O Θανάσης Βαβάτσικος, Country Manager της Symantec Hellas και ο Marco Riboli, Vice President και General Manager Symantec Mediterranean Region μας αποκαλύπτουν τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας και διαχείρισης δεδομένων ιδιωτών και εταιρικών πελατών.

NetWeek: Eχετε ολοκληρώσει μια πενταετή παρουσία στην ελληνική αγορά, στη διάρκεια της οποίας έχετε αποκομίσει επαρκή εμπειρία και έχετε διαμορφώσει μια καλή εικόνα. Το γεγονός ότι αποφασίσατε να διοργανώσετε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Symantec Technology Day, δείχνει πως βλέπετε στην ελληνική αγορά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και παράλληλα ανάγκη εκπαίδευσης. Συμφωνείτε με αυτήν την υπόθεση;

Θανάσης Βαβάτσικος: Oσον αφορά στην παρουσία της Symantec στην ελληνική αγορά αυτή ξεκίνησε το 2004, με μια ολιγομελή ομάδα, η οποία είχε κυρίως συμβουλευτικό ρόλο. Τον πρώτο καιρό δώσαμε μεγαλύτερο βάρος στη δημιουργία καναλιού διάθεσης των καταναλωτικών προϊόντων μας και στη συνέχεια στην εύρεση συνεργατών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις επιχειρηματικές λύσεις της Symantec.

Στην πορεία έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές στη μητρική εταιρεία, καταρχήν μέσα από ένα κύμα εξαγορών και κατ’ επέκταση με τη διεύρυνση της γκάμας των επιχειρηματικών μας λύσεων. Ειδικά, η εξαγορά της Veritas ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τη Symantec, καθώς ήταν εκείνη που την οδήγησε στην ηγετική θέση της αγοράς στον τομέα data protection. Ουσιαστικά, η Symantec μέσα από τις εξαγορές που πραγματοποίησε δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πορτφόλιο λύσεων στους τομείς data security και data availability, το οποίο σήμερα είναι μοναδικό σε πληρότητα.

Σήμερα, το στελεχιακό δυναμικό της Symantec Hellas αριθμεί 10 άτομα και έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση της σχέσης με το κανάλι και τους συνεργάτες καθώς όλα τα έργα της Symantec στην ελληνική αγορά γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω συνεργατών.

Marco Riboli: Oσον αφορά στο Symantec Technology Day, προκείται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο τρέχει σε πολλές χώρες και πλέον θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε στην ελληνική αγορά. Θεωρούμε δε ότι τώρα ήταν η ιδανική στιγμή, αφού οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα ασφάλειας και data protection και ήδη από πέρυσι είχαμε πελάτες μας που μας ζητούσαν να διοργανώσουμε ένα Tech Day.

Ωστόσο, εμείς θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ολοκληρώσει τις επενδύσεις που χρειάζονται ώστε να υποστηρίξουμε τις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς. Στόχος μας είναι να επαναλαμβάνουμε το Symantec Technology Day κάθε χρόνο, μετά την τόσο θερμή αποδοχή και αθρόα παρουσία επιχειρήσεων και στελεχών.


NetWeek: Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μοιάζει αυτή την περίοδο σαν το περιβάλλον της ταινίας MAD MAX. Ιοί, υψηλό κόστος ενέργειας, επιθέσεις από παντού. Μπορεί όλοι να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Marco Riboli: Οι εταιρείες που θα επιβιώσουν δεν είναι αυτές που έχουν μόνο την απαραίτητη τεχνολογία, αλλά αυτές που έχουν ορίσει και μια σαφώς καθορισμένη πολιτική ασφάλειας. Στις μέρες μας παρατηρούμε μια σοβαρή αύξηση των απειλών από εξωτερικούς εισβολείς. Είναι ενδιαφέρον ότι την τελευταία χρονιά καταγράψαμε τον ίδιο αριθμό διαφορετικών malware με τον αριθμό που έχουμε καταγράψει όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί από τότε που αρχίσαμε την καταγραφή.

