Ο Per Stritich, Vice President, Head of Cloud & Line of Business, SAP South Europe, μιλάει στο netweek για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το cloud για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας, παράλληλα, απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν όσους θέλουν να κάνουν μια μετάβαση στο «σύννεφο».

netweek: Πιστεύετε ότι οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία της Πληροφορικής έχει επηρεαστεί από το cloud και με ποιο τρόπο;

Per Stritich: H επίδραση του cloud είναι ξεκάθαρη. Σήμερα, ο κόσμος μας έχει καταναλωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Όλοι, σχεδόν, χρησιμοποιούν το Facebok, το LinkedIn και τις άλλες σχετικές υπηρεσίες.Τα επιχειρηματικά προϊόντα χρειάζεται να είναι και να λειτουργούν αντίστοιχα, ώστε να κάνουν τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς και να τους βοηθούν να τα κάνουν όλα να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα. Το λογισμικό στο πυρήνα του δεν έχει αλλάξει, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι διανέμεται διαφορετικά και ταχύτερα. Ρυθμίζεται ευκολότερα, αναβαθμίζεται πιο τακτικά κ.λπ. Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μεταβαίνοντας στο cloud τώρα και αποκτώντας περισσότερα από την επένδυσή τους από ότι στο παρελθόν.

netweek: Κατά πόσο το cloud επηρεάζει το ρόλο του IT Manager;.

Per Stritich: Σίγουρα το cloud επηρεάζει τον τρόπο εργασίας των πελατών μας και των εταιρειών που συνεργαζόμαστε. Στην εποχή του cloud, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φιλοξενούνται σε data centers διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο. Τα πράγματα απλοποιούνται για τη Διεύθυνση Πληροφορικής, καθώς απελευθερώνει πόρους και τους διοχετεύει για τη διεκπεραίωση περισσότερων στρατηγικών για την επιχείρηση δράσεων. Ως εκ τούτου αλλάζει και η σχέση της Διεύθυνσης Πληροφορικής με τους vendors.

netweek: Ποια είναι η άποψή σας για την ασφάλεια που παρέχεται στο cloud; Tελικά, πόσο ασφαλές είναι το cloud;

Per Stritich: Aν κοιτάξετε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων cloud που έχει η SAP, αλλά και τις εταιρείες cloud που έχει εξαγοράσει, θα διαπιστώσετε ότι η ασφάλεια αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας για εμάς. Προσωπικά, ασχολούμαι με το cloud τα τελευταία δέκα χρόνια. Και έχω δει άπειρες φορές τους ελέγχους ασφάλειας που κάναμε μαζί με τους πελάτες μας. Οι οποίοι μετά τους ελέγχους μάς διαβεβαίωναν ότι κάναμε πολύ περισσότερα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας από όσο μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι. Στους πελάτες μας περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, όπως και οι μεγαλύτερες εταιρείας ασφάλειας στο Internet. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα τους είχαμε πελάτες αν οι λύσεις μας δεν τους πρόσφεραν τα κορυφαία επίπεδα ασφάλειας που επιζητούν. Μιλάμε για μεγάλου κύρους εταιρείες, οι οποίες μας εμπιστεύονται για να κρατάμε δεδομένα τους σε data center. Αυτό θα ήταν αδύνατο να συμβεί αν η ασφάλεια που τους προσφέρουμε δεν ήταν αστρονομική.

netweek: Πολλά έχουν ακουστεί για τις οικονομίες κλίμακες που επιτυγχάνονται με το cloud. Ποια είναι η άποψή σας; Τελικά το cloud αποτελεί, όντως, μια πολύ φθηνότερη λύση ή μήπως όχι;

Per Stritich: H αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το cloud εισάγει ένα πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο. Πιστεύω ότι αυτό που κάνει, είναι να διανέμει την αξία πολύ πιο γρήγορα από μια on- premise λύση. Επιπλέον, ξεκινάς χωρίς να κουβαλάς το μεγάλο κόστος επένδυσης από την αρχή και για πράγματα που μπορεί να σου χρειαστούν μετά, όταν αναπτυχθεί η εταιρεία. Επιπλέον, δεν σε απασχολούν τα θέματα μετάπτωσης σε άλλα συστήματα. Είναι, επίσης, δύσκολο, να βάλεις δίπλα το on-premise και το cloud και να τα συγκρίνεις, γιατί έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά πράγματα. Ίσως, τελικά, το κόστος να είναι το ίδιο και για τις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να υπολογίσεις τα πρόσθετα οφέλη που αποκτάς με το cloud. Διατηρώντας τους ανθρώπους σου καλύτερα ευθυγραμμισμένους με τη στρατηγική σου, εξασφαλίζοντας μια στενότερη επικοινωνία με τους πελάτες σου, παρέχοντάς τους καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό είναι η πραγματική οικονομία που επιτυγχάνεται με το cloud.

netweek: Πόσο κατάλληλο είναι το cloud για κρίσιμες υποδομές, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη του για συνεχή σύνδεση στο Internet;

