Στην κατάρτιση του στρατηγικού του σχεδιασμού για την επόμενη πενταετία προχωράει ο όμιλος Quest, ο οποίος έχει διορίσει γι’ αυτό το σκοπό εταιρεία συμβούλων διεθνούς βεληνεκούς μέσα από διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε. Το 2021 αποτελεί τη χρονιά ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού των ετών 2017-2021, όπου είχαν τεθεί τα βασικά σημεία αύξησης της απόδοσης. Το νέο στρατηγικό πλάνο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Σε κάθε περίπτωση και όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ομίλου, Θεόδωρο Φέσσα, αλλά και από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Απόστολο Γεωργαντζή, τομέας ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες των υπηρεσιών τεχνολογίας, αποτελεί αυτός του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη, ποντάροντας στο προσεχές χρονικό διάστημα σε σημαντικό αριθμό έργων του Δημοσίου.

Γιατί πούλησε την Cardlink

Αναφερόμενος στην πώληση της Cardlink στη γαλλική Wordline, o Aπόστολος Γεωργαντζής σημείωσε ότι ο όμιλος Quest την απέκτησε το 2015 στο πλαίσιο ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα, δεδομένων και των κεφαλαιακών περιορισμών στην κίνηση των μετρητών που είχαν επιβληθεί εκείνη την περίοδο.

Όπως σημείωσε, η Cardlink ευνοήθηκε από τις συνθήκες και τετραπλασίασε σχεδόν τα μεγέθη της, δεδομένου ότι ο τζίρος της όταν την είχε αποκτήσει η Quest ήταν λίγο κάτω από 10 εκατ. ευρώ και κατά την πώλησή της έφτασε περίπου τα 35 εκατ. ευρώ. «Η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών παρουσιάζει έντονη συγκέντρωση με εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ έχουν έρθει μεγάλοι παίκτες που διατηρούν ενδιαφέρον να αποκτήσουν παρουσία στην αγορά. Αυτό το γεγονός συνέπεσε με ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να πουλήσουν το κομμάτι ηλεκτρονικών πληρωμών και καρτών που είχαν στην κατοχή τους. Αναζητήσαμε στρατηγικό επενδυτή για να δούμε το επόμενο βήμα της εταιρείας. Τελικά καταλήξαμε να πουλήσουμε τη δική μας συμμετοχή στην Cardlink, γιατί είδαμε ότι το τίμημα που προέκυπτε ως τελική συμφωνία που υπογράψαμε στις 27 Μαΐου οδηγεί σε σημαντική υπεραξία για τους μετόχους του ομίλου και θα εισφέρει στα ταμεία περισσότερα από 93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υπεραξία πάνω από 15 φορές σε σχέση με τα αρχικά κεφάλαια που είχε διαθέσει η Quest, ενώ προσφέρει και ταμειακή ρευστότητα στον όμιλο».  Όπως σημείωσε ο κύριος Γεωργαντζής με τη ρευστότητα που κατάφερε να αντλήσει ο όμιλος από την πώληση της Cardlink, θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές και στην ευρύτερη ανάπτυξή του.

Τρέχει με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης

Αναφερόμενα στα βασικά σημεία του 2021, τα στελέχη της Quest σημείωσαν ότι θα κινηθεί εκτός απροόπτου με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους, συνεχίζοντας την ισχυρή πορεία του πρώτου τριμήνου, η οποία συνεχίζεται και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα διαθέτει 170 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ανοιχτές πιστωτικές γραμμές, οι οποίες προσφέρουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και την δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που θα μπορούσαν να προκύψουν μελλοντικά.

Θα θυμίσουμε ότι στο α’ τρίμηνο η Quest κατέγραψε ισχυρή διψήφια ανάπτυξη σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων με το τζίρο από τα 147,74 εκατ. ευρώ το 2020, να εκτοξεύεται στα 216,01 εκατ. ευρώ το 2021 και το EBITDA από τα 12,55 εκατ. ευρώ να ανέρχεται στα 18,36 εκατ. ευρώ. 

Κατανομή πωλήσεων 2020

ICT products: 420 εκατ. ευρώ

IT υπηρεσίες: 132 εκατ. ευρώ

Courier/Post: 126 εκατ. ευρώ

Ηλεκτρονικές πληρωμές: 34 εκατ. ευρώ

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 9 εκατ. ευρώ