Έντονη τάση κλιμάκωσης της εφαρμογής του agile σε μεγάλους οργανισμούς όπου δεν έχει μέχρι σήμερα μεγάλη επίδραση, με την ταυτόχρονη μετατροπή του σε ένα σετ από πρακτικές project management, διαβλέπει η Rachel Davies, Lead Engineer στην Ακαδημία Makers. Όπως ισχυρίζεται, μελλοντικά θα ανακαλυφθούν καλύτεροι τρόποι παροχής λογισμικού προστιθέμενης αξίας.

Στο πλαίσιο του Agile Greece Summit 2017, που διεξάγεται στις 22 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, το netweek είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κυρία Davies, keynote speaker του συνεδρίου.

Πώς ξεκινήσατε το ταξίδι σας στον κόσμο του Agile και τι ήταν εκείνο που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με αυτό; Τι συμβουλές θα δίνατε σε όσους πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα στο Agile;

Rachel Davies: Η πρώτη επαφή μου με τις τεχνικές agile ήταν το 2000, πριν ακόμα γίνουν γνωστές ως «Agile». Εκείνη την περίοδο εργαζόμουν με μεγάλα software projects τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, συνειδητοποιώντας ότι οι προσεγγίσεις τύπου waterfall μπορεί να σπαταλούσαν μήνες προσπαθειών σε projects και τελικά αυτά να ματαιώνονταν. Κατείχα τη θέση της software development manager όταν έπεσε το μάτι μου στο άρθρο ενός περιοδικού, το οποίο αναφέρονταν σε “Extreme Programming” (ΧP) πρακτικές, όπως το “pair programming” και το “test-driven development”. Αυτές οι πρακτικές φάνταζαν εξωπραγματικές, ωστόσο ήθελα να δω πότε τέτοιου είδους προσεγγίσεις θα μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. Ακολούθως εντάχθηκα ως developer σε έναν από τους πρώτους οργανισμούς που εφάρμοσαν το «Extreme Programming, όπου για τρία χρόνια συμμετείχα στην παραγωγή λογισμικού πριν αναλάβω το ρόλο της ανεξάρτητης agile coach. Το κλειδί για το agile δεν είναι να εφαρμόσεις πιστά τα όσα αναφέρονται σε ένα βιβλίο, αλλά να συνεργάζεσαι στενά με τους πελάτες και να τους παρέχεις λογισμικό, προσθέτοντας μια μικρή λειτουργία κάθε φορά. Η συμβουλή που θα έδινα, λοιπόν, σε όσους ξεκινάνε τώρα το ταξίδι στους στο agile είναι να εστιάσουν σε αυτό και να μην πέσουν στην παγίδα μιας agile τελετουργίας.

Ποιο ήταν το πιο ευχάριστο κομμάτι στην καριέρα σας ως agile coach;

Έχω σταματήσει να εργάζομαι ως agile coach από το 2016. Μετά από 12 χρόνια βοηθώντας πολλές ομάδες με το agile, αποφάσισα να επιστρέψω στην ανάπτυξη λογισμικού και με αυτό ασχολούμαι σήμερα. Αυτό που ευχαριστήθηκα περισσότερο όταν εργαζόμουν ως agile coach ήταν οι στιγμές που συμβαίνει η μαγεία, όταν, δηλαδή, η ομάδα ξεκινά να δουλεύει για την επίτευξη του τελικού στόχου, αναπτύσσοντας λογισμικό προστιθέμενης αξίας. Αισθανόμουν, επίσης, υπέροχα όταν ένα άτομο επωμίζονταν ένα έργο και μέσω του coaching έβρισκε τη δύναμη να προχωρήσει και να κάνει τη διαφορά.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που ένας agile coach καλείται να διαχειριστεί; Tι συμβουλές θα δίνατε στους agile coaches?

H μεγαλύτερη πρόκληση για έναν agile coach είναι ένας οργανισμός που απαιτεί μια άμεση βελτίωσή του μέσω του agile, χωρίς την άρση των εμποδίων που υφίστανται για τη συνεργασία ανάμεσα στους πελάτες και τους developers. H μεγαλύτερη συμβουλή που θα έδινα σε έναν agile coach είναι να μην βιάζεται, να ακολουθεί το ρυθμό της ομάδας, να κατανοεί τα υφιστάμενα εμπόδια και να καταβάλλει την απαιτούμενη προσπάθεια για την άρση τους. Άλλωστε, το Agile είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα καλά οργανωμένων συναντήσεων.

Πόσο άλλαξε το agile τα τελευταία χρόνια; Τι αλλαγές αναμένεται να υποστεί στο μέλλον και πώς αυτές θα επηρεάσουν το ρόλο του agile coach;

Oι βασικές αρχές του agile δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει μια έντονη τάση κλιμάκωσης της εφαρμογής του σε μεγάλους οργανισμούς όπου δεν έχει μεγάλη επίδραση. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχω δει , πάντως, είναι ότι το agile, ενώ δημιουργήθηκε αρχικά για την ανάπτυξη λογισμικού, έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα σετ από πρακτικές project management. Είναι δύσκολο για τους software developers να φροντίζουν να είναι agile, καθώς το agile έχει γίνει πλέον συνώνυμο με χρονοβόρα meetings.

Θεωρώ ότι στο μέλλον θα ανακαλύψουμε καλύτερους τρόπους για να παρέχουμε software προστιθέμενης αξίας. Έτσι, νέες πρακτικές ενδέχεται να ενσωματωθούν σε αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως agile, με μικρές αλλαγές στις βασικές αρχές. Η ιδεολογία του agile είναι μόδα και εφαρμόζεται σήμερα παντού στον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που επωφελούνται από την υποστήριξη των agile coaches, ως εκ τούτου αυτός ο ρόλος θα συνεχίσει να είναι πολύτιμος.