Per Stritich: Δεν μπορώ να πω ότι η απαίτηση συνεχούς πρόσβασης στο Internet μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στις μέρες μας. Έχουμε πολλούς πελάτες στην Αφρική, για παράδειγμα, όπου οι λύσεις cloud που τους προσφέρουμε λειτουργούν άψογα – ακόμα και για αυτή τη γεωγραφική περιοχή η σύνδεση στο Internet δεν είναι πρόβλημα. Φυσικά, ζητήματα δημιουργούνται στην περίπτωση που υπάρχουν κρίσιμα συστήματα, τα οποία απαιτούν συνεχή λειτουργία, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Όπως, είναι, για παράδειγμα, τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολη μια μετάβαση στο cloud αν δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο στη σύνδεση σου στο Internet. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βλέπουμε τις ανάγκες των πελατών μας, να λαμβάνουμε υπόψη τα επιχειρηματικά ζητήματα που τους απασχολούν και να τους προσφέρουμε λύσεις που φέρνουν ταχύτερα αποτελέσματα, διαχειριζόμενοι, παράλληλα, τα ρίσκα τους. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι το cloud είναι το παν. Θα προτιμούσα να έλεγα ότι ο συνδυασμός (cloud και on-premise) είναι το παν.


netweek: Σήμερα, όλοι σχεδόν οι μεγάλες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού παρέχουν λύσεις στο cloud. Τι είναι εκείνο που κάνει τις λύσεις της SAP να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό;

Per Stritich: Πιστεύω ότι διαφοροποιούμαστε σε πολλά σημεία. Όπως είναι η ταχύτερη ενσωμάτωση της καινοτομίας. Άλλωστε, οι εταιρείες σήμερα αναπτύσσονται και κινούνται σε πολύ ταχείς ρυθμούς. Τα παραδοσιακά συστήματα λογισμικού δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτούς τους ρυθμούς. Γιατί οι εταιρείες χρειάζεται σήμερα να αλλάζουν στρατηγικές και διαδικασίες, αλλά και να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Με το cloud μπορούν οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις πληροφοριακές υποδομές τους και να αφομοιώνουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτές, με την ταχύτητα που απαιτείται.

Εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε σε αυτό, ώστε να κάνουν τη μετάβαση στο «σύννεφο» πιο αποτελεσματικά και με το σωστό τρόπο. Για εμάς είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη στρατηγική των πελατών μας, να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους και να τους διασφαλίσουμε ότι είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Μετά την ανάλυση της στρατηγικής και των προβλημάτων τους, τους προσφέρουμε μια υπηρεσία στο cloud που βασίζεται σε αυτά. Με απώτερο σκοπό να εκμαιεύσουν τα μέγιστα από την επένδυσή τους.

netweek: Τελικά, η SAP έχει μετασχηματιστεί σε μια εταιρεία …cloud;

Per Stritich: Η SAP μεταμορφώνεται αθόρυβα σε μια εταιρεία cloud. Αυτή η αλλαγή απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί αφενός γιατί είχαμε πολύ μεγάλο το κομμάτι του on-premise στις δραστηριότητές μας, αφετέρου γιατί αποτελούμε μια μεγάλης εμβέλειας πολυεθνική εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει απότομα από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω, παρόλο αυτά, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός. Όλοι μέσα στην εταιρεία βιώνουμε αυτή την μεταμόρφωση και πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική στιγμή για την SAP.

netweek: Συμφωνείτε, ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να μεταβούν στο cloud;

Per Stritich: Η Ελλάδα πιστεύω ότι βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, από χρηματοδοτικής και οικονομικής απόψεως, καθώς αρχίζει να βγαίνει από μια περίοδο μακράς οικονομικής κρίσης. Γιατί να μην είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για το cloud; Γιατί οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα να μην εκμεταλλευτούν το cloud για να ανακάμψουν ταχύτερα; Αυτό θα έκανα αν ήμουν Διευθυντής Πληροφορικής σε μια εταιρεία. Θα εντόπιζα τα σημαντικότερα επιχειρηματικά μου προβλήματα, θα κοιτούσα να δω αν η SAP είχε κάτι για την εταιρεία μου στο cloud που θα μου πρόσφερε γρήγορα οφέλη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και στη συνέχεια θα προχωρούσα στην υλοποίησή του.

netweek: Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι κυριότερες τάσεις που χαρακτηρίζουν το cloud σήμερα;

Per Stritich: Υπάρχουν πολλές τάσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά cloud.Η κυριότερη τάση είναι να συνδυάσεις τα καλύτερα από τους κόσμους, ήτοι την on-premise υποδομή με το περιβάλλον cloud. Εμείς, μπορούμε να υλοποιήσουμε τόσο υβριδικά μοντέλα όσο και λύσεις πλήρως βασισμένες στο cloud. Ανάλογα με το που βρίσκεται η εκάστοτε εταιρεία, τι επενδύσεις έχει κάνει ήδη και το προς τα πού θέλει να κινηθεί, μπορούμε να προσφέρουμε τη βέλτιστη λύση γι’ αυτήν. Μια ακόμα τάση που διαβλέπω είναι η απαίτηση να επιλύονται ακόμα ταχύτερα τα επιχειρηματικά προβλήματα των πελατών.