Αποτελεί κοινό τόπο πως η βιομηχανία των data center αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να γιγαντώνεται σε εντυπωσιακό βαθμό. Αλήθεια, όμως, τι είδους αλλαγές θα πρέπει να αναμείνουν οι ιδιοκτήτες data center, οι διαχειριστές και οι managers τους; Ποιες τεχνολογικές καινοτομίες θα κάνουν την διαφορά; Που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους πιθανά προβλήματα και προκλήσεις; Πρόσφατη μελέτη του Uptime Institute Research κατέληξε σε 9+1 σημεία-κλειδιά τα οποία αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στον συνολικότερο μετασχηματισμό τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού data center όσο και των λειτουργιών διαδικασιών.

Οι μεγάλες όσο και σύνθετες κατασκευές προκαλούν δυσαρμονία στην αλυσίδα εφοδιασμού και ελλείψεις δεξιοτήτων, ενώ οι καινοτομίες στη δικτύωση, την ισχύ και την ευελιξία μπορεί να δημιουργούν νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα γεννούν μια σειρά από προκλήσεις. Η συνολική επίδοση, η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και η ασφάλεια αποτελούν τις πλέον βασικές εκ των ανησυχιών των παρόχων υπηρεσιών data centers, οι οποίες εντείνονται από την αυξανόμενη αλληλεξάρτηση και την πολυπλοκότητα μεταξύ των οικοσυστημάτων. Οι δε στρατηγικές για την εξισορρόπηση του μετριασμού του κινδύνου με τους ελέγχους κόστους αποδεικνύονται καθοριστικής σημασίας. Ποιες είναι οι τάσεις, λοιπόν, που αναμένεται να αναδυθούν στον τομέα των data centers κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους; Πόσο έτοιμοι είστε να τις αντιληφθείτε, να τις καταγράψετε, να τις αναλύσετε και εν τέλει να τις υιοθετήσετε; Σύμφωνα με το Uptime Institute Research αυτές είναι οι παρακάτω:

Οι Big Cloud κατασκευές “ωθούν” το οικοσύστημα στα όριά του!
Οι διαρκώς εντεινόμενες απαιτήσεις εκ μέρους των λειτουργών big cloud στην αναζήτηση περισσότερης χωρητικότητας στα data center, δείχνουν να στρεβλώνουν και να θέτουν σε ακραία επίπεδα το οικοσύστημα των προμηθευτών, των κατασκευαστών, των παρόχων υπηρεσιών, καθώς επίσης και των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Ανήσυχες κυβερνήσεις εντείνουν την εποπτεία και τη ρύθμιση
Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τα κέρδη και τη δύναμη που θεωρούν πως αποκτούν σταδιακά οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, αλλά και για την εξάρτηση των κοινωνιών από μη εμφανείς, αόρατες υποδομές.

Η μετάβαση στην κατανεμημένη ελαστικότητα δεν θα είναι ομαλή
Διαταραχές και συχνά υψηλού προφίλ διακοπές θα συνεχιστούν καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης κατανεμημένων, υβριδικών συστημάτων σε πολλαπλά κέντρα δεδομένων και υπηρεσίες.

Πιο αργή ανάπτυξη για τα Edge data center
Η ζήτηση για μικρότερου μεγέθους edge data centers προκύπτει πιο αργά σε σχέση με ότι προβλεπόταν. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, το κόστος, τα επιχειρηματικά μοντέλα, την ολοκλήρωση, τη δικτύωση και την ανάπτυξη 5G θα περιορίσουν τον βαθμό υιοθέτησής τους.

Η διασυνδεσιμότητα… ζει και βασιλεύει!
Η ζήτηση για ταχείες όσο και ασφαλείς δικτυακές συνδέσεις τόσο με τους εμπορικούς εταίρους όσο και με τους cloud παρόχους συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς το δίκτυο μετατρέπεται σε εκείνο το κρίσιμο στοιχείο της υβριδικής υποδομής.

