγές εναντίον της απόφασης, οι οποίες όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκαν από τον φορέα. Εν συνεχεία οι ανάδοχοι, που φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν μάχη μέχρι τέλους προκειμένου να δικαιωθούν, άσκησαν προσφυγές στο Εφετείο και η υπόθεση έχει πάρει πλέον την άγουσα για τη Δικαιοσύνη.

Και νέες προσφυγές
Το ζήτημα όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους έχουν καταθέσει ακόμα μια προσφυγή ενώπιον του φορέα, αυτή τη φορά επί της απόφασης που κόβει το 17% από την αμοιβή τους, ενώ άμεσα πρόκειται να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.

Το Κτηματολόγιο στηρίζει την απόφαση του στο επιχείρημα ότι οι ανάδοχοι δεν συμπεριέλαβαν βασικά πεδία τεκμηρίωσης των εγγράφων και ότι υπήρχε ξεκάθαρη απαίτηση στο τεύχος διακήρυξης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, με την απόφαση αυτή που έλαβε το Κτηματολόγιο οδηγούνται σε αθροιστικές απώλειες 25-30 εκατ. ευρώ. Τα πέντε σχήματα – εταιρείες που υλοποιούν το έργο είναι: «Netcompany/Intrasoft- Profile», «Nova – Iron Mountain Hellas», «Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex», ΟΤΕ και «Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση».