Νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο Πληροφορικής πυροδοτούν τα δημόσια και ιδιωτικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού με εισροές τεράστιων κονδυλίων τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρει ανάλυση της Optima Bank, την τριετία 2021-2023 υπήρξαν 42 εξαγορές στην εγχώρια αγορά πληροφορικής με τον ρυθμό υλοποίησης συμφωνιών να συνεχίζει να αυξάνεται. Χαρακτηριστικό είναι πως 14 συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν το 2023.

Η Optima Bank σημειώνει πως «τα ψηφιακά έργα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το fintech, η κυβερνοασφάλεια και οι αυξανόμενες ανάγκες για χρήση επιχειρηματικού λογισμικού -και μάλιστα από επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εντάξει λύσεις τεχνολογίας στη δραστηριότητά τους- δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για τις εταιρείες τεχνολογίας».

Το business software, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, ξεπερνώντας το ένα δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ σήμερα, αποτελεί το καύσιμο που δίνει ώθηση σε αυτή την κινητικότητα.

Η Epsilon Net και η Entersoft αποτέλεσαν τις δυο εταιρείες που υπήρξαν οι πιο δραστήριες την περίοδο 2022-2023 πραγματοποιώντας 11 και 7 deals αντίστοιχα, ενώ στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν σε υψηλούς ρυθμούς και φέτος. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι περισσότερες ελληνικές εισηγμένες τεχνολογικές εταιρείες επιδεικνύουν στιβαρά βασικά μεγέθη, διατηρούν υγιείς ισολογισμούς και εμφανίζουν υψηλό RoE και RoIC.