Αβέβαιοι εμφανίζονται οι CEOs για τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους, προσδοκώντας μία αργή, σταδιακή ανάκαμψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με την 12η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα για τους CEOs της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ανακοινώθηκαν χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στο Νταβός, στην Ελβετία. Η βεβαιότητα των CEOs ως προς τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, τη χρονιά που η PwC άρχισε να καταμετρά τις προβλέψεις τους.

Σε όλες τις χώρες, μόλις το 21% των CEOs δήλωσαν σίγουροι ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 50% της περσινής έρευνας. Πάνω από το ένα τέταρτο των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές τους τον επόμενο χρόνο.

Πάνω από το 80% δήλωσε ότι επιδιώκει να μειώσει το κόστος της ενέργειας, εντοπίζοντας καλύτερους τρόπους διαχείρισης των λειτουργιών της εταιρείας τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι εταιρείες επενδύουν ακόμη στην τεχνολογία, προκειμένου να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους και προσπαθούν να εξασφαλίσουν μελλοντικά ενεργειακά αποθέματα.