Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Canalys, οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών και tablets μειώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα κατά 2% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, το εξεταζόμενο διάστημα παραδόθηκαν 122,1 εκατομμύρια υπολογιστές κάθε είδους. Παρά την πτώση σε σχέση με πέρυσι, οι παραδόσεις παραμένουν σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ενδεικτικά η Canalys αναφέρει ότι παρατηρείται μία αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.

Τόσο τα tablet όσο και τα Chromebook σημείωσαν πτώση μετά από μια σειρά διαδοχικών τριμήνων ανάπτυξης. Οι παραδόσεις tablets έπεσαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι στις 37,7 εκατομμύρια μονάδες. Τα δε Chromebooks είχαν ακόμη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 37%. Συνολικά, το γ’ τρίμηνο οι παραδόσεις Chromebooks σε όλο τον κόσμο έγγιξαν τις 5,8 εκατομμύρια μονάδες.

Συνολικά στην αγορά των υπολογιστών, όπως την υπολογίζει η Canalys, περιλαμβάνοντας desktops, notebooks και tablets η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση με παραδόσεις 24,4 εκατομμυρίων συσκευών κάθε είδους. Η Apple παρέμεινε στη δεύτερη θέση με άνοδο 5% και συνολικές παραδόσεις 23 εκατομμυρίων συσκευών. Η HP (3η θέση) φαίνεται ότι δέχτηκε πλήγμα από τις ελλείψεις τροφοδοσίας με εξαρτήματα και είχε μείωση 6% στις παραδόσεις της. Στην τέταρτη θέση η Dell είχε άνοδο 27% στις παραδόσεις της και σχεδόν 3% σε επίπεδο μεριδίου αγοράς. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει όπως και το προηγούμενο τρίμηνο η Samsung.

 

Παγκόσμιες αποστολές PC’S και tablets
Πηγή: Canalys