Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Risk Management & Compliance που διοργάνωσε η BOUSSIAS και το περιοδικό Banker’s review, στις 12 Ιουνίου.
<‘Σελίδα 1: Η διαχείριση πιστωτικού κινδύνου στις αγορές του μέλλοντος’>
Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Ledra Marriott βρέθηκε πλήθος τραπεζικών στελεχών για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των διεθνώς αναγνωρισμένων ομιλητών, αλλά και τις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στα ενδιαφέροντα πάνελ του συνεδρίου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν εκ μέρους των χορηγών της εκδήλωσης, οι κ.κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, και Χαράλαμπος Κύρκος Partner, Head, Financial Services Office – Southeast Europe της Ernst & Young. Στην ομιλία του ο κος Μπουλούτας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και χαρακτήρισε το συνέδριο ως «μια σημαντική ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη πιστωτική κρίση επεσήμανε την σημαντικότητα του υπολειπόμενου κίνδυνου φήμης και της μέτρησης απόδοσης ενός οργανισμού. Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι το risk management συμβάλλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση μιας καλύτερης σχέσης των τραπεζών με τους πελάτες και τους μετόχους. Ο κος Κύρκος ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «τα χειρότερα, για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα έχουν περάσει» και επεσήμανε πως η πρόσφατη πιστωτική κρίση αποτέλεσε ένα ισχυρό chek up για τους οργανισμούς.
Με το ιδιαίτερα παραστατικό ύφος που χαρακτηρίζει τις ομιλίες του, ο κος Κύρκος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους λέγοντας «είστε ζωντανοί!» εννοώντας ότι οι ελληνικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κατάφεραν και ξεπέρασαν την πιστωτική κρίση χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Χαρακτήρισε το συνέδριο ως ένα «ζωντανό διάλογο για τους κινδύνους και την αβεβαιότητα του σήμερα», στο οποίο θα αναζητηθεί ο νέος ρόλος του Chief Risk Officer. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες των δύο κεντρικών ομιλητών Gene Guill και Prodyot Samanta, καθώς και το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι κορυφαίοι Έλληνες τραπεζικοί risk managers.
Η διαχείριση πιστωτικού κινδύνου στις αγορές του μέλλοντος
Οι ομιλίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Gene Guill, Managing Director στο Loan Exposure Management Group του Global Banking Division της Deutsche Bank. Επεσήμανε ότι καμία κρίση δεν είναι ίδια, και ότι η κοινή γνώμη δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πότε θα επέλθει μια οικονομική κρίση και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή. Τόνισε ότι η τραπεζική κοινότητα, καθώς και άλλοι πολιτικοί παράγοντες δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα και είναι πλέον γεγονός ότι μια κρίση που γίνεται σε ένα μέρος του κόσμου είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Guill παρουσίασε αναλυτικά τις δυνάμεις οι οποίες οδηγούν στην αλλαγή στην Τραπεζική Βιομηχανία.
Αυτές είναι: η αυξημένη οικονομική αστάθεια, η παγκοσμιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η απελευθέρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς και οι τεχνολογικές αλλαγές. Κριτήρια αποτίμησης κινδύνου είναι η χρηματοοικονομική απόδοση, οι επιχειρηματικές στρατηγικές, η εταιρική διακυβέρνηση και η διοίκηση του κεφαλαίου. Η χρηματοδότηση της αγοράς κεφαλαίου έχει γίνει πιο σημαντική σε σχέση με τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Τα δύο μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης που επικρατούν είναι το institution – based model, όπου η ιδιοκτησία βρίσκεται στα χέρια των μετόχων που κατέχουν μεγάλο ποσοστό μετοχών και το Market – based model, όπου η ιδιοκτησία είναι διασκορπισμένη σε μικρομετόχους.
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Κεφαλαιακή Επάρκεια , ICAAP και liquidity risk και ο νέος ρόλος του CRO στις ελληνικές τράπεζες’>
Κεφαλαιακή Επάρκεια , ICAAP και liquidity risk
O A. Cremonino, Head of Risk Integration στη UniCredit, τη 2η μεγαλύτερη τράπεζα στη ζώνη του ευρώ, παρουσίασε το case study ως προς τις μετρήσεις των internal capital και economic capital, το risk profile της τράπεζας, την ανάπτυξη μοντέλων για stress testing με σύνδεση διαφόρων τύπων κινδύνων και την καθοδήγηση των έργων για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ. Ο σχεδιασμός και η βέλτιστη εφαρμογή της Internal Capital Adequacy Assessment Process (ICAAP) ήταν το κύριο θέμα της παρουσίασης που πραγματοποίησε ο Giuseppe Quaglia, Partner, Financial Services Risk Management της Ernst & Young για τη Δυτική Ευρώπη.
