Η δημιουργία μιας κουλτούρας υγιών και ευτυχισμένων εργαζομένων αποδεικνύεται ισχυρό αντίδοτο στην οικονομική κρίση. Αυτό δείχνει το παράδειγμα της SAS, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά κατακτά την 1η θέση στη λίστα του Fortune με τις «100 εταιρείες με τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα», ενώ παράλληλα κατόρθωσε να πετύχει και νέο ρεκόρ εσόδων για το 2010, με ισχυρότερό της όπλο τα επιχειρηματικά analytics, τομέα στον οποίο κατέχει ηγετική θέση...

Επιτυχημένες εταιρείες δεν θεωρούνται μόνο εκείνες που επιτυγχάνουν αύξηση εσόδων, αλλά και αυτές που προσφέρουν σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, στα οποία οι εργαζόμενοι χαίρονται πραγματικά να δουλεύουν.

H SAS κατάφερε να επιτύχει και τα δύο, κατακτώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά την 1η θέση στη λίστα του Fortune στην κατηγορία «Best Companies to Work For» στις ΗΠΑ και επιτυγχάνοντας ρεκόρ εσόδων (2,43 δις δολάρια) το 2010 για 35η συνεχή χρονιά, από το έτος δηλαδή ίδρυσής της, καταγράφοντας μάλιστα τις μεγαλύτερες πωλήσεις λογισμικού στην ιστορία της!

Βαθιά επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό
Η SAS κατέκτησε τις κορυφαίες θέσεις τόσο σε θέματα υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων, όσο και φροντίδας των παιδιών τους, αλλά και σε ότι αφορά το «ισοζύγιο» εργασίας και προσωπικής ζωής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η SAS συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα από το έτος που το Fortune τη δημιούργησε (1998), ενώ είναι η όγδοη φορά που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες 10 εταιρείες.

H SAS έχει εδώ και πολύ καιρό αναγνωριστεί για τα οφέλη και τα προγράμματα εργασίας-ζωής και πιστεύει ότι οι ευτυχισμένοι, υγιείς εργαζόμενοι είναι το κλειδί της καινοτομίας που διατηρεί την εταιρεία σε ηγετική θέση στην αγορά των επιχειρηματικών analytics.

Οι εργαζόμενοι στα κεντρικά της εταιρείας στο Cary της Β. Καρολίνας, απολαμβάνουν εσωτερικές ανέσεις, όπως δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, επιδοτούμενη φροντίδα των παιδιών τους, ένα δωρεάν κέντρο εκγύμνασης και αναψυχής 66.000 τετραγωνικών ποδών, καθώς και προγράμματα που προωθούν την ευεξία. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι της SAS είναι εξαιρετικά αφοσιωμένοι στην εταιρεία. Ο ετήσιος ρυθμός ανανέωσης του προσωπικού είναι μόλις 2,6%, σε μια βιομηχανία που ο μέσος ρυθμός κυμαίνεται στο 22%!

Ρεκόρ εσόδων το 2010, με «όχημα» τα analytics
Ενα ακόμα σημαντικό ρεκόρ, για 35η συνεχή χρονιά, κατέγραψε η SAS στα οικονομικά αποτελέσματά της, παρουσιάζοντας έσοδα 2,43 δις δολαρίων για το 2010, σημειώνοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2009. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην κατηγορία των επιχειρηματικών analytics, η αύξηση των εσόδων έφτασε το 26%. Ο CEO της SAS, Jim Goodnight απέδωσε τη σημαντική ανάπτυξη στην αποδοχή από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις ότι ο τεράστιος όγκος των δεδομένων μπορεί πλέον να αναλυθεί παρέχοντας σημαντική γνώση, με τρόπο αδύνατο στο παρελθόν.

«Τα analytics χρησιμοποιούνται πλέον σχεδόν σε κάθε κλάδο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα», τόνισε ο J. Goodnight. «H προγνωστική δύναμη των analytics μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, βοηθώντας τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να δουν τόσο μακριά, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν όλες τις απαραίτητες προσαρμογές γρηγορότερα και με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Η αδιάκοπη αύξηση των εσόδων μας για 35η συνεχή χρονιά, και η υψηλή αφοσίωση των πελατών μας, οφείλονται στο γεγονός ότι οι πελάτες μας αποκομίζουν σημαντική αξία από το λογισμικό μας και εμπιστεύονται τα αποτελέσματά του». Οπως συνηθίζει, η SAS επανεπένδυσε σημαντικό ποσό των εσόδων -της τάξης του 24%- σε Ερευνα και Ανάπτυξη, ενώ αύξησε και το προσωπικό της κατά 2,4%.


H δύναμη των analytics κλειδί της επιτυχίας και της καινοτομίας
Το 2010 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τη SAS ως «η χρονιά των analytics», καθώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επέλεξαν λύσεις analytics ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν κατάλληλες, έγκαιρες επιχειρηματικές αποφάσεις. Ετσι, τα analytics γνώρισαν διψήφια ανάπτυξη σε όλους σχεδόν τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται η SAS, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της ενέργειας και των κοινωφελών υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, του δημόσιου τομέα, της υγείας και των βιοεπιστημών.

«To 2011, η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον και η εκθετική ανάπτυξη των ψηφιακών δεδομένων, θα αποτελέσουν πρόκληση και παράλληλα ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς», τόνισε ο Νίκος Πέππας, Country Manager της SAS για Ελλάδα και Κύπρο.

«Οι εξειδικευμένες κάθετες αλλά και οριζόντιες λύσεις που βασίζονται στο SAS Business Analytics Framework επιλύουν τα δυσκολότερα επιχειρησιακά προβλήματα – από αυτά που αφορούν στη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες μέχρι αυτά που σχετίζονται με τη μείωση της απάτης και των κινδύνων».

Την πεποίθησή της ότι τα business analytics κάνουν πραγματικά τη διαφορά στις σημερινές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, θα εκφράσει η SAS στο Business Analytics Forum στις 21 Μαρτίου στο οποίο θα συμμετάσχει ως Πλατινένιος Χορηγός με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα “Leveraging SAS Business Analytics in Today’s and Tomorrow’s Economy”.

Εκδήλωση για το Stress Testing
Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων (γνωστότερη και ως stress-testing) παραμένει ένα πολύ σημαντικό θέμα στο χώρο των τραπεζών, με την Ε.Ε. να σχεδιάζει μια νέα σειρά ασκήσεων stress-testing το 2011.

Στο πλαίσιο αυτό, η SAS Ελλάδος διοργανώνει μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση με θέμα «Between regulatory requirements and effective Stress-Test Scenarios: New Challenges», η οποία θα ρίξει άπλετο φως στα αποτελέσματα των ασκήσεων των «τεστ αντοχής» για το 2010, θα απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις εξελίξεις και προκλήσεις των stress-tests το 2011 και θα προτείνει πρακτικές για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης κινδύνων και τη χρήση της πληροφορίας για την πιο έγκαιρη και ακριβέστερη λήψη αποφάσεων.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 9 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, 9:30-14:00 και θα την παρακολουθήσουν Γενικοί Διευθυντές, CFOs, Chief Risk Officers, Risk Managers, Compliance Managers και πλήθος διακεκριμένων στελεχών από τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Περισσότερες πληροφοριίες στο www.sas.com/greece.