Ωστόσο, αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των επιθέσεων και των ακούσιων λαθών εκ των έσω, δηλαδή από τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης. Τα εργαλεία που διαθέτουμε στον τομέα της ασφάλειας, δεν μπορούν από μόνα τους να προστατέψουν αποτελεσματικά την εταιρεία από τους εσωτερικούς κινδύνους αν δεν υπάρχει μια καλοσχεδιασμένη και εφαρμοσμένη πολιτική.

Οταν πηγαίνουμε σε έναν πελάτη, τον ενημερώνουμε για την ανάγκη δημιουργίας πολιτικής ασφάλειας και του προτείνουμε εργαλεία, τα οποία μπορούν να τον βοηθήσουν στην υλοποίησή της.

Το πλεονέκτημα της Symantec απέναντι στον ανταγωνισμό, είναι ότι διαθέτει προϊόντα που μπορούν να δώσουν λύσεις στον πελάτη ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που παρουσιαστεί αστοχία των εργαλείων ασφάλειας. Λύσεις, όπως το archiving και το clustering μας επιτρέπουν να επαναφέρουμε στη ζωή τις επιχειρήσεις των πελατών μας, ακόμα και μετά από σοβαρές απώλειες είτε λόγω επιθέσεων και λαθών, είτε λόγω φυσικών καταστροφών. Στην περίπτωση που οι λύσεις αυτές συνδυάζονται με τεχνολογίες εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το deduplication, τότε ο πελάτης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής χωρίς να απαιτείται να πραγματοποιήσει τα ανάλογα έξοδα σε CAPEX και OPEX.

Δυστυχώς, όσα προανέφερα δεν ισχύουν για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων σε όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η επιχείρηση πρώτα θα καεί και μετά θα αναζητήσει λύση πυρόσβεσης!

Το θετικό μήνυμα είναι ότι αυτή η στάση των επιχειρήσεων σταδιακά αλλάζει και το ενδιαφέρον είναι ότι η αλλαγή έρχεται πρώτα από τους καταναλωτές.

Θανάσης Βαβάτσικος: Πιστεύω ότι ένα ακόμα στοιχείο που αλλάζει την εικόνα προς το καλύτερο, είναι η είσοδος στον επιχειρηματικό κόσμο νέων στελεχών. Πρόκειται για εργαζόμενους ή επιχειρηματίες περισσότερο ενημερωμένους για τους κινδύνους που διατρέχει η ασφάλεια των επιχειρήσεων και επιπλέον εξοικειωμένους με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων.

Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση όσον αφορά τις απειλές και για αυτό έχουμε καθιερώσει ετήσιες αναφορές, οι οποίες διατίθενται δωρεάν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων.


NetWeek: Tι μπορεί η Symantec να κάνει ώστε να ηρεμήσει τις ανησυχίες του κόσμου για τα cloud services. Είναι πραγματικά συμφέρουσα για εσάς η προσπάθεια εξασφάλισης του cloud, δεδομένου ότι λιγότερες επιχειρήσεις θα χρειάζονται τα προϊόντά σας;

Θανάσης Βαβάτσικος: Δεν πιστεύω ότι η ανησυχία του κόσμου έχει να κάνει με τον κίνδυνο απώλειας των δεδομένων, αλλά κυρίως με τον κίνδυνο τα δεδομένα να βρεθούν σε λάθος χέρια. Οι εταιρείες που παρέχουν cloud services, όπως η Google, η Yahoo ή η Amazon έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους, ακόμα και αν δεχτούν κάποια επίθεση ή υποστούν μια φυσική καταστροφή. Οι τεχνολογίες data protection που προαναφέραμε, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι ύστερα από ένα μικρό -συνήθως- διάστημα διακοπής παροχής της υπηρεσίας, τα δεδομένα του πελάτη θα βρίσκονται ξανά στη θέση τους.

Επομένως, το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στην περίπτωση που τα δεδομένα βρεθούν σε λάθος χέρια. Αρα επιστρέφουμε σε όσα προαναφέραμε, δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, αλλά και με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής.

