Στο πλαίσιο του SAP Forum Athens το netweek είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Irfan Khan, SVP & CTO, Database & Technology της SAP. O Irfan Khan μίλησε για τα σημαντικά οφέλη που φέρνει στις επιχειρήσεις η SAP real time platform, αλλά και για το πώς αυτή η πλατφόρμα μπορεί να επανακαθορίσει την ανάπτυξη μιας εταιρείας.

netweek: Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σας στην SAP;
Irfan Khan:
O ρόλος μου είναι να καθοδηγώ διεθνώς τη διαχείριση λύσεων για όλα τα προϊόντα database και αποθήκευσης της SAP. Ισως μπορείτε να καταλάβατε καλύτερα το ρόλο που έχω τώρα στην SAP αν σας εξηγήσω ποιος ήταν ο προηγούμενος ρόλος μου. H Sybase ήταν μια εταιρεία που απόκτησε η SAP το 2010 – έχω εργαστεί για 20 χρόνια στην Sybase ως CTO της εταιρείας, δίνοντας βαρύτητα στην καινοτομία, στα οφέλη για τους πελάτες και σε επιτυχημένες υλοποιήσεις της τεχνολογίας. Τον ίδιο τίτλο, του CTO για τις βάσεις δεδομένων και την επιχειρηματική τεχνολογία, κατέχω και στην SAP.

netweek: Ποια ήταν τα κύρια σημεία της ομιλίας σας στο SAP Forum Athens;
Irfan Khan: Καταρχήν, αναφέρθηκα στις τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά σήμερα, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή τεράστιας ποσότητας δεδομένων, όπως και για το μαζικό πολλαπλασιασμό του αριθμού των συσκευών που μπαίνουν στην αγορά. Ενας από τους λόγους που πολλοί vendors δραστηριοποιούνται στην αγορά με πιο αποτελεσματικά blades και workstations είναι ο σημαντικός αριθμός των φορητών συνδέσεων που πρέπει να διαχειριστούν.

Το ερώτημα είναι πώς δίνουμε νόημα σε όλη αυτή την πληροφορία και πώς την εκμεταλλευόμαστε για να παίρνουμε αποφάσεις άμεσα. Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ομιλίας μου. Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι αν η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη, τότε πώς θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε, πώς θα την κάνουμε ένα κρίσιμο μέρος αυτών που κάνουμε, ως εταιρείες και ως μεμονωμένα άτομα. Ολοι θέλουν να καινοτομήσουν, αλλά, ίσως, το περιβάλλον της εταιρείας, η κουλτούρα της, μπορεί να μην βοηθάει.

Η διαφορά σήμερα είναι ο επαναπροσδιορισμός των επιχειρηματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει σήμερα πράγματα σε δευτερόλεπτα ή σε λεπτά, τα οποία παραδοσιακά παλιότερα χρειάζονταν ώρες ή εβδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας να είναι πιο καινοτόμος και περισσότερο δημιουργικός,αναφορικά στο τι κάνει για την εταιρεία του.

netweek: Τι προσφέρει η SAP real time platform;
Irfan Khan:
Η SAP real-time data platform έρχεται να συμπληρώνει και να διευρύνει τις πλατφόρμες του cloud και mobility. Η real-time data platform πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα θεμέλιο για τα πάντα. Από τότε που ξεκίνησε η SAP, 40 χρόνια πριν, όραμά της ήταν να προσφέρει μια real-time πλατφόρμα στους πελάτες της. Αλλά εξαιτίας των επιχειρηματικών διαδικασιών και της στασιμότητας της τεχνολογίας, ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Σήμερα, η real-time data platform της SAP δίνει τη δυνατότητα σους πελάτες μας να συνδυάσουν όλα τα διαφορετικά συστήματα που χρησιμοποιούν στην υποδομή τους και να τα διαχειριστούν από ένα κεντρικό μέρος. Και μάλιστα να τα αναλύσουν και να επεξεργαστούν τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Κατ’ ουσία η SAP real time data platform παίρνει όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα διάφορα συστήματα και σας επιτρέπει να τα επεξεργαστείτε σε ένα απλό περιβάλλον in-memory, το οποίο σας επιτρέπει να παίρνετε αποφάσεις σε πραγματικό χρόνιο και να αποκτάτε πολύ ταχύτερα μια εικόνα της κατάστασης.

Με λίγα λόγια, η SAP real-time data platform δίνει στη αγορά τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις εφαρμογές επόμενης γενιάς, οι οποίες θα μπορούν να μετασχηματίζουν τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας επιχειρηματικές διεργασίες που θα είναι δημιουργικές και πραγματικά επαναστατικές για κάθε επιχείρηση.

netweek: Πόσο δύσκολη είναι η ενσωμάτωση μιας τέτοιας πλατφόρμας στην υποδομή IT μιας εταιρείας;
Irfan Khan:
Αυτό αποτελεί, ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που απασχολούν την SAP. Αυτό που θέλει η SAP είναι η μετάβαση ανάμεσα σε διαφορετικά υπολογιστικά περιβάλλοντα και η μεταφορά δεδομένων να γίνεται ομαλά και χωρίς ασυνέχειες και αυτό είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουμε με την πλατφόρμα μας.

netweek: Οσον αφορά στο κόστος, τι πλεονεκτήματα προσφέρει η πλατφόρμα σας στη Διεύθυνση Πληροφορικής;
Irfan Khan:
H real-time data platform της SAP αποτελεί ένα συνδυασμό από τεχνολογίες δικές της, αλλά και εταιρειών που έχει εξαγοράσει (όπως είναι η Sybase). Μια από τις transactional databases «κλειδιά» που η SAP έχει αποκτήσει από την Sybase είναι η λεγόμενη ASE (Adaptive Server Enterprise). H ASE αποτελεί μια βάση δεδομένων που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια στην αγορά και προορίζεται για εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας περιβάλλοντα transactions, όπως είναι των τραπεζών, για παράδειγμα.

