Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής chips Qualcomm κατάφερε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, να απαγορεύσει την κυκλοφορία συγκεκριμένων μοντέλων του iPhone στην Κίνα.

Και παραπέμπει στην απόφαση ενός δικαστηρίου της πόλης Fuzhou, το οποίο επιβεβαίωσε την παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της από την Apple, επιβάλλοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εγχώρια αγορά των μοντέλων iPhone 6S, 7, 8 και του iPhone X που κυκλοφόρησε πέρσι. Η Apple από την πλευρά της άσκησε έφεση για να ανατρέψει την απόφαση του κινεζικού δικαστηρίου, ισχυριζόμενη ότι όλα τα μοντέλα της συνεχίζουν να διατίθενται κανονικά στην τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά της. Προηγουμένως, εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας είχε δηλώσει στο CNBC ότι «θα εξαντλήσουμε στο δικαστήριο όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Η απόφαση του κινέζικου δικαστηρίου πυροδότησε συζητήσεις για το αν αυτή έχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο. Η ριζοσπαστική εθνικιστική εφημερίδα του Πεκίνου «Global Times» σε κεντρικό της θέμα αναφέρει ότι η απόφαση αποτελεί την απάντηση της κινέζικης κυβέρνησης στην αυξανόμενη ένταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, συνδέοντας την εμμέσως και με τη σύλληψη της CFO της Huawei.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες να πείσει τους επενδυτές του εξωτερικού ότι αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για να διοχετεύσουν τις επενδύσεις τους. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι από την απόφαση κερδίζει μια αμερικανική εταιρεία (Qualcomm) και χάνει μια άλλη αμερικανική εταιρεία (Apple) δεν ταιριάζει με την θεωρία συνομωσίας ότι αυτή μπορεί να έχει σχέση με κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.