Marco Riboli: Οι λύσεις που προσφέρουμε σήμερα στις επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν εξίσου από μια επιχείρηση που θέλει να προστατεύσει τον εαυτό της ή από ένα cloud service provider που θέλει να προστατέψει τους πελάτές του. Θα αναφερθώ για παράδειγμα στο geo clustering, το οποίο μπορεί να επιτρέψει σε μια εταιρεία που έχει data centers σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο, να αντιμετωπίσει μια απώλεια δεδομένων ή μια φυσική καταστροφή συνθέτοντας κομμάτια από τους απομακρυσμένους servers.

Αυτό που είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε είναι ότι η δική μας στρατηγική έχει να κάνει με την προστασία της πληροφορίας, ανεξάρτητα με το μέσο ή τον τόπο που είναι αποθηκευμένη.

Οσον αφορά την πιθανότητα να έχουμε απώλειες εσόδων επειδή περισσότερες εταιρείες θα μεταφέρουν την υποδομή τους σε cloud services, η απάντηση δεν μπορεί σήμερα να είναι ακριβής. Ο λόγος είναι γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ποσοστό εταιρειών που θα αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του cloud και ποιο ποσοστό των λειτουργιών τους θα εμπιστευτούν σε αυτές.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν κυρίως τα cloud services, ενώ οι μεγαλύτερες θα τα χρησιμοποιήσουν κυρίως για αποθήκευση δεδομένων που δεν είναι κρίσιμα για τη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα το email filtering, το οποίο σήμερα παράγει σε ποσοστό πάνω από 90% spam emails.

NetWeek: Επομένως περιμένετε κάποιες απώλειες εσόδων στον τομέα των SMBs;

Marco Riboli: Και πάλι η απάντηση δεν μπορεί να είναι ακριβής, γιατί αυτήν την περίοδο επενδύουμε και εμείς στα cloud services και επομένως, μια SMB θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικό μας SaaS.

NetWeek: Ωστόσο, ένας cloud service provider εκτός από security και data protection services θα μπορεί να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες, όπως email services, apps services κ.λπ., oπότε το πακέτο του θα είναι περισσότερο πλήρες…

Marco Riboli: Στόχος μας είναι να μπορούμε και εμείς να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες. Hδη η Symantec έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις σε data centers και είναι διατεθειμένη να προβεί σε επιπλέον επενδύσεις αν χρειαστεί, ώστε να είναι ανταγωνιστική και να διατηρήσει σταθερό ή ακόμα και να αυξήσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά. Για παράδειγμα, διαθέτουμε ήδη στους καταναλωτές το προϊόν Norton 360, το οποίο τους επιτρέπει να αποθηκεύουν τις πληροφορίες τους στο cloud, απολαμβάνοντας παράλληλα την ασφάλεια που παρέχουν οι λύσεις μας.

NetWeek: Πιστεύετε ότι η Symantec είναι εξίσου ισχυρή σε business και consumer λύσεις ή έχετε προτιμήσει να ρίξετε το βάρος σας σε κάποια από τις δύο κατηγορίες;

Marco Riboli: Πρόκειται για δύο αγορές που μας ενδιαφέρουν εξίσου και άλλωστε έχουμε καταφέρει να κατέχουμε ηγετικές θέσεις και στις δύο. Οι επενδύσεις μας σε έρευνα και ανάπτυξη στοχεύουν στη δημιουργία προϊόντων και λύσεων που θα συνεχίσουν να καλύπτουν και τις δύο αγορές.


NetWeek: Η μάχη ανάμεσα στους καλούς και τους κακούς είναι για εσάς ζωογόνος δύναμη, γιατί εξασφαλίζει τις πωλήσεις των προϊόντων σας που παρέχουν αμυντικούς μηχανισμούς προστασίας. Εχουν υπάρξει περίοδοι ειρήνης σε αυτή τη μάχη; Πιστεύετε ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοιες περίοδοι στο μέλλον;

Αθανάσιος Βαβάτσικος: Δεν νομίζω ότι έχουμε δει κάποια περίοδο ειρήνης μέχρι τώρα, όπως επίσης δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στο μέλλον. Δυστυχώς, το ηλεκτρονικό έγκλημα συνεχώς εξελίσσεται και εμείς συνήθως ακολουθούμε. Δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Αλλωστε, το ηλεκτρονικό έγκλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο με τη χρήση της τεχνολογίας. Οπως και κάθε άλλη μορφή εγκλήματος, η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης απαιτεί και πολιτική βούληση από τα κράτη. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε πηγές ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά να μην ήταν δυνατή η δίωξη των υπαίτιων, εξαιτίας περίπλοκων διακρατικών νομοθεσιών.

