Ρώσοι hackers κατάφεραν, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα στον διεθνή Τύπο, να αποκτήσουν πρόσβαση στα control rooms αρκετών αµερικανών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι hackers διείσδυσαν αρχικά στα δίκτυα τρίτων εταιρειών και µετά από εκεί απέκτησαν πρόσβαση στα συστήµατα των προµηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει σε δηµοσίευµά της την Τρίτη η εφηµερίδα Wall Street Journal, επικαλούµενη πληροφόρηση από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε στην εφηµερίδα ο Jonathan Homer, o οποίος είναι υπεύθυνος στον Υπουργείο για τα βιοµηχανικά συστήµατα ελέγχου «είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο σηµείο ελέγχου των διακοπτών παροχής» και θα µπορούσαν να προκαλέσουν black out.

Οι hackers δρούσαν, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα, για µια κρατικά χρηµατοδοτούµενη οµάδα, η οποία ενεργούσε µε τις ονοµασίες «Dragonfly» και «Energetic Bear». Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι hackers είχαν στείλει phising e-mails για να αποκτήσουν πρόσβαση σε εταιρείες τρίτων, που δεν είχαν προστατεύσει αποτελεσµατικά τις υποδοµές τους. Ακολούθως, έβαζαν ως στόχο τη διείσδυση, µέσω αυτών των εταιρειών, στα δίκτυα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσµατος, δεν ήταν δύσκολο. Η αµερικανή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει ευθέως το Μάρτιο τη Ρωσία, ότι βρίσκονταν πίσω από κυβερνοεπιθέσεις που είχαν εξαπολυθεί σε προµηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, µε το Κρεµλίνο να αντικρούει τότε τις κατηγορίες.