Είναι , τελικά, το cloud πραγματικότητα ή ένας ακόμα μύθος του 21ου αιώνα;

Ρίχνοντας μια ματιά στα τρέχοντα στατιστικά της βιομηχανίας, φαίνεται το public cloud να αποτελεί στην παρούσα φάση μια σημαντική λύση για τις εταιρείες στην προσπάθεια που κάνουν για το virtualization των ιδιωτικών IT υποδομών τους και για μείωση του κόστους τους, δίνοντας παράλληλα μια επιχειρηματική ώθηση στις μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής, οι οποίες προσπαθούν να προστατέψουν και να αντισταθμίσουν το συνεχώς μειωμένο τζίρο στην αγορά servers. Ακόμα και οι IT integrators και resellers δεν θεωρούν το public cloud ως ευκαιρία σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εν εξελίξει επιχειρηματική δραστηριότητά τους, η οποία συνεχίζει να τους εγγυάται πωλήσεις, έσοδα και λόγο ύπαρξης, έστω και με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.

Επιπλέον, καθώς πολλές από τις υπάρχουσες επιχειρηματικές εφαρμογές, όπως τα CRM, ERP κ.λπ., δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν στο cloud, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σημαντικές τροποποιήσεις και rewriting του κώδικα, οι IT Integrators και resellers περιμένουν μια ισχυρή δέσμευση από τους πελάτες τους για να προχωρήσουν – υιοθετώντας στο μεσοδιάστημα μια στρατηγική «περίμενε και βλέπουμε», προστατεύοντας και επεκτείνοντας τις παραδοσιακές δραστηριότητες υποστήριξης του ΙΤ. Ποιοι μένουν λοιπόν για να προωθήσουν και να προβάλλουν το public cloud: οι κλασικές κορυφαίες εταιρείες του ΙΤ (Amazon, Google, Microsoft) που δεν φοβούνται την «κανιβαλοποίηση» των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, προσβλέποντας σε μια διαδικασία virtualization του software διεθνώς μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, παρά τον σκεπτικισμό και αρκετές φορές την απροθυμία της βιομηχανίας να επενδύσει στο public cloud, βλέπουμε να καταγράφεται μια σημαντική ανάπτυξή του στην περιοχή ΕΜΕΑ, ως μέρος μια συνολικής διαδικασίας virtualization, με σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα VMs μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, κάτι που αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια αναμφισβήτητη τάση στη βιομηχανία η οποία, αργά ή γρήγορα (το 2020;) θα δώσει στο pubic cloud ηγετική θέση στην αγορά. Ακόμα και αν το DaaS/VDI δεν αναπτύσσεται όπως θα περίμενε κανείς, ακόμα και αν (ειδικά) οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ανοικτές σε μια νέα τάση, ωθούμενες, κυρίως, από το τέλος της διάρκειας ζωής των XP, απαιτώντας εναλλακτικές και φθηνότερες λύσεις, τουλάχιστον για τα εταιρικά workstations.

Και ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; Kάποιες προσεγγίσεις του cloud υιοθετήθηκαν κάθετα σε όλες τις επιχειρηματικές περιοχές, με κάποιες εξαιρέσεις στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου οι σοβαρές συνέπειες της πιστωτικής κρίσης δεν επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να προσαρμόσουν ή να ανανεώσουν τις IT πλατφόρμες τους, λόγω κόστους. H πραγματικότητα είναι ότι η αγορά public cloud στην Ελλάδα περιορίζεται προς το παρόν σε μερικά (μονοψήφιο νούμερο) εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, ένα ποσό μη συγκρίσιμο με τα +550 εκ. ευρώ τζίρο στην εγχώρια αγορά ΙΤ, η οποία περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι του private cloud, ως αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας virtualization, η οποία ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα το 2010.

Από την πλευρά μας θέλουμε να συνεισφέρουμε σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη του public cloud (ειδικά στην Ελλάδα και στην Τουρκία), ωθούμενοι κυρίως από την αναπόφευκτη μεταφορά των επιχειρηματικών εφαρμογών σε περιβάλλον SaaS, σε συνεργασία με τους IT integrators και resellers, οι οποίοι θα δουν σημαντικές υλοποιήσεις από τους πελάτες τους, από το 2015 και μετά.