Τον άνθρωπο (-χρήστη) και τις (ξεχωριστές) εμπειρίες του ξαναβάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δραστηριοτήτων της η SAP, όπως τονίσθηκε σε όλους τους τόνους, στη διάρκεια του SAP Now - Athens 2019, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, με την παρουσία εκατοντάδων συνεργατών και πελατών της εταιρείας.

Το μεγάλο ετήσιο συνέδριο – θεσμός της SAP που διοργανώνεται σε περισσότερες από 40 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, προσελκύοντας πάνω από 50.000 συνέδρους παγκοσμίως –  αναδεικνύει τις πιο πρόσφατες τάσεις, στη διαμόρφωση των οποίων συμμετέχει, προφανώς, και η ίδια, ως μόνη σημαντική εκπρόσωπος της Ευρώπης μεταξύ των παραγωγών λογισμικού- ιδιαίτερα στον χώρο του αναγκαίου πλέον ψηφιακού μετασχηματισμού οργανισμών και επιχειρήσεων.

Με πλήθος ομιλίες, παραδείγματα και βέλτιστες πρακτικές αναλύεται, τα τελευταία χρόνια, ο καίριος ρόλος που μπορούν να παίξουν προς αυτή την κατεύθυνση οι εκθετικές τεχνολογίες (Big Data, Cloud, IoT, Μηχανική Μάθηση και, πάνω απ’ όλα, τεχνητή νοημοσύνη) ενσωματωμένες σε λύσεις και προτάσεις της SAP, ώστε οι συνεργάτες της εταιρείας να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην ψηφιακή οικονομία.

Η φετινή μεγάλη (αναμενόμενη μεν, αξιοσημείωτη δε) αλλαγή είναι ότι, στην ανατολή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η εταιρεία -όπως εμφατικά τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο επικεφαλής της SAP για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας- βάζει πλέον τον άνθρωπο και τις εμπειρίες που αποκομίζει στην καθημερινότητά του, πάνω από τις τεχνολογίες.

Ο τίτλος του συνεδρίου,«Back to Human – Explore the future of Intelligence», είναι ενδεικτικός αυτής της στροφής, η οποία πέρασε και στις περισσότερες από τις ομιλίες πλην των καθαρά τεχνολογικών. Η SAP αλλάζει, λοιπόν, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που είχαμε ως τώρα, «είναι καλά, αλλά όχι πλέον αρκετά», όπως υπογράμμισε ο Α. Ξηρόκωστας, καθώς για τον πελάτη μετράνε πλέον η εμπειρία και η διαφορετικότητα.

«Σας ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τέτοιες αλλαγές χρειάζονται χρόνο» δήλωσε, για να προσθέσει «Μαθαίνουμε να μαθαίνουμε – στηριζόμαστε στην άμεση παροχή πληροφοριών και τη δικτύωση, αυτή είναι η νέα προσέγγιση που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, καθώς η Generation Z, που σε λίγα χρόνια θα μας κυβερνάει, έχει άλλους στόχους κι άλλη ματιά – προτιμάει τις εμπειρίες ζωής, θέλει υπηρεσίες αντί για προϊόντα. Αλλάζουν τα πάντα, καθώς μονάχα οι εμπειρίες που διαρκούν μπορούν να εξασφαλίσουν την πιστότητα σε ένα brand κι αυτές δεν έχουν υποκατάστατο…».

Ένας τυφλός με καθαρή «ματιά»
Ως βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο Νοτιοαφρικανός εκ γενετής τυφλός πλην συναρπαστικός οραματιστής Hein Wagner, περιέγραψε με εμφανή δύναμη ψυχής τη ζωή του και τον προσωπικό αγώνα που δίνει ενάντια στην αναπηρία του, σε μια προσπάθεια «να μετατρέψει τα εμπόδια σε μεγάλες ευκαιρίες». Επίμονος και πεισματάρης, πέτυχε πραγματικούς άθλους για ΑΜΕΑ, με αποκορύφωμα την ίδρυση της Wagner Academy για κωφά/τυφλά παιδιά, την οποία χρηματοδοτεί συνεχίζοντας τις ‘αποκοτιές’ – «εσείς λοιπόν, που έχετε και τις πέντε αισθήσεις σας, δεν έχετε καμία δικαιολογία να μην απαντάτε στις προκλήσεις» κατέληξε.

Στη συνέχεια, 16 σύντομες παρουσιάσεις, σε τρεις διαδοχικές ενότητες, φρόντισαν να «απαντήσουν» σε κάθε πιθανό και απίθανο ερώτημα των συνέδρων, πάνω σε μια πληθώρα θεμάτων, από τα πλεονεκτήματα, τις εφαρμογές και τις επιδόσεις της γνωστής σουίτας SAP C/4HANA ως τις λύσεις Ariba & Fieldglass κι από το μέλλον της εμπειρίας του πελάτη ως την καινοτόμο προσέγγιση των αγώνων της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, με ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων τους από το Global Data Science Team.

Το NetFAX επέλεξε να παρακολουθήσει (για πρακτικούς λόγους και μόνο) μια παρουσίαση από κάθε ενότητα. Έτσι, άκουσε τον VP, Global Innovation Evangelist της SAP, Timo Elliott , να μιλάει για Intelligent Enterprise & the Experience Economy δίνοντας παραδείγματα επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο που μπόρεσαν να παρουσιάσουν ανατρεπτικές λύσεις και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους.

