Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να εισέλθει το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης των 368 δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, πριν από μερικές ημέρες υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των οκτώ σχημάτων που έχουν αναλάβει να την υλοποιήσουν.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εκτελεστούν σταδιακά και οι εκτελεστικές συμβάσεις. Ανάδοχοι του έργου είναι οι: Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Globitel, Intrakat, «Nova – Profile», «Netcompany Intrasoft – Qualco», «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems» και «Uni Systems – Αρχειοθήκη». Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει, τόσο τη σάρωση των αρχείων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα. Επιπρόσθετα το έργο περιλαμβάνει και συγκεκριμένα για την πρώτη Εκτελεστική Σύμβαση την Υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης διαδικασιών, Εγγράφων και Ψηφιακών Αρχείων – συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο), εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.