Ενα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της Sybase ASE είναι ότι αν και είναι υπερβολικά πλούσια σε λειτουργίες, αυτή χαρακτηρίζεται από ένα χαμηλό TCO (Tocal Cost of Ownership). Αυτό σημαίνει ότι η SAP μπορεί να προωθήσει την ASE σε περιβάλλοντα όπου το κόστος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, όπου οι πελάτες θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το κόστος – σε μερικές περιπτώσεις έως και κατά το ήμισυ σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

netweek: Εχετε κάποια σχέδια περαιτέρω βελτιστοποίησης της πλατφόρμας σας;
Irfan Khan:
H βελτιστοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρώτα από όλα, η SAP είναι ανοικτή σε όλες τις πλατφόρμες παραγωγής δεδομένων, καθώς με αυτό το σκεπτικό αναπτύσσονται όλες οι εφαρμογές της. Η SAP ακολουθεί μια πολύ γενική προσέγγιση στις βάσεις δεδομένων, εισάγοντας το λεγόμενο DBSL (DataBase Services Layer) – ένα επίπεδο που μειώνει την πολυπλοκότητα των βάσεων δεδομένων. Ο κάθε vendor χρησιμοποιεί τις δικές του εκδόσεις SQL (την γλώσσα που χρησιμοποιούν όλες οι σχεσιακές βάσεις δεδομένων).

Ωστόσο, φανταστείτε την πολυπλοκότητα που θα υπήρχε αν έπρεπε να ενσωματώνουμε την κάθε διαφορετική έκδοση της SQL για κάθε απλή εφαρμογή που αναπτύσσουμε. Γι΄αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε το DBSL, το οποίο φροντίζει για την εξασφάλιση της συμβατότητας. Η στρατηγική μας, λοιπόν, είναι πολύ απλή. Υποστηρίζουμε όλες τις βάσεις, ποτέ δεν θα αφήσουμε τους πελάτες μας χωρίς υποστήριξη, ενώ θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στο in-memory με σκοπό να παρέχουμε τα υψηλά επίπεδα βελτιστοποίησης που επιθυμούμε.

Παράλληλα, θα ενθαρρύνουμε τους ανταγωνιστές και τις άλλες τρίτες εταιρίες, ώστε να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, το οποίο θα το υποστηρίζουμε απολύτως. Δεν υπάρχει κάποια ειδική βελτιστοποίηση που «τιμωρεί» τους πελάτες μας για τη χρήση προϊόντων τρίτων κατασκευαστών.

netweek: Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;
Irfan Khan:
Καταρχήν, ένα σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η SAP επενδύσει σημαντικά στις database και στις τεχνολογίες. To δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι στο πώς μπορούν όλα αυτά να καταναλωθούν, μέσω του δικτύου πελατών της SAP, αλλά και το πώς η ευρύτερη αγορά μπορεί να κερδίσει από όλα αυτά.

Ενα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχουμε παρατηρήσει  είναι ότι το SAP HANA χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις, στις οποίες δεν γίνεται καν χρήση εφαρμογών της SAP. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, σε βιομηχανίες όπου πρέπει να παρθούν κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπου θα πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερο από ποτέ μια real time platform για να επιτύχεις τους στόχους σου.
Ετσι, βλέπουμε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών, ειδικά στην Ασία, (όπου υπάρχουν πολλοί πελάτες που θέλουν να κάνουν πράγματα σε πραγματικό χρόνο) που χρησιμοποιούν το HANA. Αυτό σημαίνει ότι το HANA χρησιμοποιείται σε αγορές και σε τεχνολογικά περιβάλλοντα, όπου η SAP είτε δεν διαθέτει εφαρμογές της, είτε δεν εξυπηρετεί ακόμα αυτές τις αγορές. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που δίνει η SAP στην απλοποίηση των λύσεων της, μια απλοποίηση που μειώνει δραστικά το κόστος και προσφέρει μοναδικές real time υλοποίησεις.

Η SAP δεν τα κάνει αυτά για να μπει απλώς σε μια αγορά. Το κάνουμε γιατί οι εφαρμογές μας το χρειάζονται, γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την επόμενη γενιά εφαρμογών βασιζόμενοι μόνο στην παραδοσιακές τεχνολογίες και γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να φέρουμε καινοτομία στους οργανισμούς δημιουργώντας μια νέα real time data platform, η οποία θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά επιχειρηματικών εφαρμογών και διεργασιών.