Ο Leslie Lamport της Microsoft Research είναι ο νικητής του βραβείου ACM A.M. Turing Award για το 2013, γνωστό και ως «Βραβείο Νόμπελ των Υπολογιστών».

Ο Lamport αναγνωρίστηκε από την Ένωση για Computing Machinery (Association for Computing Machinery) για «επιβολή σαφούς και σωστά καθορισμένη συνοχή στον φαινομενικά χαοτικό χώρο των distributed υπολογιστικών συστημάτων, στον οποίο πολλοί αυτόνομοι υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους με μηνύματα». Οι αλγόριθμοι, τα μοντέλα και τα συστήματα ελέγχου του Lamport επέτρεψαν στα distributed υπολογιστικά συστήματα να παίξουν σημαντικούς ρόλους στα κέντρα δεδομένων, την ασφάλεια και το cloud.

Το βραβείο περιλαμβάνει 250.000 δολ., με χρηματοδοτική στήριξη από τις Intel και Google. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ACM, Vint Cerf, «ως μαθηματικός, ο Lamport έχει εξαιρετική αίσθηση του πώς να εφαρμόσει τα μαθηματικά εργαλεία σε σημαντικά πρακτικά προβλήματα. Βρίσκοντας χρήσιμους τρόπους να αποδείξει την ορθότητα ρεαλιστικών αλγορίθμων, εξασφαλίζοντας ισχυρά θεμέλια για σύνθετες υπολογιστικές εργασίες, ενώ βοήθησε να «μετακινηθεί» η επαλήθευση από την ακαδημαϊκή πειθαρχία στον χώρο των πρακτικών εργαλείων».