Η παρατεταμένη έλλειψη ταλέντου θα οδηγήσει στη διαμόρφωση νέων στρατηγικών περί της εργασίας
Ακόμη και με την “επιθετική” διείσδυση του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να υπάρξει δραστική μείωση του πλήθους αναφορικά με το εξειδικευμένο προσωπικό τους! Προκειμένου, λοιπόν, από τη μια πλευρά να υπάρξει αρμονία με τη ζήτηση που συναντάται σήμερα και από την άλλη να αποφευχθεί μια συνολικότερη κατάρρευση στο κοντινό μέλλον, οι διαχειριστές data center θα πρέπει να εργαστούν μεθοδικά ώστε να διαφοροποιήσουν το talent pool που διαθέτουν με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, στρατηγικές προσλήψεων και εκτενή εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Αρκεί να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία έρευνας του 2018, το 45% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως η μείωση στο πλήθος του προσωπικού που ασχολείται σε data center εγκαταστάσεις αναμένεται να περιορίσουν την συνολικότερη ανάπτυξη της αγοράς του data center κατά τα προσεχή 5 έως και 7 χρόνια. Επιπροσθέτως, σε μια άλλη έρευνα, το 38% των παρόχων data center σημείωσαν πως αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες σε ότι αφορά στην αναζήτηση και ανεύρεση πιστοποιημένων όσο και απόλυτα κατηρτισμένων υποψηφίων για “ανοικτές” θέσεις, ενώ το 17% δήλωσαν πως έχουν σημαντική δυσκολία να διατηρήσουν το προσωπικό στους κόλπους τους.

Η κλιματική αλλαγή ωθεί σε εκ βάθρων αναθεώρηση των σχεδιασμών αναφορικά με την αντοχή και την ανθεκτικότητα των data centers
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος είναι πολλαπλά πιο επείγον, σε σημείο τέτοιο ώστε να απαιτούνται ποικίλοι όσο και εκτεταμένοι σχεδιασμοί σε σχέση με ότι συνέβαινε προ ετών. Η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του data center είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η οικονομική αποτίμηση του data center θα συμβάλει στην αποδοχή του ΑΙ data center!
Σήμερα, πλέον, οι προσεγγίσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε ότι αφορά την ανάλυση του ρίσκου και της ευφυούς λειτουργίας του data center, συμπεριλαμβανομένων καινούργιων cloud υπηρεσιών, θα αποδειχθούν σε ευρεία κλίμακα, οδηγώντας σε γενική αποδοχή και με την πάροδο του χρόνου, σε υψηλά επίπεδα υιοθεσίας.

Η επιθετική μετεξέλιξη των απειλών επιτάσσει καινούριες προσεγγίσεις “zero-trust”
Οι πάσης φύσεως ευπάθειες στον τομέα της ΙΤ ασφαλείας επηρεάζουν τις κρίσιμης λειτουργίας εγκαταστάσεις. Από την πλευρά τους, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές όσον αφορά τον εξοπλισμό των data centers, τις υπηρεσίες, τους εργολάβους, τους προμηθευτές και το προσωπικό τους

.

Η προγραμματιζόμενη ισχύ “ξεκλειδώνει” νέες δυνατότητες και “εκτινάσσει” την ευελιξία
Ο συνδυασμός μπαταριών Lithium-Ion, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες μορφές αποθήκευσης ενέργειας, προσφέρει στους παρόχους data center ένα νέο σετ μοχλών για τη βελτίωση της απόδοσης του data center. Καθώς τα data center διαρκώς γίνονται μεγαλύτερα, το κόστος του εξοπλισμού, αλλά και της ίδιας της διανομής ισχύος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Γι’ αυτό, ο περιορισμός τέτοιων εξόδων έχει μεταβληθεί σε κορυφαία προτεραιότητα για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα κόστη της ενέργειας δύναται να περιοριστούν σε 3 βασικούς τομείς:

  • Τις λειτουργίες, στις οποίες η ενεργειακή επιβάρυνση (λ.χ. PUE) μπορεί να περιοριστεί.
  • Τον IT φόρτο, όπου η χρήση μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της κατανάλωσης ισχύος.
  • Την διαδικασία της προμήθειας, σε ότι αφορά στα κόστη της χρήσης, καθώς επίσης τις δεσμεύσεις αποθήκευσης και εξυπηρέτησης.