Στην ενδυνάμωση των νέων προϊόντων που έχει φέρει στην αγορά μέσα από τις συνεργασίες με Okta, CrowdStrike και Sailpoint στοχεύει η Pylones Hellas, προκειμένου να διατηρήσει τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο NetFAX o Διευθύνων Σύμβουλος της Pylones Hellas, Εμμανουήλ Νέτος, η εταιρεία σχεδιάζει να παρέχει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω συνδυαστικών πακέτων συμβολαίων Managed Services, διευρύνοντας το offering που προσφέρει στους πελάτες της, στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας.

K. Νέτο το 2021 η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 9,2 εκατ. ευρώ. Σε τι επίπεδο κυμαίνονται οι πωλήσεις το 2022 και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τη νέα χρονιά;

«Το 2022 ο τζίρος θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 20-25% και θα διαμορφωθεί πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι ο τζίρος αυτός προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από οργανική ανάπτυξη. Μια τέτοια ανάπτυξη είναι μεγάλη και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για αυτό, και στοχεύουμε σε κάτι ανάλογο για τη νέα χρονιά. Το 2023 η  δραστηριότητα των πωλήσεων μας θα γίνει πολύ πιο έντονη, καθώς έχουμε ενισχύσει σημαντικά την sales ομάδα μας με έμπειρα στελέχη, ενώ παράλληλα έχουν ωριμάσει στην αγορά οι εξειδικευμένες τεχνολογίες που προσφέρουμε και έχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση για προηγμένες λύσεις κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα το πελατολόγιο μας ανοίγει με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι παλαιότερα δεδομένου ότι όλο και περισσότερες συνεργάτες μας βαδίζουν με ταχύτερο ρυθμό προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και βασιζόμαστε πλέον σε μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων πελατών, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και το 2023.

Ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε μέσα στη χρονιά. Υπάρχουν στο «κάδρο» νέες συνεργασίες;

Επιδίωξή μας είναι να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις τεχνολογίες και τα προϊόντα τα οποία ήδη έχουμε φέρει από τα τέλη του 2021 και μέσα στο 2022, μέσα από τις στρατηγικές συνεργασίες που αναπτύξαμε με Okta, Sailpoint και CrowdStrike στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας. Το ενδιαφέρον της αγοράς για identity access management, identity governance, endpoint security και cloud security services ολοένα και αυξάνεται τόσο για κανονιστικούς λόγους όσο και για λόγους ουσίας. Όλες αυτές οι επενδύσεις και οι συνεργασίες που έχουμε κάνει πρόσφατα συμπληρώνουν με ιδανικό τρόπο τόσο τις Multi-Cloud Security και Application Delivery λύσεις της F5 όσο και τα Cloud Solutions της AWS και Azure που παραδοσιακά προσφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως, ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να φέρουμε επιπλέον νέες συνεργασίες αλλά να δυναμώσουμε το  συνδυασμό όλων αυτών των τεχνολογιών και υπηρεσιών και με την κατάλληλη σχεδίαση, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας το μέγιστο όφελος μέσα από state-of-the-art τεχνολογίες.

Σκοπεύετε να λανσάρετε νέες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα;

Όλες αυτές οι κινήσεις που έχουμε κάνει με τις στρατηγικές συνεργασίες που ανέφερα παραπάνω έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο βαθμό cyber security offering της εταιρείας. Μια νέα υπηρεσία που θα παρέχουμε, από τις αρχές του έτους, θα είναι τα Managed Services σε πελάτες που έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν λύσεις κυβερνοασφάλειας από εμάς. Μοιραία η εξέλιξη αυτή οδηγεί και σε σκέψεις μας για επέκταση των Managed Services σε υπηρεσίες Security Operation Center (SOC). Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε τις εναλλακτικές μας και είναι πολύ πιθανό μέσα στο 2023 να έχουμε ανακοινώσεις πάνω και σε αυτό το κομμάτι.

Ασχολείστε καθόλου με το κόμματι του δημοσίου;

Για το δημόσιο υπάρχει ενδιαφέρον και έχουμε τοποθετηθεί στην αγορά αυτή τα τελευταία 3 χρόνια. Ειδικά πέρσι και φέτος επενδύσαμε πολύ ενέργεια και πόρους σε έργα του δημοσίου και ήδη έχουμε σημειώσει δύο μεγάλες επιτυχίες σε σημαντικά έργα της Κεντρικής Διοίκησης. Θεωρούμε ότι το 2023 και στη συνέχεια τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν πολλά έργα σε επίπεδο Περιφέρειας μέσα από τα προγράμματα «Τρίτσης», RRF smart cities και ΕΣΠΑ όπου φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ανάγκες και πολύ ενδιαφέρον για λύσεις κυβερνοασφάλειας.

Οι εταιρείες είναι διατεθειμένες να δαπανήσουν χρήματα για να θωρακίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα;

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τα τραπεζικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες, και οι μεγάλες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, που αποτελούν και το κύριο μέρος του πελατολογίου μας, έχουν πάρει στα σοβαρά το cyber security, διασφαλίζοντας σημαντικά budget για το κομμάτι αυτό . Παράλληλα το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι η αγορά στην οποία απευθυνόμαστε διευρύνεται και μεγαλώνει καθώς οι εταιρείες συνειδητοποιούν την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και την ανάγκη για ασφάλεια των συστημάτων τους. Οι προϋπολογισμοί τους για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι βλέπουμε ότι η αγορά μπαίνει σε μία φάση ωριμότητας. Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανυθεί και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα διότι οι απειλές βρίσκονται εδώ, σήμερα, μας χτυπούν την πόρτα και οι πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας επιχείρησης είναι συνήθως μεγάλες και πολλές φορές μεγαλύτερες από όσο φανταζόμαστε!