Το εξαιρετικό momentum που επικρατεί στον κλάδο της τεχνολογίας προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες πληροφορικής, που αναζητούν τρόπους για μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα από τις εξαγορές. Πρόκειται για κινήσεις με πολλαπλό αντίκτυπο, αφού σε άλλες περιπτώσεις τούς επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές μέσω νέων υπηρεσιών, ενώ σε άλλες ουσιαστικά να περιορίσουν τον ανταγωνισμό που τις «απειλεί». Ως εκ τούτου, έντονη είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής που σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται δεδομένο ότι έχει προηγηθεί έντονη προεργασία. Με λίγα λόγια, μιλάμε για deals που πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επέκτασης σε νέες αγορές και υπηρεσίες είναι αυτό της Profile. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του πρόσφατου Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρός της, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, σε ερώτηση του NetFax επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει «ρίξει τα δίχτυα» της σε νέες γεωγραφικές περιοχές, στις οποίες δεν έχει παρουσία, όπως για παράδειγμα τις ισπανόφωνες χώρες και τη Γερμανία, κ.λπ. Ακόμα, στα ραντάρ της είναι και εταιρείες που ειδικεύονται σε λύσεις τις οποίες δεν προσφέρει αυτή τη στιγμή η Prοfile. Στον ίδιο δρόμο κινείται και η Performance, εν αναμονή μάλιστα της μετακίνησής της από την εναλλακτική στην κύρια αγορά του Χρηματιστήριου. Πιθανοί τομείς που μπορεί να απασχολήσουν την εταιρεία είναι εκείνοι του security και του software development.

Στο επίκεντρο ΑΙ και Cybersecurity
Από την πλευρά της η Q&R ετοιμάζεται να στραφεί σε εξαγορές άλλων εταιρειών από τους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), του Cyber Security και του Fintech. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι σήμερα μάλλον δεν υπάρχει κάποια προχωρημένη εξέλιξη, ενώ όπως έγινε γνωστό, η Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, που είναι κάτοχος του 32% των μετοχών, ζήτησε αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και ακύρωση της προαναγγελθείσας ΑΜΚ των 30,1 εκατ. ευρώ και στη θέση της να πραγματοποιηθεί έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 19,1 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι και τα χρήματα που υπολογίζονταν να δοθούν για εξαγορές. Από την πλευρά της, τις δικές της κινήσεις σχεδιάζει η Ideal Holdings, καθώς, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Παναγιώτη Βασιλιάδη, η Ideal ενδιαφέρεται για τομείς όπως το software, το cloud και η κυβερνοασφάλεια. Μάλιστα, αν και δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την Bluestream Solutions, οι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της σε μία με δύο εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Τέλος, για εξαγορές ενδιαφέρεται ακόμα, τόσο η Space Hellas, η οποία εστιάζει -μεταξύ άλλων- στην περαιτέρω διείσδυση του ομίλου στο μέτωπο του λογισμικού και στην επέκτασή της στο εξωτερικό αλλά και η Real Consulting.