Επομένως, έχουμε εστιάσει την προσπάθειά μας στην ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση των απειλών με στόχο την προστασία των κρίσιμων υποδομών των πελατών μας στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Εχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ευφυές δίκτυο που ανιχνεύει τις κινήσεις του κυβερνοεγκλήματος και μας προειδοποιεί για κάθε καινούργια απειλή, ώστε να προσαρμόζουμε σε αυτή την ασφάλεια που παρέχουμε στους πελάτες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και η νέα τεχνολογία Reputation, την οποία θα ενσωματώσουμε αρχικά στα προϊόντα Norton Internet Security 2010 και Norton AntiVirus 2010. Η τεχνολογία Quorum reputation-based security αξιοποιεί δεδομένα από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων ανώνυμων δεδομένων που προέρχονται από τα δεκάδες εκατομμύρια μελών του Norton Community Watch, καθώς και ανώνυμων δεδομένων που προέρχονται από εταιρικούς πελάτες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος συλλογής δεδομένων.

Τα δεδομένα τροφοδοτούν το reputation engine, με στόχο την αξιολόγηση κάθε αρχείου λογισμικού, χωρίς να απαιτείται να σκαναριστεί το ίδιο το αρχείο. Η τεχνολογία Quorum χρησιμοποιεί πληροφορίες όπως η διάδοση του αρχείου, η χρονολογία δημιουργίας του και άλλες ιδιότητες έτσι ώστε να υπολογίσει με υψηλή ακρίβεια ένα reputation score. Αυτά τα reputation ratings είναι μετέπειτα διαθέσιμα στους χρήστες της Symantec μέσω μίας cloud-based υποδομής στους server της Symantec.

Symantec
Η Symantec™ αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή λύσεων ασφάλειας, αποθήκευσης και διαχείρισης συστημάτων, βοηθώντας τους πελάτες της -είτε πρόκειται για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις είτε για μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς- να διαχειριστούν και να προστατεύσουν τα δεδομένα τους, σε περισσότερα σημεία, πιο αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα από κάθε άλλη εταιρεία. Ο βασικός στόχος της εταιρείας είναι η μείωση του κινδύνου της πληροφορίας, της τεχνολογίας και των σχετικών διαδικασιών ανεξάρτητα από τη συσκευή, πλατφόρμα, τις τυχόν αλληλεπιδράσεις ή τοποθεσία.

Η Symantec δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης, των 24×7 Security Operations Centers και των Security Response Labs  που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία, μέσω  του Symantec Global Intelligence Network, έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις πιο ολοκληρωμένες πηγές δεδομένων για τις απειλές στο Internet. Το συγκεκριμένο δίκτυο καταγράφει τα δεδομένα πληροφοριών ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία προσδίδουν στους αναλυτές της Symantec απαράμιλλη ικανότητα στο να προσδιορίσουν, να αναλύσουν, να προσφέρουν προστασία και να παρέχουν εμπεριστατωμένο σχολιασμό για τις αναδυόμενες τάσεις όσον αφορά στις επιθέσεις, στις κακόβουλες ενέργειες, στο phishing και στο spam.

Περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες παρέχουν τεχνική υποστήριξη στους πελάτες της Symantec παγκοσμίως  μέσα από 29  κέντρα και 10 γλώσσες. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 600 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (patents) στο παγκόσμιο portfolio της που αφορούν στην ασφάλεια, στα συστήματα διαχείρισης και στην αποθήκευση, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των καταναλωτών, των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Τέλος, η Symantec προσφέρει εμπεριστατωμένη τεχνογνωσία και εξειδικευμένα στελέχη, σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες, managed services, hosted, υποστηρικτικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες.