Ο Presales Director της Dell Technologies για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη, Sasho Tasevski, μιλάει αποκλειστικά στο netweek για τους προσαρμοσμένους στη νέα κανονικότητα στόχους τους, την ολοκληρωμένη υποστήριξη της απομακρυσμένης εργασίας και την κάλυψη των αναγκών των πελατών της με καινοτόμες και ασφαλείς λύσεις.

Η Dell Technologies είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Δαπανά τεράστια ποσά σε Έρευνα & Ανάπτυξη κάθε χρόνο και, βεβαίως, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τάσεων οι οποίες επηρεάζουν την ψηφιακή καθημερινότητά μας. Από την άλλη, «ακούει» συνεχώς τις ανάγκες της αγοράς και «απαντά» αναλόγως, όπως φάνηκε από τη μακρά συζήτηση που είχαμε, στο πλαίσιο του πρόσφατου Dell Technologies Forum της Αθήνας, με τον Sasho Tasevski, Presales Director CEE και βασικό ομιλητή στο συνεδριακό σκέλος. Οι ερωτήσεις μας στον πολύπειρο και με μακρά θητεία σε τεχνολογικές εταιρίες Βορειομακεδόνα διευθυντικό στέλεχος, εστίασαν, λοιπόν, ακριβώς σ’ αυτά.

netweek: Έπειτα από τόσες αλλεπάλληλες κρίσεις, τα τελευταία χρόνια, οι προκλήσεις για τη βιομηχανία των ΤΠΕ είναι σήμερα πολλές, του πολέμου μη εξαιρουμένου. Ποιες θεωρείτε σημαντικότερες;

Sasho Tasevski: Για μένα, η βασικότερη, που αντιμετωπίζουμε τελευταία, είναι οι τεράστιες αλλαγές που έφερε η πανδημία στον τρόπο εργασίας. Πολλοί αλλάζουν δουλειά – βιώνουμε την εποχή της Μεγάλης Παραίτησης… Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, αρχικά για να κρατήσουν τους ανθρώπους τους και να αποφύγουν τους κινδύνους. Στην Dell πιστεύουμε ότι η τεχνολογία, ως επένδυση στην επιχειρηματικότητα, μπορεί να δώσει λύσεις. Αν οι επιχειρήσεις αυτοματοποιήσουν τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές λειτουργίες, θα «απελευθερώσουν» μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού, για κάτι πιο δημιουργικό.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι η σωστή εκπαίδευση των εργαζομένων, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Οι μηχανικοί είναι «φιλοπερίεργοι», τους αρέσει να μαθαίνουν καινούρια πράγματα κι όχι να δουλεύουν με «παλιές» τεχνολογίες. Καινούρια εργαλεία και αντίστοιχη εκπαίδευση, θα συνεισφέρουν στην παραμονή τους στις επιχειρήσεις.

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νεότεροι αντιλαμβάνονται την τεχνολογία. Ακόμα κι αν η αμοιβή είναι καλή, αντιδρούν αν ο υπολογιστής που τους δίνουν ή το λογισμικό και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι ξεπερασμένα.

Η επιχείρηση πρέπει να επενδύσει και σ΄ αυτά, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση του προσωπικού και τη διάθεσή του να φύγει. Τέλος, μια ακόμα πρόκληση που βλέπω, είναι η επιλογή των σωστών ταλέντων. Όμως, ακόμα κι αν η επιχείρηση δεν μπορεί να τα βρει τοπικά, η Dell μπορεί να της διαθέσει άτομα, που θα βρίσκονται στον χώρο της, θα αξιοποιούν τον δικό της εξοπλισμό και θα μπορούν, επιπροσθέτως, να παίζουν και τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, στα τρέχοντα ή μελλοντικά project.

Νέα κουλτούρα και APEX

Ένα άλλο ευρύτερο θέμα, που αφορά και την Ελλάδα, είναι η διαμόρφωση της κατάλληλης κουλτούρας για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Η κυβέρνηση πιέζει και δίνει κίνητρα για αλλαγή μοντέλου και μετάβαση στο cloud. Η κατάσταση έχει πλέον ωριμάσει και οι επιχειρήσεις πρέπει να το αντιληφθούν. Βεβαίως, δεν ταιριάζει στα πάντα – αυτός είναι και ο λόγος που μιλάμε για hybrid cloud και multi cloud. Εμείς βοηθάμε τους πελάτες μας να πάρουν ό,τι χρειάζονται από το Public Cloud και να προχωρήσουν σε πρόσθετες υλοποιήσεις, είτε στο edge είτε on premise, οι οποίες όμως πρέπει να βασίζονται στο ίδιο μοντέλο και να έχουν την ίδια λειτουργικότητα. Ήδη, επενδύουμε στην πλατφόρμα APEX (παροχή υπηρεσιών as-a-Service) της Dell Technologies, η οποία είναι διαθέσιμη σε κάποιες χώρες, αλλά όχι ακόμα πλήρως στην Ελλάδα –ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα. Αντικείμενό της ό,τι είναι διαθέσιμο στο Public Cloud.

Έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις στο APEX και θα κάνουμε το ίδιο για να από-ζεύξουμε το λογισμικό που ενσωματώνεται στις συσκευές μας (πχ. στις υπηρεσίες αποθήκευσης), ώστε να τις προσφέρουμε με το ίδιο μοντέλο. Εστιάζουμε πολύ σ’ αυτό. Αυτοί είναι οι δυο βασικοί στόχοι μας: APEX και multi cloud, με security & recovery στο edge. Υπάρχει ήδη στις μεγάλες αγορές (ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες – Γερμανία, Γαλλία, ΗΒ, Πολωνία) ενώ επεκτείνεται σταδιακά στις μικρότερες.