Ο Ιταλός expert του risk management διευκρίνισε από την αρχή της παρουσίασης του ότι δεν υπάρχει… βασιλική οδός προς την ICAAP, από τη στιγμή που κάθε επιχείρηση έχει τον δικό της τρόπο λειτουργίας και τις δικές της ανάγκες. Στη μετάβαση του risk management από τη standardized στην internal rating based προσέγγιση εστίασε ο Stefan De Lombaert, Business Opportunities Manager της SAS Global Risk Practice. Ο Βέλγος ομιλητής υπερθεμάτισε της μετάβασης των τραπεζών στην IRB προσέγγιση, εξηγώντας ότι η αποσύνδεση των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης μεγιστοποιεί την αξία της πελατειακής βάσης.
Ο Wiilliam Perraudin, καθηγητής Finance και Risk Management στο University of London, είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας και ηγείται μιας εταιρείας λογισμικού για risk management. Στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε από την έκρηξη των Subprime Mortgages στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αγορά λέγοντας: «Βιώσαμε ένα οικονομικό τσουνάμι».
Ο νέος ρόλος του CRO στις ελληνικές τράπεζες
Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν οι κορυφαίοι risk managers των ελληνικών τραπεζών, κέρδισε τις εντυπώσεις από το επίπεδο της συζήτησης, κατοχυρώνοντας την διαδραστικότητα των συζητήσεων με τη συμμετοχή του κοινού. Ο συντονιστής της συζήτησης, Πρύτανης του ALBA, Νικόλαος Τραυλός, έθεσε πέντε βασικά θεματικά πεδία συζήτησης στους συμμετέχοντες: 1) Ποιος είναι ο νέος ρόλος του CRO στις ελληνικές τράπεζες; 2) Ποια θα πρέπει να είναι η συνεργασία Risk και Business management; 3) Μοντέλα διαχείρισης κινδύνου. 4) Τραπεζική συμμόρφωση στον πυλώνα ΙΙ της Βασιλείας ΙΙ. 5) Θέματα που αφορούν τις εποπτικές αρχές.
Στο ερώτημα πως αλλάζει η ζωή του Έλληνα Risk manager μετά τα Subprimes, ο Δημήτρης Λεφάκης, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, απάντησε πως η Βασιλεία ΙΙ έχει προσδιορίσει το εποπτικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα πρέπει να λειτουργούν οι τραπεζικοί οργανισμοί.
Παράλληλα όμως, αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες αποτελούν ζητούμενο για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. «Η Εθνική Τράπεζα» επεσήμανε ο κος Λεφάκης, «πιστεύει στις βέλτιστες πρακτικές της Βασιλείας ΙΙ αναζητώντας μοντέλα μέγιστης δυνατότητας, ακόμα και αν δεν υπήρχε εποπτεία». Υποστήριξε ότι η κρίση των μεγάλων αγορών δεν «χτύπησε» την ελληνική αγορά και ανέφερε ότι ο κίνδυνος της ρευστότητας κατέστη και πάλι «κλειδί» στη διαδικασία του risk management. Ο Σολομών Μπεράχας, Γενικός Διευθυντής Κινδύνων Καταναλωτικής Πίστης της EFG Eurobank και μέλος του Δ.Σ. της Τειρεσίας Α.Ε, ανέφερε ότι σε περιόδους κρίσεων η διαχείριση κινδύνων γίνεται «της μόδας». Επεσήμανε ότι η συνετή διαχείριση κινδύνων συνδυάζεται με το συνετό business management.
<‘here’>
<‘Σελίδα 3: Το μέλλον του Risk Management + Compliance και η σημασία της ανάπτυξης κουλτούρας γύρω από το ERM’>
IT Risk Management + Compliance
Στο μέλλον του risk management και του compliance, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τη διακυβέρνηση του κινδύνου και της συμμόρφωσης (Governance of Risk & Compliance-GRC) ήταν αφιερωμένη η παρουσίαση του Yves LeRoux, Principal Consultant της CA. Το φλέγον ζήτημα του κινδύνου απώλειας δεδομένων ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση του ο Richard Archdeacon, Senior Director της Symantec Global Services. Συντασσόμενος με τον Yves LeRoux της CA επί της πληθώρας οδηγιών με τις οποίες καλούνται να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις, ο R. Archdeacon ανέφερε στο κοινό την αναθεώρηση του EU Regulatory Framework, που προσανατολίζεται προς τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την απώλεια δεδομένων -Data Breach Notification και τη σύσταση ενός αρμόδιου ανεξάρτητου οργάνου (National Regulatory Authority) για τη διαχείριση του συγκεκριμένου ρίσκου.
