Με δεδομένο -που επιβεβαιώνεται καθημερινά, στην πράξη- ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην οποία έχουμε εισέλθει πλησίστιοι, θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη αν οι βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν βρίσκονταν στην κορυφή της πρωτοπορίας, έχοντας ήδη επιβιβαστεί στο διάσημο πιά «τραίνο της ανάπτυξης» που όλο κυνηγάμε, αλλά δυσκολευόμαστε πολύ να το προλάβουμε… Δυστυχώς, ως ένα βαθμό, αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, με βάση τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του ΣΕΒ, τα οποία επικαλέστηκε ο Γεν. Διευθυντής του, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, ανοίγοντας την ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος αργά προχθές, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τον εύλογο τίτλο «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Στην έρευνα «Σφυγμός του Επιχειρείν» του ΣΕΒ εντοπίστηκαν τρεις δείκτες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό: το 66% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν τις επηρεάζει, περί το 21% ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με σχετικές εφαρμογές, ενώ μόλις το 12% εφαρμόζουν ήδη κάποια λύση ΑΙ, λιγότερο ή περισσότερο σύνθετη. Κι όλα αυτό, παρότι οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τέτοιες λύσεις βλέπουν (και συχνά τα δημοσιοποιούν) θετικά αποτελέσματα (που αποφέρουν κέρδη εκατομμυρίων) και πολλαπλά οφέλη – από τις γραμμές παραγωγής και τις διαδικασίες συντήρησης του εξοπλισμού ως την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξυπηρέτηση πελατών.

Επείγει η ψηφιακή μετάβαση
Με στόχο την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, ο ΣΕΒ ξεκινάει την πρωτοβουλία RUAI (ΣΣ. αν συλλαβίσετε τον τίτλο, θα καταλάβετε και το νόημά του) στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθούν οι εμπειρίες και η τεχνογνωσία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων για να βοηθηθούν οι μικρότερες, με τους λιγότερους πόρους. Πρώτα βήμα, η έκδοση του «Οδηγού για την ΤΝ», που απευθύνεται στις διοικήσεις και τα στελέχη των επιχειρήσεων και δεύτερο η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης -με τη συνεργασία της Google- πάνω σε γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με το ΑΙ, νέες τεχνικές ειδικότητες και σεμινάρια σε σύμπραξη με το Alba, για τα μέλη του ΣΕΒ.

Την ομιλία του κ. Ξηρογιάννη ακολούθησαν η παρέμβαση της Δέσποινας Σπανού, διευθύντριας του γραφείου του αντιπροέδρου της επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, που εστίασε σε κυβερνοασφάλεια, δεξιότητες και τα καινούρια ‘AI factories’,καθώς και τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες ενότητες, με συζητήσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Κρατάμε την έκκληση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη (ΜΙΤ) -που συνομίλησε με τον Μάρκο Βερέμη- προς τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, ώστε να λάβουν μέρος στην επερχόμενη ‘αναδιανομή του πλούτου’ που τώρα ξεκινάει, και την επισήμανσή του πως η κυβέρνηση μπορεί να «στήσει ένα ΜΙΤ στην Ελλάδα, ώστε να παίξουμε στην Α’ κατηγορία, όμως αυτό κοστίζει 50Μ€ ετησίως». Επίσης, την αποκάλυψη εκ μέρους του Ειδ. Γραμματέα Προοπτικής Διερεύνησης, Γιάννη Μαστρογεωργίου, ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό εκτενές σχέδιο δράσης που εκπόνησε η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.