Όμως, για όλα αυτά χρειάζονται δεξιότητες, εκ μέρους των ΜμΕ, άρα εκπαίδευση του λιγοστού ανθρώπινου δυναμικού τους. Ποιος θα την αναλάβει;

Σωστά τα λέτε – πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το αναλάβουμε εμείς με το οικοσύστημα των συνεργατών μας. Όλα έχουν να κάνουν με την αλλαγή του τρόπου σκέψης: πώς μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τους πόρους που διαθέτεις και να αναπτυχθείς. Ξεκινάς από αυτά που μπορούν να δουλέψουν στο Public Cloud και προχωρείς με συνέπεια.
Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ δίνουν κίνητρα και χρηματοδοτούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ – ετοιμάζονται, επίσης, μεγάλα data centers στην Ελλάδα, από τη Microsoft, την Google, την AWS.
Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να κάνουν ό,τι θέλουν με τα δεδομένα τους και να τα διαχειρίζονται κατά βούληση, παρότι σε διαφορετικές τοποθεσίες, με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Τι άλλο υπάρχει στο τραπέζι;

Εκτός από το multi-everything, αλλαγή παραδείγματος έχουμε και στην κυβερνοασφάλεια. Τα τρέχοντα μοντέλα δεν έχουν εφαρμογή σε multi cloud περιβάλλον, αφού βασίζονται σε δυο προϋποθέσεις: αφενός, ότι ελέγχουμε την υποδομή μας, κάτι που δεν ισχύει, η «περίμετρος» έχει πιά καταργηθεί στην πράξη, αφετέρου ότι όλα τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε αναφέρονται στην ίδια τοπολογία – όμως, δεν ελέγχουμε τα ξένα δίκτυα. Έτσι, ως προσφορότερη λύση θεωρούμε την εφαρμογή ενός Zero Τrust model – πολύ σημαντική αλλαγή, που προϋποθέτει αλλαγή τρόπου σκέψης και κουλτούρας. Όμως, μόνο έτσι μπορείς να έχεις ασφάλεια σε κάθε επίπεδο: υποδομή, χρήστες, εφαρμογές, δίκτυο και δεδομένα. Όλα υπακούουν πλέον στις ίδιες πολιτικές ασφαλείας κι εμείς προσπαθούμε όλο αυτό να το ενισχύσουμε, ενσωματώνοντας στα προϊόντα μας λειτουργίες ασφαλείας by-design.

Άλλωστε, εξελίσσονται και οι κυβερνο-εγκληματίες! Στο παρελθόν, ο στόχος τους ήταν απλώς είτε να αναστατώσουν τη δουλειά σου είτε να κλέψουν τα δεδομένα σου. Πλέον, είναι να ελέγξουν τα δεδομένα σου και να λάβουν λύτρα για να τα «ελευθερώσουν».
Οι λύσεις που προσφέρουμε -κάποιες έχουμε εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, στην ΓΕΚ Terna- ξεπερνούν τις 1000 υλοποιήσεις, παγκοσμίως και πλέον τις επεκτείνουμε σ’ όλους τους μεγάλους service providers, (Microsoft, AWS κλπ.) παγκοσμίως, με το benefit να περιλαμβάνεται στο τίμημα που καταβάλλουν οι χρήστες.

Για την Ελλάδα, τι άλλο ετοιμάζετε;

Στόχος μας είναι να «κτίσουμε» ένα ολόκληρο οικοσύστημα, προσφέροντας λύσεις από άκρου εις άκρο. Η Dell μπορεί να θεωρείται εταιρία υποδομών, όμως, παράλληλα έχει τη δυνατότητα να κτίσει κι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα.
Η έμπνευση των ανθρώπων μας είναι αυτή που κινεί τα πάντα. Η Πληροφορική είναι βιομηχανία εντάσεως γνώσης, επομένως όσοι τη διαθέτουν, έχουν το κίνητρο να ακούσουν, κατ’ αρχάς, τους πελάτες, ώστε στη συνέχεια να προσπαθήσουν -με βάση την εμπειρία τους- να επιλέξουν τη σωστή λύση για τις ανάγκες τους.
Έχουμε υποδομές, έχουμε λογισμικό, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πετύχουν τους στόχους τους, καθώς εστιάζουμε στον τρόπο σκέψης τους και τις ανάγκες της επιχείρησής τους.

Πού θα είμαστε σε τρία χρόνια από σήμερα;

Το 2025, όλες οι λειτουργίες μας θα είναι πλέον σε περιβάλλον multicloud και μάλιστα by-design, όχι by-default, ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες καινοτομίες με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο. Επίσης, θα βιώσουμε έκρηξη στην αξιοποίηση των data που παίρνουμε στο άκρο, το edge, καθώς ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται την αξία τους.
Ως τότε θα δούμε και την τελική αλλαγή – τη σύμπλευση του ΙΤ με τους (εκάστοτε) επιχειρηματικούς στόχους. Στο παρελθόν, ρωτούσες τους μηχανικούς να σου πουν τι μπορούσε να γίνει και τι όχι. Σήμερα, με τις τόσες καινοτομίες, τα πάντα είναι δυνατά. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τις πραγματικές σημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων, χωρίς να ξεχνάμε και τις μελλοντικές.