Το μεγάλο ερώτημα (που παραμένει αναπάντητο) ήταν «Μπορεί να ρυθμιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη;» Μ’ άλλα λόγια, μπορούμε και -αν, ναι- με ποιο τρόπο, να ελέγξουμε τις εφαρμογές της ΤΝ, που μπαίνουν ολοένα και πιο δυναμικά στην καθημερινότητά μας, ώστε να πάρουμε μόνο τα καλά και να μηδενίσουμε ή έστω να μειώσουμε τα (αναπόφευκτα) αρνητικά; Σ’ αυτό εστίασε η διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, συντονιστή την καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρο του Ινστιτούτου για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, Λίλιαν Μήτρου, και ομιλητές τον εκτελ. διευθυντή του ίδιου Ινστιτούτου, Νικόλα Κανελλόπουλο, την καθηγήτρια Δικαίου της Πληροφορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη, τον δικηγόρο και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις Επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δικαστικό Σύστημα, Βασίλη Καρκατζούνη, τον Research Scientist/Director of Computing στο Media Lab του ΜΙΤ, Μιχάλη Μπλέτσα, την Legal & Government Affairs Director- Microsoft Greece, Cyprus & Μalta, Αντιγόνη Παπανικολάου, και την καθηγήτρια Φιλοσοφίας & Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σταυρούλα Τσινόρεμα.

Η Ευρώπη παγκόσμια ρυθμιστική υπερδύναμη

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν τις τεράστιες ευκαιρίες που διανοίγονται στο πλαίσιο της χάραξης ευρωπαϊκής (και ελληνικής) στρατηγικής για την ΤΝ, την ανάγκη δίκαιης πρόσβασης στα δεδομένα, κάλυψης του σημερινού χάσματος μεταξύ εχόντων και μη, εποπτείας και λογοδοσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με δυνατότητα παρέμβασης από ανεξάρτητες αρχές, όπου και αν χρειαστεί. Ο υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για να πετύχεις στο ΑΙ, χρειάζεσαι πρώτα το Ι», υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα δικλείδων ασφαλείας, διαφάνειας και αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης, με τον πολίτη πάντα στο επίκεντρο, ενώ η κ. Κανελλοπούλου «φώτισε» τα υψηλότατα πρόστιμα στις περιπτώσεις σφαλμάτων (που, ουσιαστικά, απαγορεύονται!) και τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες στην εφαρμογή  του κανονισμού.

Ο Βασ. Καρκατζούνης στάθηκε στη στρατηγική σημασία του κανονισμού ως «εξαγώγιμου προϊόντος» για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία εξελίσσεται σε παγκόσμια ρυθμιστική υπερδύναμη, αλλά και στα αντισταθμίσματα (trade-offs) που θα υποχρεωθεί να δεχτεί, ο Μιχάλης Μπλέτσας αντέτεινε ότι η Ευρώπη δεν είναι «μεγάλος παίκτης» στην ΤΝ, άρα ας είμαστε έτοιμοι για προσαρμογές, η Αντιγόνη Παπανικολάου υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της ΤΝ μπορεί να είναι μια καλή αρχή για διατλαντικές συνέργειες και η Σταυρούλα Τσινόρεμα έβαλε στη συζήτηση τον ηθικο-κοινωνικό προβληματισμό, ζητώντας «να μην κάνουμε ανόητη χρήση της ευφυΐας μας». Η συζήτηση μόλις τώρα αρχίζει…