IT Expert’s View
Στο πάνελ το οποίο συντόνισε ο Διευθυντής σύνταξης του Banker’s review, Νικόλας Κονδάκης, συμμετείχαν η Diane Reynolds Senior director, product management της Algorithmics, o Gil Guillaumey, Head of Bussiness Consulting της Fermat και οι Stefan De Lombaert της SAS, και δρ. David Rowe της SunGuard. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε έγιναν αναφορές στα λογισμικά που αξιοποιούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Η Diane Reynolds αναφέρθηκε , στην πληθώρα των θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει ένας οργανισμός στη μετάβαση από τη Βασιλεία Ι, στη Βασιλεία ΙΙ. Επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία διεθνών προτύπων για τη διαχείριση κρίσεων. «Πρέπει να πάμε ένα βήμα πέρα από τη Βασιλεία ΙΙ», τόνισε.
Ο David Rowe ανέφερε πως δεν παρατηρεί καμμία πίεση από τις τράπεζες για τη δημιουργία δομών που να αντιμετωπίζουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα τους κινδύνους. «Στις κρίσεις, τα μοντέλα αντιμετώπισης τους μοιάζουν να είναι ξεπερασμένα», επεσήμανε. Ο Gil Guillaumey τόνισε πως παρατηρείται μια ευρεία συμμόρφωση. «Το πρόβλημα με το ICAAP» σημείωσε, «είναι ότι προσεγγίζει στατικά τον κίνδυνο». Ο Stefan De Lombaert αναφέρθηκε στην ευελιξία που θα πρέπει να διακρίνει συστήματα λογισμικού των τραπεζών.
Τα μοντέλα πρέπει να είναι καλά ρυθμισμένα και να μπορούν να αναθεωρηθούν και να αξιολογηθούν προσαρμόζοντας τη λειτουργία τους στις νέες εξελίξεις, συμπλήρωσε. Ο David Rowe είπε για το θέμα της ευελιξίας των συστημάτων πως η εξασφάλισή της θα πρέπει να αποφεύγει την επιπλέον εργασία και τις δαπάνες με σκοπό να προσαρμοστεί σε λιγότερο ευέλικτες δομές. Υποστήριξε τέλος, την ανάγκη για καθημερινό προσδιορισμό του κινδύνου μέσα από τα συχνότερα και καλύτερα stress tests.
Στο panel που αφορούσε το Compliance, ο Yves Le Roux αναφέρθηκε στη συμμόρφωση των θυγατρικών, τονίζοντας την κάθετη διάρθρωση των τραπεζών και την ύπαρξη κάθετων και οριζόντιων κανόνων. Τόνισε επίσης τη δυσκολία της αποστολής οδηγιών, κοινών προς όλους τους οργανισμούς από την Εποπτική Αρχή. Θέτοντας το ερώτημα «ποιό είναι πιο σημαντικό για μια τράπεζα: τα ΑΤΜ ή η μηχανογράφηση;», ο Richard Archdeacon επισήμανε ότι οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων.
Το ERM δεν είναι Κασσάνδρα
Τη σημασία της ανάπτυξης κουλτούρας γύρω από το ERM, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης της διαχείρισης ρίσκου ανέδειξε ο Dr. Prodyot Samanta, στο πλαίσιο της ομιλίας του. Ξεπερνώντας τα όρια της τεχνοκρατικής αντιμετώπισης του θέματος, ο P. Samanta τόνισε ότι «η πρόσφατη κρίση των subprimes έμαθε στις τράπεζες ότι η διαχείριση ρίσκου δεν αφορά στη διακράτηση emergency capital, αλλά στην αλλαγή αντιλήψεων και κουλτούρας γύρω από το ERM». Για του λόγου το αληθές, ο P. Samanta παρουσίασε μερικά «ηχηρά» ονόματα οργανισμών – Morgan Stanley, Merrill Lynch, Bear Stearns- που βρέθηκαν σε δυσμενή θέση, ενώ όλοι είχαμε την εντύπωση ότι οι οργανισμοί αυτοί είχαν σε λειτουργία ισχυρές πρακτικές διαχείρισης κινδύνου.
Που οφείλεται αυτή η ανακολουθία; «Πολλές επιχειρήσεις διέθεταν τα πιο εξελιγμένα συστήματα, ωστόσο είχαν χάσει τη συνολική εικόνα του ρίσκου». Προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση, θα πρέπει να κατανοήσουμε τις αντιλήψεις μας σχετικά με το ERM, αλλά και την ίδια την κουλτούρα του ERM. Ο P. Samanta διατράνωσε ότι «το risk management δεν έχει εμποτίσει ακόμα τις λειτουργίες των τραπεζών. «Απλά σκεφτείτε: αν δεν υπήρχε η Βασιλεία, θα νοιαζόταν κανείς για τη διαχείριση ρίσκου;». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «το risk management δεν είναι μία στατική πρακτική, δεν περιορίζεται στις λειτουργίες ελέγχου, συμμόρφωσης και ελέγχου και σίγουρα δεν είναι ο… μάντης κακών της διεθνούς αγοράς».
<‘here’>