Προς τα πού θα πρέπει να στρέφει το βλέμμα η Διεύθυνση Πληροφορικής εν έτει 2012; Η Gartner αναπτύσσει το μοντέλο της «μεταμοντέρνας επιχείρησης» και υποδεικνύει τα κρίσιμα σημεία του.

Της Gartner / Επιμέλεια: Ισαβέλλα Ζαμπετάκη zampetaki@boussias.com

Δεν υπάρχει Διευθυντής Πληροφορικής που να μην αντιλαμβάνεται πλέον ότι το cloud computing, το social networking και η έκρηξη του όγκου δεδομένων είναι τρεις κυρίαρχες τάσεις που αναδιαμορφώνουν την εταιρική και προσωπική χρήση της τεχνολογίας σήμερα. Οι περισσότεροι CIOs στέκουν ως θεατές των εξελίξεων αλλά, με την αδράνεια αυτή, θέτουν τη Διεύθυνσή τους σε κίνδυνο.

Κάποιοι άλλοι, διακρίνουν τις ευκαιρίες που ενέχει η αλλαγή στον τρόπο χρήσης της Πληροφορικής, ώστε να αλλάξουν τον ίδιο το ρόλο τους. Η Gartner τους ενθαρρύνει και τους καθοδηγεί, υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρώνει τη στρατηγική του ο σύγχρονος CIO.

Προχωρήστε σε «δημιουργική καταστροφή»
Με «τσεκουρωμένο» προϋπολογισμό Πληροφορικής και με τα legacy συστήματα σαν επιπρόσθετο βαρίδιο, η αλλαγή μπορεί να δείχνει σαν εντελώς ανέφικτος στόχος. Η Gartner αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Διευθύνσεων Πληροφορικής είναι εγκλωβισμένες στην υποστήριξη της λειτουργίας των συστημάτων ως έχουν, αλλά επιμένει ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν στη λογική της δημιουργικής καταστροφής.

«Καίγοντας τα χωράφια τους,» οι Διευθυντές Πληροφορικής θα τα κάνουν πιο γόνιμα για την επόμενη σπορά. Μέσω των πρακτικών δημιουργικής καταστροφής, ο CIO θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο αξιόπιστος και προβλέψιμος, αλλά ότι είναι επίσης καινοτόμος και δυναμικός. Αλλωστε, οι αλλαγές που προκύπτουν στην αγορά, απαιτούν από τους CIOs να επανεφεύρουν τη Διεύθυνσή τους, εκμεταλλευόμενοι τις κατάλληλες πληροφορίες και παρά τους μειωμένους προϋπολογισμούς.

Η γιαπωνέζικη ασφαλιστική Tokio Marine & Nichido Fire Insurance Company, πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πολυετές έργο δημιουργικής καταστροφής που περιλάμβανε:

  • ριζική απλοποίηση της αρχιτεκτονικής και των κεντρικών συστημάτων αρχείων
  • κατάργηση του χαρτιού και των μετρητών από το επιχειρησιακό οικοσύστημα
  • μείωση του αριθμού ασφαλιστικών προϊόντων στα μισά
  • συγχώνευση των συστημάτων εργαζομένων και πρακτόρων
  • υιοθέτηση της προσέγγισης του «lightweight computing».

CIO εν δράσει: Αξιοποιήστε την αρχή της δημιουργικής καταστροφής για να μεταμορφώσετε το business, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και την αξία που προσφέρετε στον πελάτη σας.

Απεγκλωβιστείτε από το «δυαδικό σύστημα»
Οι άνθρωποι της Πληροφορικής τείνουν να σκέφτονται και να λειτουργούν βάσει δυαδικών συστημάτων. Το σχήμα αυτό, αφορά συνήθως δυο αντίθετες έννοιες, χωρίς κάποια ενδιάμεση επιλογή. Για παράδειγμα:

  • το business και το ΙT
  • ο έλεγχος ή το χάος
  • ο ηγέτης και ο ακόλουθος
  • η ζήτηση και η προσφορά
  • αναπτύσσω ή αγοράζω.

Τα δυαδικά συστήματα λειτουργούν στον χώρο της τεχνολογίας, αλλά οι άνθρωποι είμαστε… αναλογικοί -άρα φύσει απρόβλεπτοι.

CIO εν δράσει: Προχωρήστε σε αποτελεσματικές συνεργασίες με το να είστε προσαρμόσιμοι και με το να αποφεύγετε εμπόδια αντί να τα δημιουργείτε.

Αποδεχθείτε το υπολογισμένο ρίσκο
Οι CIOs πρέπει να απαλλαγούν από την τελειομανία τους και να αποδεχθούν την έννοια του υπολογισμένου κινδύνου. Οι άνθρωποι του IT τείνουν να επιμένουν στις λεπτομέρειες -γι’ αυτό και είναι καλοί στη δουλειά τους. Αυτό μπορεί, όμως, να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση του ρίσκου και της αβεβαιότητας. Οι εταιρείες που δεν ρισκάρουν τίποτα και ποτέ, αποτελούν εύκολο στόχο για τον ανταγωνισμό τους. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που παίρνουν ένα υπολογισμένο ρίσκο ενδέχεται να φέρουν εκπλήξεις τόσο στην αγορά, όσο και στον ανταγωνισμό τους.

CIO εν δράσει: Ενας χαρισματικός CIO ξέρει πώς να διαχειρίζεται το ρίσκο όπως επίσης και το πότε πρέπει να δράσει. Προχωρήστε σε «επανεφεύρεση» του IT με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει τη λειτουργία της επιχείρησης στα πιο χαμηλά κόστη, να δίνει τον ρυθμό και να οδηγεί το business.

Συνεχίζεται και στο επόμενο τεύχος