Ανάμεσά τους κι αυτό της αμερικανικής Bumble Bee, που αξιοποιεί τεχνολογία Blockchain, για την ιχνηλασιμότητα των ψαριών τα οποία εισάγει από την Ινδονησία. «Δουλεύει μια χαρά το σύστημα, αν και βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο! Μόλις πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε» μας είπε ο Τ. Elliott, «αλλά αποκατέστησε άμεσα την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια σ’ ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον -καθώς ταίριαζε, μάλιστα, με το γενικότερο θέμα του συνεδρίου- είχε η παρουσίαση με τίτλο Welcome to the Human Revolution, όπου η Teresa Thieme, VP Product Innovation GTM, SuccessFactors της SAP, παρουσίασε με τη συμβολή και της Κατερίνας Τριβιζά, Corporate Head της Thrive Global Greece, τη συνέργεια των δυο εταιρειών (SuccessFactors with Thrive Inside) με στόχο των «μετασχηματισμό» των εργαζομένων (με κατάλληλα προγράμματα βελτίωσης της υγείας και στήριξης της ευ-ημερίας τους, σε εφαρμόσιμα μικρο-βήματα, βασισμένα στη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους), ως προοίμιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων στις οποίες αυτοί εργάζονται…

«Γίνονται αυτά στην Ελλάδα;» ρωτήσαμε την παρουσιάστρια της ενότητας, Ιωάννα Δούκα, Sr. PreSales Specialist της SAP. «Τώρα ξεκινάμε, λίγο διστακτικά, είναι η αλήθεια… Στο εξωτερικό, όμως, έχουμε αρκετές περιπτώσεις στον ένα-ενάμιση χρόνο που συνεργαζόμαστε με την Thrive». Τελευταία παρουσίαση που παρακολουθήσαμε, αυτή του Mohamed Abdel Hadi, VP Analytics Product Management της SAP, με τίτλο Adoption of Cloud Analytics to Experience the Future of Intelligence Decision και αντικείμενο τα νέα «εργαλεία» στο χώρο της ανάλυσης δεδομένων, όπως το Global Search, που μπορούν να στηρίξουν σε πραγματικό χρόνο και με τη χρήση μηχανικής μάθησης, τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

«Αν και βρίσκεται στην αγορά μόλις 6 μήνες, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ως προς την εμπειρία του χρήστη» μας δήλωσε ο ομιλητής, «καθώς τα δεδομένα και οι βασισμένες σ’ αυτά γραφικές παραστάσεις μπορούν να είναι προσβάσιμες και αυτομάτως ανανεούμενες τόσο σε full screen, πχ. στην αίθουσα του ΔΣ, όσο και στο κινητό, ενός μεμονωμένου χρήστη».

Πολιτική συζήτηση, για το τέλος
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ακόμα έκπληξη – μια ανοικτή (και πολύ ενδιαφέρουσα ως προς το περιεχόμενό της, όπως αποδείχτηκε, παρότι ελάχιστα ακούμπησε τα τεχνολογικά θέματα) συζήτηση, σχετικά με την πολιτική και τι μπορεί να κάνει αυτή για την επόμενη μέρα, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου.

Ανδρέας Ξηρόκωστας, Επικεφαλής SAP Hellas-Cyprus-Malta: «Ζούμε σε μια σημαδιακή εποχή!»
Κουρασμένος έπειτα από την ένταση της ημέρας, αλλά χαρούμενος -βλέποντας τόσα γελαστά πρόσωπα γύρω του- ο επικεφαλής της SAP για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας, μίλησε στο NetFAX, καθώς το φετινό SAP Now πλησίαζε προς τη λήξη του. «Η αγάπη του κόσμου και το ενδιαφέρον που έχουν οι συνεργάτες και οι πελάτες μας είναι κάθε χρόνο όλο και πιο έντονο – είχαμε περίπου 1.300 εγγραφές, αλλά δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα, όσο η ένταση που υπάρχει και το ενδιαφέρον για πρόοδο, για αλλαγή της καθημερινότητας, για να κάνουμε ένα τεχνολογικό άλμα.

Αυτό που βάλαμε στο τραπέζι φέτος, είναι πως ό,τι και να γίνει με τις μηχανές, ο άνθρωπος θα είναι πάντα στο επίκεντρο και ο ρόλος του δεν θα αλλάξει ποτέ, θα είναι ηγετικός! Δείξαμε με ποιο τρόπο οδηγούμαστε στη νέα εποχή, στην οποία δεν θα μετράει η προτυποποίηση και η βελτιστοποίηση – αυτό που θα παίζει ρόλο, θα είναι η εμπειρία και η διαφορετικότητα την οποία αισθάνεται ο καταναλωτής – αυτό είναι που αλλάζει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση…».

«Νομίζω ότι βάλαμε αρκετά στοιχεία στο πάζλ για το πώς θα είναι το αύριο – κι αυτό το αύριο για εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν πυξίδες και όχι χάρτες, είναι σήμερα…Γιατί, αυτοί θα φτιάξουν τους χάρτες που θα ακολουθήσουν οι επόμενοι, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και νέα επίπεδα – ζούμε σε μια σημαδιακή εποχή, από αυτές που θα καθορίσουν τα επόμενα 20-30 χρόνια…

H SAP καθορίζει τον προσανατολισμό, αυτός είναι ο ρόλος που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο… όπως τις άλλες φορές, έτσι και τώρα, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις νέες περιοχές κι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν. Όσο για την Ελλάδα, κάνει πάρα πολύ γρήγορα βήματα –αντιστέκεται, επιμένει, τα καταφέρνει κι εμείς μ’ αυτή την Ελλάδα συνεχίζουμε!».